Skocz do zawartości

APM 2.6 vs APM mini 3.1 vs APM Pro

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Do nowego projektu zdecydowałem się, że użyje czegoś co znam a mianowicie APM

APM 2.6 to krowa i chciałbym zakupić coś mniejszego, padł wybór na APM mini albo APM pro

Używał ktoś z was któregoś z tych modeli? A może nie kombinować i kupić 2.6.

Jakieś uwagi w stylu po zakupie musisz przylutować , zmienić coś aby dobrze działało.

Pierwsze moje odczucia po oglądnięciu zdjęć to:

APM mini 3.1

mały, niestandardowe wejścia ale kompaktowe, obudowa nie wygląda na solidną.

Mini-APM-Flight-Controller-For-ArduPilot

APM Pro ,

podobny do NAZY, standardowe wejścia , obudowa wygląda solidnie ale jest chyba większy niż mini.

SKU223387_21.jpg

Opublikowano

APM 2.6 nie warto rozważać, jeśli już to APM 2.8 z poprawionym stabilizatorem 3.3V, który się lubił spalić we wcześniejszych wersjach. Ogólnie bardzo nie lubię mikrozłączy DF13 i podobnych, nie zapewniają bezpiecznego połączenia. Trzymają się na wcisk, a w lotnictwie powinno być na zatrzask. Tyle że one są we wszystkich z omówionych tu kontrolerów, w dużym APM też. Ja je przelutowywuję albo mocuję uchwyty, które "na siłę" trzymają wtyczki w gniazdach.

Warto rozważyć także Pixhawka Lite, to 32-bitowy procesor i bez porównania większe możliwości. Wielkość obudowy podobna, a solidność... no cóż, nie jest to sprzęt do katowania urazami, a i on ma niestety mikrozłącza - i to jest większy problem, niż obudowa. Miałem różne wypadki ale ani obudowa, ani sama płytka nigdy mi nie ucierpiały. 

Opublikowano

Raczej zostanę dalej przy APM , pixhawk lite to fajna opcja ale to już nie ta sama półka cenowa. APM w zupełności mi wystarczył.

Bardziej zastanawiam się między tymi dwoma co napisałem bo 2.8 to dalej krowa a zależy mi aby to zajmowało mało miejsca.

Opublikowano

To już chyba lepszy ten drugi, bo ma przynajmniej normalne złącza do serw. Tam prądy nie są już takie małe, a jest jedno wyjście dla +5V. On ma wszystkie złącza na pinach - duży plus! Oczywiście oznacza to więcej miejsca...

Mniejsza płytka to większe problemy gdy coś się popsuje. Ja w swoich APMach wymieniałem stabilizatory 3.3V (we wszystkich chyba 2.6, a 2.8 tego póki co nie potrzebował), i w jednym moduł IMU.

Do prostszych zadań APM daje radę i ciągle go używam, ale trzeba pamiętać o tym że już teraz nie działa na nim najnowszy ArduCopter, i nie będą działać nowe wersje ArduPlane. Czy różnica cenowa jest aż tak duża? Mini APM Pro to 48$ na banggood, a pixhawk lite 61$.

Opublikowano

Jeśli chodzi o aktualizację APM to oni tam jakiś wielkich zmian nie robią, nawet nie mam obecnie ochoty aktualizować skoro wszystko działa. Chyba ,że coś mnie ominęło.

Na bangood mają drogo :) tu jest fajna cena http://www.aliexpress.com/item/2015-NEW-MINI-APM-PRO-Flight-Controller-Upgraded-from-APM2-6-Open-Source-Hardware/32312139657.html

Pixhawka lite niestety poniżej 60$ nie znalazłem, więc to prawie 2 razy tyle.

Oczywiście zdaję sobie sprawę że pixhawk to bardziej przyszłościowa platforma ale moim zdaniem, przy tej różnicy cen i porównaniu możliwości do "prostych" zastosowań nie ma co przepłacać.

Tez bardziej jestem przekonany do pro i jego złącz. jedyne czego się obawiałem to tego że np w mini wszystko działa od strzału a w pro trzeba ciąć ścieżki, osłaniać barometr gąbką, wgrywać nowy firmware aby działał failsafe i tym podobne akcje które zastałem w 2.6 :)

Opublikowano

Nowy firmware i tak warto wgrać, a w kolejnych wersjach sporo się jednak zmienia. Bardzo się poprawiło (zarówno w kopterach, jak i w samolotach) działanie autotune, a to bardzo istotna kwestia. Z forów zniknęły tematy: "jakie PIDy? HELP!"  :)

Jeszcze jednym mankamentem mikrozłączy jest kiepska trwałość wtyczek, z których niekiedy kabelki się urywają. Ja mam na to patent taki, że daję trochę gorącego kleju, i okręcam złącze przeźroczystą taśmą, ściskając ją póki klej jest jeszcze ciepły. Staje się wtedy znacznie bardziej wytrzymałe.

Faktycznie da się tego pro kupić taniej - ciekawe.  Mam nadzieję, że zasilanie ma odpowiadające APM 2.8.

Opublikowano

MP? MissionPlanner obsługuje ciągle i to się raczej nie zmieni. Nie jest obsługiwany ArduCopter 3.4, a ArduPlane 3.4 został ogłoszony ostatnią wersją wspieraną na APM.

I tak prawie zawsze trzeba wgrać nową wersję. Zwykle oryginalnie jest chyba ArduCopter, a tu jest wielka szansa że nie będzie pasować konfiguracja (hex plus, quadro X, itd). Samolot - to i tak ArduPlane trzeba wgrać.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.