hubert_tata Opublikowano 22 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2016 Witam, mam na tapecie dwupłata około 1,7m rozp. profil NACA2415 do spokojnego latania (też na pływaczkach); ale dyby się dało to i jakaś beczka, pętelka może się udać. Zaplanowałem wznios obu płatów. Tak, jakoś wyszło, że mogę mieć wznios tylko na 1 płacie (jeden płat bez wzniosu, jeden ze wzniosem 2 stopnie). Widziałem różne wersje układów o które pytam, więc proszę o jakieś uzasadnione odpowiedzi: - który płat (górny/dolny) ma mieć wznios - na którym lotki (z lenistwa wolałbym na jednym) Z góry dziękuję Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pacek Opublikowano 22 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2016 jeżeli na jednym to góra, a wznios ? jeśli na jednym to w większości dużych samolotów to dolne skrzydło, jednak nie jest to reguła. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hubert_tata Opublikowano 22 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2016 Arek, rozumiem, że wg Ciebie lotki na górnym, wznios na dolnym (na dzisiaj to też moja koncepcja - po szybkim przeglądzie fotek z sieci) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dukeroger Opublikowano 26 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2016 mam takiego 1,3m dwuplacika i wzios i lotki sa na dolnym placie (Svenson Wayfarer) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi