ali1983 Opublikowano 9 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2008 witam. mam pytanie do kolegów: jakie szanse powodzenia ma następujący model wicherka 15rc: - wymiary wg książki z cięciwą 200mm - silnik 4cm3 (ASP 25a) - serwa standard (hitec hs322hd) kierunek, wysokość i prawdopodobnie lotki (jedno serwo) plus esky mikro na gaz - większość materiału to balsa (kadłub, skrzydła, stateczniki), sklejka (przód kadłuba) i oczywiście sosna (dźwigary, podłużnice) mam tylko problem z doborem profilu: czy płasko-wypukły R310 czy jakiś inny (jaki) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Karol93 Opublikowano 9 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2008 z tego co czytałem, to z tym silnikiem to będzie prawie jak combat . Ja do 25-tki planowałem 3,5ccm i miał być "w sam raz". Chyba że to nie ma być modelik rekreacyjny, wtedy moj post jest nieważny . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ali1983 Opublikowano 9 Czerwca 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2008 wicherek ma być modelem rekreacyjnym i do nauki pilotażu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Karol93 Opublikowano 9 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2008 No to ja moge tylko powiedzieć swoje zdanie, że silniczek powinien być troche mniejszy . Niech sie wypowie jakiś fachowiec, ale wydaje mi sie, że powinieneś wrzucić tam jakiegoś 2,5 tym bardziej że to ma być rekreacyjno-treningowy model PS. tutaj masz konkretnie opisaną budowe i rózne dane nt. Wicherka : http://alehar.prv.pl/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ghandi Opublikowano 9 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2008 ja do wicherka 10 wsadzilem osmax'a 2 albo 2.5ccm - powiem ci tak - na polowie gazu idzie pionowo do góry a na pełnym gazie szedł jak torpeda. Moim zdaniem 3-3.5ccm w zupelnosci wystarczą na wicherka25,a na W15 spokojnie styknie jakis 2ccm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mareq Opublikowano 9 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2008 To może jak na ten silnik Wicherek 25? Większy model to i cięższe serwa łatwiej będzie woził. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Karol93 Opublikowano 9 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2008 też niezły pomysł, tylko przypuszczam koszta modelu wzrosną, ale chyba lepiej wydać 50zł więcej na model, niż kupować nowe wyposażenie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ali1983 Opublikowano 10 Czerwca 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2008 wszystko by było dobrze gdybym jeszcze miał silnik 2,5-3 cm! a ja właśnie czekam na nowiutkiego asp25a (4,09cm). a wersja 25 chyba będzie trochę za duża-zwłaszcza skrzydła gdyż mają być nie dzielone. no i poza tym to będzie wersja z pełnym kadłubem z balsy a nie kratownica i keson na skrzydłach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomgart Opublikowano 10 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2008 Ja do swojej 15 kupiłem ASP.12 1,94 cm2. Profil bym zostawił jaki jest czyli schierowy R310 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ali1983 Opublikowano 13 Czerwca 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2008 dziś ruszyła budowa. pozostałem przy wersji 15 sugerując się tym, że u mnie modelarze latają ternerkami o podobnych wymiarach właśnie z silnikami 4cm3. na razie wycinam boki kadłuba i wręgi-może jutro skończę bo trzeba iść do pracy na 2zmianę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ali1983 Opublikowano 23 Sierpnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2008 dziś się trochę pomęczyłem w pracy i okleiłem skrzydła. efekt jest taki: trochę pomarszczona folia na końcówkach ale...miałem nie głaskać silniczek (asp25a) miał takie napisy na ogonie ale olej wszystko rozpuścił a tu "bebechy" widać jeszcze prześwit w spodzie kadłuba waga do lotu to 1400gram - trochę dużo ale zobaczymy jak będzie. jak pogoda dopisze to oblot w przyszłym tygodniu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eze Opublikowano 23 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2008 o 400 za duzo do takiego modelu wsadza sie przykladowo serwa 9 gramowe hxt 1,9 kg i masz 200 gram mniej a uwierz mi ze dla takiego modelu to bardzo duzo.Sam uczylem sie na bledach ty niemusisz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ali1983 Opublikowano 24 Sierpnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2008 poprawka! model muszę jeszcze doważyć, bo ucieka na ogon. wyszło jeszcze 100 gram ołowiu czyli łącznie 1,5kg. mam serwa esky 8gram 1,3kg - nie będą za małe?? (ale tylko 2 sztuki). znalazłem towerpro sg91r 1,8kg za niecałe 19zł - będą dobre? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Callab Opublikowano 24 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2008 Wicherek w wersji 15 bez wyposażenia powinien ważyć ok. 550g. Szacuję, że wyposażenie będzie ważyć ok 500g. Zakładając, że nie będziesz potrzebował balastu do wyważenia, ciężar modelu powinien wyjść ok. 1100g. Te dodatkowe 300g Twojego modelu to trochę sporo - ok. 25% masy! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ali1983 Opublikowano 24 Sierpnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2008 wychodzi mi 57,7 g/dm2 obciążenia powierzchni. nie wiem - zastanawiam się nad zmianą serw na te esky ale nie wiem czy nie będą za słabe?? może jutro puścimy go na lotnisku to zobaczymy jak będzie?? może poleci... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Migan Opublikowano 25 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2008 Ja też planuje zrobić wicherka tylko 25 i proszę o poradę. Czy wystarczy do niego silnik MVVS 3,5cm?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Callab Opublikowano 26 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2008 Ja też planuje zrobić wicherka tylko 25 i proszę o poradę. Czy wystarczy do niego silnik MVVS 3,5cm?? Wystarczy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ali1983 Opublikowano 27 Sierpnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2008 1,5 kilogramowy Wicherek poleciał!!! niestety tylko z ręki, bo na silnik już było za późno (19.30 - dziś). Mam do poprawy popychacz steru kierunku, bo listewka się wygina i jak jutro pogoda dopisze to lecimy na całego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ali1983 Opublikowano 28 Sierpnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2008 no i poleciał!!! ale do poprawy wykłon silnika i kąt zaklinowanie skrzydła, bo nawet przy takiej masie szedł pionowo do góry i cały czas trzeba było kontrować SW żeby szedł w miarę w poziomie, jak to poprawię to będzie dobrze. kilka fotek: (trochę ciemne , bo latanie było o 19) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Callab Opublikowano 28 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2008 no i poleciał!!! Super! Gratulacje! :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.