elektron Opublikowano 20 Stycznia 2007 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2007 No i na mnie przyszedl czas aby troche poszybowac bez pomocy silnika Poniwaz mam ferie, nic lotnego, i jestem z kasa na minusie , postanowilem "cos" ulotnic. Poszedlem do modelarni i na widok depronu wzielo mnie obrzydzenie, na widok styro dostalem drgawek, na widok balsy.... hm - cos mnie drgnelo. Poszukalem w mojej skarbnicy "modeli" i znalazlem polamany szybowczyk ktory dostalem jakies pol roku temu od kolegi Marka z Gdanska ( Wielki banan( ) w jego strone ). Szybowczyk byl w oplakanym stanie - polamany centroplat, oderwane ucho, brak poszycia, kadlub w miare ok. Wiec usiadlem przy nim, w dwa dni przygotowalem go "zdatnego do lotu". Niestety nie mialem zadnego dobrego wyposazenia (wszystko w moonie), wiec wyciagnalem dwa polamane serwa i wcisnalem je do szybola, zlutowalem pakiet z AA, wsadzilem stary odbiornik i poszedlem oblatac:D Po wielu probach, wkoncu udalo mi sie go doprowadzic do stanu w ktorym latal tak jak ja chcialem - na poczatku latal jak duzy rzutek Dzisiaj naprawilem serwa, zmienilem troche poszycie i wzmocnilem centrum centroplata, dalem wiecej rowlingu na ogon i teraz tylko czekam az wyschnie i pojde polatac Szybowce fajna sprawa jednak Bardzo niskie koszty zrobienia, niskie koszty eksploatacji. Zyc i nie umierac. Troche danych szybola : Rozpietosc 1200mm uklad skrzydla : uszaty profil - NN waga - 330 - gotowy do lotu. Serwa : dwa skatowane Conrady pakiet - 1700 AA x4 maxymalny czas lotu - 59 sek - mam wal przeciw powodziowy i z tamtad go "puszczam" Co mnie bardzo boli to brak lotek - jestem fanem lotek i nie potrafie bez nich latac, ale czuje ze dzieki temu szybo docenie kierunek Zeby juz nie przynudzac daje foty Fot z lotu narazie nie mam bo nie ma "kamerzysty" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patryk Urban Opublikowano 20 Stycznia 2007 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2007 Oj było troche przygód z tym Czerwonkiem Wojtek teraz łap za markera tak jak mówiłeś 8) Budowaliśmy razem, ja akrobata a Wojtek Czerwonka (transmisja na żywo przez kamerki ). Model barzo mi się podoba zwłaszcza ten /jak to Wojtek nazywa/ surowy kadłub z pomalowanym przodem Generalnie Super :thumleft: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meteor Opublikowano 20 Stycznia 2007 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2007 fajny modelik ja również widziałem jak powstawał Oby jeszcze długo polatał Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Diakon Opublikowano 20 Stycznia 2007 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2007 "Fajowy" Na samym kierunku też można przecież poszaleć... A jak latał? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ertman_176 Opublikowano 20 Stycznia 2007 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2007 Generalnie może byc - ładne rysy skrzydłą ale nie ta waga ... Ale aż mnie korci aby ci te skrzydła ukraść i wsadzic do laminatowego kadłubka z rurką Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elektron Opublikowano 20 Stycznia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2007 lata bardzo ladnie ale dopiero po tym jak wszysko ladnie ustawilem Skrzydla juz wyschly i model jest w 100 % gotowy do lotu - jak jutro nie bedzie wialo to zrobie filmik chcialem zgubic wage ale okazalo sie ze jest strasznie lekki na dziob i musial pojsc tak duzy pakiet aby nie walic olowiu. Wiesz Ert, mozemy sie dogadac - plat wzamian za skrzydlko latajace jutro postaram sie nagrac filmik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.