desstructo Opublikowano 29 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2016 Witam, pol roku temu kupiłem używaną 250-tke, więc Open Pilot był skonfigurowany. Ostatnio wymieniałem ramę i musiałem na nowo programować ESC. Tuta pojawia się problem, Open Pilot pyta czy regulator mam 50hz czy 490hz RAPID - z tego co znalazłem w necie moje regle mają 400hz. Wybrałem opcje 50hz bo nie wiedziałem czy wybierając wyższą (490) niczego nie popsuję. Quad lata ale mam wrażenie, że wolniej reaguje na podmuchy wiatru i nie lata tak stabilnie. więc moje pytanie brzmi czy jeżeli mam regulatory 400hz czy mogę wybrać 490hz w open pilocie? ESC - E Max 12 A z wgranym oprogramowaniem Simonk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
modevil Opublikowano 29 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2016 Rzuć okiem na posty 152-155 w tym wątku: http://www.rcgroups.com/forums/showthread.php?t=2207111&page=11 Wygląda na to, że dają radę na większej częstotliwości. Zastanów się czy problemy nie wynikają raczej z "niewyPIDowania" kontrolera po zmianie ramy. Jak podobne (w sensie geometrii i wagi) są stara i nowa rama? PIDy ustawiałeś sam czy wybrałeś podobną ramę w OpenPilot Wizard pod koniec konfiguracji? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
desstructo Opublikowano 29 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2016 to by się zgadzało z tym co dzisiaj wyszukałem, sprawdzę 490 czy będzie lepiej jak nie to PIDy Rama jest identyczna jak poprzednia - poprostu tamta była zajechana. Jest to ZMR250 z tym że dołożyłem PCB. W Open Pilocie na końcu wybrałem podobną ramę też z 12A ESC, podobnymi silnikami (ja mam 1804 a wybrałem 1806) i wagowo też podobnie do tego co jest u mnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
desstructo Opublikowano 30 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2016 Jest rozwiązanie. Opiszę dla potomnych bałem się tego PIDowania bo wcześniej tego nie robiłem a i poradniki skąpe. Niby nic ciężkiego ale szukanie po omacku co zmienić żeby było dobrze to trochę dużo roboty. W open pilocie w konfiguracji (tej krok po kroku) nie było opcji 400hz była tylko 490hz ale jak potem grzebalem w ustawieniach to było do wyboru 400hz. Po zmianie z 50hz jest duża różnica w stabilizacji, lata cacy na maxa lepiej sobie nie wyobrażam Dzięki za odpowiedź temat do zamkniecia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi