Kicaii Opublikowano 11 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2008 witam zamierzam kupić Super Cub RTF Electric link: http://www.model-fan.com.pl/index.php?p1380,super-cub-rtf-electric i mam do was pytania z czego jest zbudowany co oznaczają Funkcje: S,V,M, ACT, X-port czy da sie wyłączyć silnik w trakcie lotu aby "szybować" i czy można go z pilota zapalić czy w trakcie lotu można wyłączyć Anti Crash Technology i jaki mniej więcej ma zasięg proszę o szybką odpowiedź pozdrawiam konrad. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
attyla Opublikowano 11 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2008 Można silnik wyłaczyc i właczyc w dowolnym momencie co do ACT to przeczytaj dokładnie opis modelu . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hubert_tata Opublikowano 11 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2008 mam do was pytania z czego jest zbudowanyco oznaczają Funkcje: S,V,M, ACT, X-port czy da sie wyłączyć silnik w trakcie lotu aby "szybować" i czy można go z pilota zapalić czy w trakcie lotu można wyłączyć Anti Crash Technology i jaki mniej więcej ma zasięg Tu jest dokładny opis i instrukcja (po angielsku): http://www.hobbyzone.com/rc_planes_hobbyzone_super_cub.htm Pobieżny przegląd i są odpowiedzi: - zbudowany z jakiejś pianki - sterowanie proporcjonalne (ale 27MHz) ster kierunku, ster wysokości, obroty silnika - ACT to czujniki położenia: jeden ma "widzieć" ziemię, drugi niebo, skutecznie działa powyżej 60m ograniczając obroty silnika i zaciągając lekko wysokość, co ma pomóc w ocaleniu modelu funkcja włączana i wyłaczana z nadajnika - X port do podłączania dodatkowych bajerów - zasięg 2500 stóp Jak chcesz się dowiedzieć więcej, to poczytaj, albo zapytaj w sklepie. Wygląda na całkiem niezłą zabawkę, ale jednak zabawkę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leda_g Opublikowano 11 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2008 Na tej stronie masz wszystko opisane http://www.scorpio-polska.pl/podrobnosti_prehled.php?kod=HBZ7100&kat_id=23&kat_typ=0 Jest to strona importera tej firmy. Znajdziesz tam filmy z lotu i instrukcje do ściągnięcia w "pdf", oraz wykaz częsci zamiennych i akcesorii do tego modelu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kicaii Opublikowano 12 Czerwca 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2008 ale myślicie że w powietrzu się nie rozleci ? a i jaka to pianka styropian? mam te koszulki termokurczliwe i nie stopi sie to od tego ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kicaii Opublikowano 12 Czerwca 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2008 Wygląda na całkiem niezłą zabawkę, ale jednak zabawkę. niemam forsy na "super model" mam zamiaar sam złożyć ale musze się nauczyć latać modelami dlatego wybrałem ten jak sie rozleci nie bedzie szkoda a taka zabawka jest jak narazie fajna Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kicaii Opublikowano 12 Czerwca 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2008 zauwazyle4m żę na pilocie tego modelu niema steru w góre jest tylko jakis suwak ale mysle że to obroty silnika ;/ więc beczek nie będzie się dało robic ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piejar Opublikowano 12 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2008 Kicaii - ja bym sobie tego cudaka darował. Model niby fajny bo rozpiętośc duża ale jeżeli aparatura na 27MHz, napęd szczotkowy i aku NiMH - to żadna rewelacja. Cena wcale nie jest taka niska. Jak dobrze poszukasz to za tą kasę złożysz przyzwoity model, z którego części przydają Ci się na dalszej drodze rozwoju. Z tego modelu poza samym płatowcem niewiele Ci zostanie. Rzuć okiem na Nemo 3D - też prosta rzecz ale 200 PLN tańsza no i aparatura "normalna" 4 kanałowa 35 MHz (choć prosta do bólu). Poczytaj tutaj http://pfmrc.eu/viewtopic.php?t=6330 o wrażeniach użytkowników. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kicaii Opublikowano 12 Czerwca 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2008 niestety wczoraj go zamówiłem ;/ ale o co chodzi z tą aparaturą ? coś jest nie tak ? a ten model polecono mi w sklepie ale co z tymi koszulkami termokurczliwymi jak je dam to z modelem nic sie nie stanie ? edit// mam zamiar nim latać w polach czy podwozie to wytrzyma ? i jak się nazywa kabel którym mogę podłączyć aparaturę do komputera (usb) 2EDIT// zamówiłem go wczoraj i dostarczą go kurierem "siódemka" to kiedy on dojdzie bo się doczekać nie mogę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 12 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2008 ale o co chodzi z tą aparaturą ?coś jest nie tak ? pasmo 27MHz jest przeznaczone do sterowania modelami samochodów RC do tego w tym paśmie jest bardzo mało kanałów. Jest to powszechnie stosowane pasmo w zabawkach zdalnie sterowanych, modelach samochodów RC w wersji RTR a także ... CB Radio. Zanim więc zaczniesz latać powinieneś dać w prasie ogłoszenie żeby akurat tego dnia nikt modelami RC sterowanymi na 27MHz nie jeździł a także żeby kierowcy ograniczyli rozmowy przez CB radio. Pomijam fakt, że stosowanie 27MHz do sterowania modeli latających narusza obowiązujące prawo (jeśli nie mam racji niech mnie ktoś poprawi). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
profesorek92 Opublikowano 12 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2008 ale o co chodzi z tą aparaturą ?coś jest nie tak ? pasmo 27MHz jest przeznaczone do sterowania modelami samochodów RC do tego w tym paśmie jest bardzo mało kanałów. Jest to powszechnie stosowane pasmo w zabawkach zdalnie sterowanych, modelach samochodów RC w wersji RTR a także ... CB Radio. Zanim więc zaczniesz latać powinieneś dać w prasie ogłoszenie żeby akurat tego dnia nikt modelami RC sterowanymi na 27MHz nie jeździł a także żeby kierowcy ograniczyli rozmowy przez CB radio. Pomijam fakt, że stosowanie 27MHz do sterowania modeli latających narusza obowiązujące prawo (jeśli nie mam racji niech mnie ktoś poprawi). Z tego co wiem, to 35 mhz jest zarezerwowane dla latania, natomiast w przypadku 27 mhz nie ma takowych ograniczeń (mm... a może to dotyczyło 40 mhz ? nie mam pewności) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piejar Opublikowano 12 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2008 niestety wczoraj go zamówiłem ;/ Wszystko co zakupisz przez internet możesz bezwarunkowo zwrócic (bodajże) do 10 dni ale o co chodzi z tą aparaturą ?coś jest nie tak ? a ten model polecono mi w sklepie Nie czuję się ekspertem ale 27 MHz to pasmo zajmowane często przez "zabawki". Z tego względu często bywa zaśmiecone i łatwo o utratę modelu. Modelarskie jest pasmo 35 MHz (do latania) i 40 MHz (do pływania i jeżdżenia). Sprzedawca zawsze poleca bo z tego żyje :-) ale co z tymi koszulkami termokurczliwymi jak je dam to z modelem nic sie nie stanie Koszulkami termokurczliwymi to raczej nic nie zabezpieczysz. Dobrze jest okleić np krawędzie natarcia skrzydeł taśmą klejącą. Pattex robi taką "zbrojoną". Jak gruchniesz parę razy to sam skapujesz o co chodzi. mam zamiar nim latać w polach czy podwozie to wytrzyma ? Początkowo najłatwiej latać bez podwozia i lądować w wysokiej trawie. i jak się nazywa kabel którym mogę podłączyć aparaturę do komputera (usb) Najpierw trzeba zobaczyć co to za aparatura :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek2220 Opublikowano 12 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2008 Kicaii napisał/a: mam zamiar nim latać w polach czy podwozie to wytrzyma ? piejar napisał/a: Początkowo najłatwiej latać bez podwozia i lądować w wysokiej trawie. O tak zgadzam sie Takie lądowania są praktycznie bez awaryjne Parenaście razy juz sie przekonałem o tym Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek2220 Opublikowano 12 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2008 i jak się nazywa kabel którym mogę podłączyć aparaturę do komputera (usb) To jest interfejs. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kicaii Opublikowano 12 Czerwca 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2008 pasmo 27MHz jest przeznaczone do sterowania modelami samochodów RC do tego w tym paśmie jest bardzo mało kanałów. Jest to powszechnie stosowane pasmo w zabawkach zdalnie sterowanych, modelach samochodów RC w wersji RTR a także ... CB Radio. Zanim więc zaczniesz latać powinieneś dać w prasie ogłoszenie żeby akurat tego dnia nikt modelami RC sterowanymi na 27MHz nie jeździł a także żeby kierowcy ograniczyli rozmowy przez CB radio. Pomijam fakt, że stosowanie 27MHz do sterowania modeli latających narusza obowiązujące prawo (jeśli nie mam racji niech mnie ktoś poprawi). ale to jaki zasięg tych samochodów np. jak daleko od takiego czegoś mam latać żeby nie złapać jego kanału i czy mogę kupic inny pilot ? na inny kanał? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Karol93 Opublikowano 12 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2008 musiałbyś kupić i nadajnik i odbiornik(najlepiej odrazu na 35mhz). Koszt po najmniejszej linii oporu (wszystko co najtańsze) to i tak będzie około 100zł... Według mnie zrezygnuj z tego zakupu, zwróć ten samolot. Wydaje mi się, że za te 500zł możesz zrobić/kupić lepszy model niż ten EDIT: nie wiem jaki jest zasięg na aparaturach 27mhz, ale na 35/40 to coś około kilometra Choćby coś takiego: http://www.modele.sklep.pl/product_info.php?products_id=22 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kicaii Opublikowano 12 Czerwca 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2008 jednak nie oddam tego samolotu ale kupie nowy odbiornik oczywiście za jakiś czas. a postaram sięsam złożyć samolot i nowy odbiornik będzie mi służył Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotrek_F3J Opublikowano 12 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2008 Jeśli nowy odbiornik to i aparatura!Odbiornik 35Mhz nie będzie działać z 27 Mhz!!Posłuchaj kolegów i odmów modelu,oni Ci dobrze radzą !! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kicaii Opublikowano 13 Czerwca 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2008 piotrek miałęm na myśli odbiornik i aparature a kanał to FM27.195M EDIT// zasięg to 750 m Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Karol93 Opublikowano 13 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2008 No to teraz to ja już totalnie nie rozumiem, o co Ci chodzi. Pytasz sie, a pozniej mądrujesz . To co podałeś, to nie kanał, a częstotliwość (podałes 27mhz). Żeby latać na Częstotliwosci 35mhz, musisz kupic i nadajnik i odbiornik. Koszt 100zł. Naprawde, dobrze Ci radze, zrezygnuj z tego "modelu" i kup coś porządnego . Naprawde, szkoda kasy (a za te 550zł naprawde mozna kupić o wiele lepszy sprzęt...) Nie rozumiem o co Ci chodzi z tym zasięgiem . Zasięg porządnego nadajnika 35/40mhz napewno wynosi ponad 1km - za to moge poświadczyć głową. Jeśli Twój zasięg na 27mhz wynosi 750m, to masz kolejny argument za tym, zeby zrezygnowac z tego zakupu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.