Waldziu Opublikowano 10 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2016 Witam wszystkich jestem tu nowy to jest mój pierwszy post i modelarstwem zajmuje się od niedawna. Zbudowałem swojego pierwszego drona a dokładnie rama fy450 silniki emax 2216 Regulatory emax BLHeli 30a Kontroler cc3d openpilot Bateria turnigy 3S 35C-45C 3000mAh aparatura turnigy 9x http://www.fotosik.pl/zdjecie/usun/cMWtjl_pzmeo96KuyD7gi4WpnVPJIn I wydaje mi się że z braku wiedzy popsułem sobie baterie a mianowicie na początku kupiłem tanią ładowarkę imaxb3 http://abc-rc.pl/ladowarka-IMAX-B3 jak raz ładowałem baterie wszystko było ok za 2 razem jedna dioda się nie świeciła ale jakoś nie zdawająć sobie sprawy podłączyłem baterie i naładowałem i to był prawdopodobnie błąd bo ładowarka nie ładowała jednej celi ;/ teraz jak podłączam miernik to pokazuje takie parametry ALL 11,7 no.1 3,8 no.2 3,93 no.3 4,02 i nie wiem czy to jest normalna różnica czy nie?? Teraz kupiłem ładowarkę IMAX B6 http://abc-rc.pl/ladowarka-IMAX-B6 jak mogę nią prawidłowo rozładować baterię i naładować żeby różnica w celach się wyrównała i jakie ustawiać parametry ładowania i rozładowywania?? z góry dziękuje za pomoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qba Opublikowano 10 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2016 Pierwsze co zrób to włącz baterię w trybie balansowania, cele powinny się wyrównać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Waldziu Opublikowano 10 Lutego 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2016 a jak bym chciał ja jeszcze rozładować to jaki prąd rozładowania ustawić najlepiej?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qba Opublikowano 10 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2016 Ale po co ją chcesz rozładowywać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Waldziu Opublikowano 10 Lutego 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2016 Myślałem że lepiej będzie ją rozładować a potem ponownie naładować bo teraz jest ta na 3/4 naładowana Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qba Opublikowano 10 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2016 To po co pytasz skoro już wiesz jak zrobisz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pioterek Opublikowano 10 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2016 Doładuj do końca, potem rozładuj do poziomu 50% (3,8V) i tak ze dwa razy jeżeli to nowy pakiet. Jak ładować z balanserem masz w instrukcji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Waldziu Opublikowano 10 Lutego 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2016 OK rozumiem trochę pobawiłem się dronem żeby rozładować co nieco baterii i widzę że 1 cella bardzo szybko się rozładowuje Aktualne to ALL 10,6 no.1 3,12 no.2 3,74 no.3 3,78 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek Piękoś Opublikowano 10 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2016 Popróbuj jeszcze z balansowaniem, ale czarno to widzę. Miałem tak w 2 pakietach Turnigy Nano-Tech i Kokam. Nic już z nich nie było, znaczy do kosza, ew. do jakiś nie wysilonych prób statycznych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Waldziu Opublikowano 10 Lutego 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2016 Będę próbował ale rzeczywiście napięcie w tej pierwszej celli spada w oczach ;/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qba Opublikowano 10 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2016 Dlatego pisałem żebyś zaczął od balansowania, bo cele były nieźle rozjechane. Daj znać czy udało się wyrównać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Waldziu Opublikowano 10 Lutego 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2016 Po naładowaniu do fulla wygląda to tak ALL 12.3 no.1 3,98 no.2 4,10 no.3 4,22 Ładowarka w sumie nie pokazała że naładowała baterie tylko skończył się czas ładowania ustawiony na 120min i ładowałem prądem 2,2A Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek Piękoś Opublikowano 10 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2016 Wygląda na uszkodzenie pierwszego ogniwa. Obetrzyj łzy;) i pomyśl nad zakupem nowego. Pamiętaj, że bezpieczeństwo modelu i osób postronnych jest ważniejsze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Waldziu Opublikowano 10 Lutego 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2016 Co racja to racja I tak miałem zamiar kupić 2 pakiet tyle że jak kupie to wciąż będę miał jeden Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qba Opublikowano 10 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2016 To teraz włącz na storage lub balansowanie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Waldziu Opublikowano 10 Lutego 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2016 No dobra wiadomość Wymęczyłem trochę baterie na dronie i włączyłem rozładowywanie bardzo powolne na 0.5a i cele dość fajnie się wyrównały aktualny stan to ALL 11,2 no.1 3,71 no.2 3,72 no.3 3,77 więc może jeszcze coś z tego będzie W ogóle wszystkie odczyty jakie podaje są z miernika dokładnie tego http://abc-rc.pl/buzzer-miernik-tester-1-8S-lipol Ładowarka podaje trochę inne wartości a mianowicie miernik ładowarka ALL 11,2 11,08 no.1 3,71 3,66 no.2 3,72 3,73 no.3 3,77 3,74 Domyślam się że ładowarka podaje dokładniej więc od teraz będę pisał tylko wartości z ładowarki (wcześniejsze są tylko z miernika) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JakubPtaszyk Opublikowano 10 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2016 No to poszalales. Ten buzzer nie ma żadnej dokładności. Nigdy nie bierz go jako wyznacznik. Mam 3 szt i we wszystkich pomyłka o 0,3V to norma. Mój pakiet miał idealnie po 4,17 na cele a ten miernik pokazywał 4,02 4.14 i 4.33 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Waldziu Opublikowano 10 Lutego 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2016 Nie do końca ja cały czas patrzałem na to co pokazuje ładowarka i było bardzo podobnie rozbieżnie, tyle że zacząłem podawać dane z miernika więc żeby nie mieszać cały czas z tego podawałem i spoko na ten miernik też brałem sporą poprawkę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Waldziu Opublikowano 11 Lutego 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2016 Wydaje mi się że bateryjka jeszcze pożyje ) dziś znowu trochę ją na dronie wymęczyłem i naładowałem do pełna stan cel to ALL 12,6 no.1 4,20 no.2 4,19 no.3 4,20 Tak pokazuje ładowarka i miernik podobnie dziękuje za pomoc i temat można zamknąć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek Piękoś Opublikowano 11 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2016 To ja jeszcze na koniec: 1. Fajnie, że jednak ożył (oby na stałe) . 2. Wskazania napięcia przez iMaxa traktuj ostrożnie - koniecznie zweryfikuj jak najlepszym miernikiem (dobrze jest w tym celu nawet odwiedzić jakiś serwis elektroniczny). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi