malinn Opublikowano 20 Stycznia 2007 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2007 Witam Nie dawno po obejrzanym filmiku z wydm z innego kraju zainspiriwał mnie pewnien bezogonowiec który fajnie latał. Jako ,że zalega mi jeden krótki kadłubik postanowiłem, że coś podobnego moge zbudować do wyżywania się na zboczu. Oto dane wstępne projektu: Płat kryty taśmą lub papierem Niebardzo wiem jednak jaki profil wybrac do takiego bezogonowca? Myśle nad eh 2-10 bo widziałem w podobnym sprzęcie takowy. Wszelkie skugestie i podpowiedzi będą mile wskazane :wink: Czekam na wasze uwagi 8) Pozdro Malinn Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomtom Opublikowano 20 Stycznia 2007 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2007 idea podobna do microDLG - takie co im ogon urwało przymierzałem się do nieco mniejszej wersji Alula http://www.dream-flight.com/alula.html ale staneło na "utwardzonej" wersji Salaz'a http://alain.zutter.free.fr/Ailes/salAZ/ spodobały mi się wyniki symulacji dla tego profilu efekty niestety za jakiś czas, bo właśnie dostałem rdzenie wycięte z "lekkim naddatkiem" Repetitio mater studiorum est Ale dlaczego tyle razy ? tomek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek_W Opublikowano 21 Stycznia 2007 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2007 Ja mam na warsztacie skrzydełko PLATTE rozp. 124cm Plany ze strony : www.sperrmuellflieger.de Zastosowałem profil MH Zajrzyj też tu : www.aerodesign.de/profilelight/pl09_m.htm U nas skrzydełka nie są zbyt popularne ale te profile można spotkać w wielu konstrukcjach niemieckich czy szwajcarskich. Ja mam tylko skrzydło wzorowane na ZAGI - bardzo dobre na małe górki, a u mnie prawdziwego zbocza nie uświadczysz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin K. Opublikowano 21 Stycznia 2007 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2007 No no bardzo ładny bezogonowiec. Ciekawe jak poleci...... Powodzenia w budowie.Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.