Procode Opublikowano 21 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2016 Witam Jakiś tydzień temu zamówiłem sobie drugą baterie li-po Tattu 11,1V 1800mAh jednak chciałem użyć ją dopiero wczoraj. Po wyjęciu z opakowania zmierzyłem napięcie wynosiło 11,4V (lecz dokładnie napięcie na cellach nie sprawdzałem) i podłączyłem ją do ładowania (moja ładowarka to http://rcpro.pl/product-pol-4151-Ladowarka-SkyRC-e4-Balance-Charger.html ) po około 3h ładowania zauważyłem, że bateria cały czas ładuje pierwszą celle a stosunkowo często rozładowywuje 3 celle. Zakonczyłem ładowanie i sprawdziłem napięcie: 1 cella 4,08 2 cella 4,14 3cella 4,21... Na wszelki wypadek podłaczyłem moją starą baterie do ładowarki i naładowała się bez problemu. Wygląda na to że bateria jest uszkodzona, jest jakiś sposób aby ją naprawić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qba Opublikowano 21 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2016 Włącz balansowanie, a potem dopiero spróbuj ładować, jak nadal się będą rozjeżdżać cele to reklamuj. Bardzo rzadko dzieją się takie rzeczy z Gensem, sam mam kilka pakietów i jestem bardzo zadowolony. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Procode Opublikowano 21 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2016 Jak włączyć balansowanie? Jestem jeszcze początkującym więc przepraszam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
micro Opublikowano 21 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2016 Nie znam tej ładowarki, ale może poprzez podłączenie pakietu również do złącza balansera. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Procode Opublikowano 21 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2016 Nie znam tej ładowarki, ale może poprzez podłączenie pakietu również do złącza balansera. Baterie ładuję przez ten głowny konektor XT60 i przez złącze balansera. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Emhyrion Opublikowano 21 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2016 Zwykle w ładowarkach masz kilka funkcji. Descharge - rozładowuje. Charge - ładuje. Balanse - ładuje z balanserem. Storage - ładuje do napięcia magazynowego, gdy nie planuje się w najbliższym czasie latać. TO teraz napisz, w jakim trybie ładujesz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Procode Opublikowano 21 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2016 Zwykle w ładowarkach masz kilka funkcji. Descharge - rozładowuje. Charge - ładuje. Balanse - ładuje z balanserem. Storage - ładuje do napięcia magazynowego, gdy nie planuje się w najbliższym czasie latać. TO teraz napisz, w jakim trybie ładujesz. Niestety moja bateria nie posiada takich funkcji. Jedyne opcje do wyboru to typ baterii (li pol albo li fe) oraz prąd ładowania ( 1A 2A 3A) więcej funkcji nie posiada Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Emhyrion Opublikowano 21 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2016 a w instrukcji jest napisane, jak ładować z balanserem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Procode Opublikowano 21 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2016 hmmm bez tej wtyczki od balansera nie ładuje. Muszę podpiąć ten główny konektor oraz balanser, innej możliwości nie ma Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Emhyrion Opublikowano 21 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2016 no to niby powinno ładować równo każdą celę... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Procode Opublikowano 21 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2016 no to niby powinno ładować równo każdą celę... Niestety tak się nie dzieje. Przed chwilą sprawdzałem napięcie i 1 cella to 3,79 a 3cella to już 4.01. Spróbuję ją zareklamować Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
f-150 Opublikowano 21 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2016 Zakładasz trzy tematy o tym samym http://pfmrc.eu/index.php?/topic/58964-problem-z-bateri%C4%85-li-pol/ http://pfmrc.eu/index.php?/topic/59137-skyrc-e4-problem/ To jest gówniana ładowarka i jeżeli zrobiła to samo z dwoma pakietami to ją zwróć.Tak samo dziadowskie są Redox Lipo,Za te pieniądze miałbyś przynajmniej Redox Alpha i wiedział byś przynajmniej co się dzieje na poszczególnych celach podczas ładowania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AMC Opublikowano 22 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2016 Interesujące fragmenty jej opisu : "...wysokiej jakości ładowarka o mocy 100-240V..." ; "...prąd ładowania to 20W a maksymalny 3A...". Dalej też ciekawie... To się nazywa troska o uświadomienie użytkownika! Starą baterię ładuje bez problemu, tak jak napisałeś w pierwszym poście? To wygląda na to, że pierwsza cela (ogniwko) w nowym pakiecie jest coś nie halo. Może w pobliżu albo w sklepie mają bardziej zaawansowaną ładowarkę - wtedy rozładuj do "storage" i ponownie spróbuj naładować, jak się da to obserwując rozwój wydarzeń. Jak nie mają, to wskazane byłoby się w taką zaopatrzyć. Używanego np. Accucela 6 można upolować poniżej 180 zet, na forumowych giełdach. Chyba trochę lepszy. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Procode Opublikowano 23 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2016 Zakładasz trzy tematy o tym samym http://pfmrc.eu/index.php?/topic/58964-problem-z-bateri%C4%85-li-pol/ http://pfmrc.eu/index.php?/topic/59137-skyrc-e4-problem/ To jest gówniana ładowarka i jeżeli zrobiła to samo z dwoma pakietami to ją zwróć.Tak samo dziadowskie są Redox Lipo,Za te pieniądze miałbyś przynajmniej Redox Alpha i wiedział byś przynajmniej co się dzieje na poszczególnych celach podczas ładowania. To nie są tematy o tym samym, jest pewna różnica między rozładowanymi cellami ponizej 3V a problemem z ładowarką. Zgodzę się że ładowarka jest gówniana i zakupie w przyszłości lepszą (prawdopodobnie Redox) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AMC Opublikowano 24 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2016 ... a póki co masz wystarczające podstawy do złożenia reklamacji na tę nową baterię : ze "starą" (identyczną jeśli dobrze zrozumiałem pierwszy Twój post) ładowarka nie ma problemów, a z nową ma - pomimo Twoich starań o dopatrzenie się przyczyny kłopotów nie w baterii. Lipolki są wrażliwe na "prawie wszystko", może to ogniwko miało wcześniej jakieś traumatyczne przeżycie i nie może się ocknąć. Nie polecam zabawy w lekarza - zwróć i tyle. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi