Elkojote Opublikowano 3 Marca 2016 Opublikowano 3 Marca 2016 Witam , jak w temacie miało nie być ale jest . Budowę zacząłem już jakiś czas temu, ale co rusz mam jakieś pytania wiec stwierdziłem że prościej będzie zrobić relacje z budowy i tutaj pytać.Model który buduje to Hibou motoszybowiec (Oldtimer) ,podkładowo - depronowy . Rozpiętość 2050 mm Długość 1200 mm Profil Clark-Y mod. Sterowanie kierunek i wysokość . Waga 900-1200 g (zobaczymy jak będzie) Tak wygląda zbudowany przez kogoś kto się na tym zna Zacząłem od wycinania części kadłuba , miało być ze sklejki topolowej 4 mm a zostało zrobione ze sklejki brzozowej 3 mm . Plan przewiduje że powstanie on z dwóch połówek i tak też go robiłem ustawiając i mocując do planu na CA . Całość należało okleić depronem 6 mm ,ale okleiłem tym co było pod ręką .. podkłady 6 mm (potem żałowałem ) Druga połowa wyszła lepiej , koledzy doradzili żeby listwy sosnowe 3x3 moczyć i nadać im odpowiedni kształt przed wklejeniem we wręgi kadłuba . Pomimo że pierwsza połowa nie miała wielkich naprężeń to druga leżała zdecydowanie lepiej na stole Oklejoną całość udało się na próbę połączyć na taśmie klejącej . Schody zaczęły się w monecie gdy chciałem skleić dwie połowy ..... masakra . Podkłady wysmarowane UHU POR a jak wiemy on nie wybacza błędów, a zostaje jeszcze spasowanie wręg kadłuba .... jak by tego nie było dosyć ster wysokości jest dzielony wiec musiałem wkleić Bowden x2 i przeciągnąć go na lewą i prawą stronę kadłuba . C.D.N. Budowa jest posunięta dalej wiec wrzucę znowu hurtem. Całość dała się skleić, ale nie polecam smarować wszystkiego klejem jak leci . Ja kleiłem na trzy razy i moim zdaniem tylko tak można to ogarnąć . Na zdjęciu wstępnie pod szlifowany i wycięta kabina . Czas na stery tu poszło gładko . Zostało zabrać się za dalsze wycinane . Wydrukowałem , nakleiłem i wyciąłem żebra na jedną połowe skrzydła (posłuchałem Rafała i dałem sobie spokój ze sklejką brzozową ) ... wyszło całkiem nieźle . Druga połowa miała być analogicznie ale coś poszło nie tak , zaznaczyłem niechcący przy drukowaniu sam nie wiem co i oczywiście nie zauważyłem tego , w konsekwencji wyciąłem , oszlifowałem , dopieściłem i wyrzuciłem cały komplet . Okazało się że nie ma w planach drugiej polowy skrzydła ... co u mnie spowodowało już panikę i paraliż prac ,ale przerysowałem na kalkę techniczną i wyszły nawet dosyć podobne Na pokrycie skrzydła użyłem depronu 3mm , fajny materiał . Skrzydło powoli oklejam i zamykam . Dorobiłem też krawędź natarcia z balsy i brakło kleju... wiec to by było na tyle . Teraz pewnie pójdzie wolniej z relacją ale mam nadzieje że dobrnę do końca !! I jeszcze przymiarka do FunCuba .
Łukasz.S Opublikowano 3 Marca 2016 Opublikowano 3 Marca 2016 Grzegorz nareszcie ujawniłeś projekt . Fajnie wygląda, a nie planujesz lotek w skrzydle?
Elkojote Opublikowano 3 Marca 2016 Autor Opublikowano 3 Marca 2016 Teraz dopiero udało się wszystko wrzucić...., a co do pytania to był taki plan żeby wszystko przygotować pod lotki i wyciąć dopiero jak będzie taka potrzeba ale zrezygnowałem , zrobię drugie skrzydło z lotkami jak będzie ładnie latał .
Łukasz.S Opublikowano 3 Marca 2016 Opublikowano 3 Marca 2016 Widzę że skrzydło masz i tak ze wzniosem to pewnie obejdzie się bez lotek a nie myślałeś go zrobić do holowania?
Elkojote Opublikowano 3 Marca 2016 Autor Opublikowano 3 Marca 2016 Elektroniki jeszcze nie kupiłem wiec kawałek sznurka i możemy go holować , a tak na poważnie to bez silnika to pewnie musiał bym daleko po niego chodzić he he , raczej za mały level mam .
Łukasz.S Opublikowano 3 Marca 2016 Opublikowano 3 Marca 2016 Ale macie FunCuby to już holownik jest...
skrzydlaty smok Opublikowano 3 Marca 2016 Opublikowano 3 Marca 2016 O widze ze tez SOWE zbudowales,moja lezy i kurz zbiera,tylko ze ja zrobilem z depronu wszystko;no i niestety nie bylo kasy na elektronike,i potem nowe projekty byly;wiec czeka i czeka;
Elkojote Opublikowano 3 Marca 2016 Autor Opublikowano 3 Marca 2016 To chociaż foty pokaż jak Ci wyszła , robiłeś z lotkami ?? Ale macie FunCuby to już holownik jest... I jak to widzisz ja ciągnę Krzycha czy on mnie he he to by były cyrki ..
Łukasz.S Opublikowano 3 Marca 2016 Opublikowano 3 Marca 2016 A czy to ważne kto kogo będzie holował ? Grunt żeby była dobra zabawa
Elkojote Opublikowano 4 Marca 2016 Autor Opublikowano 4 Marca 2016 Łukasz zabawa jest zawsze , mam pytanie związane ze śmigłem składanym zalecanym do tego modelu i pod silnik Roxxy BL Outrunner 2827/26 (57 g / 930 KV) , oznaczenie czy też rozmiar i skok to 9,6" x 5" to chyba strasznie coś nietypowego bo ciężko znaleźć .Potrzebował bym coś podobnego pasującego do silnika Turnigy D2826 KV1400 czy źle dobrałem napęd pod to śmigło ??
skrzydlaty smok Opublikowano 4 Marca 2016 Opublikowano 4 Marca 2016 foto prosze bardzo,slabe bo tel.robione projekt na chwile obecna zaniechany brak sterow pies zjadl
Elkojote Opublikowano 4 Marca 2016 Autor Opublikowano 4 Marca 2016 No ale to prawie gotowe było ... tyle pracy i pomimo złej jakości zdjęć wygląda na starannie zrobione ,pewnie by latało ! W sprawie śmigła o które pytałem nikt nie skieruje na dobrą drogę ?
Łukasz.S Opublikowano 4 Marca 2016 Opublikowano 4 Marca 2016 Grzegorz ja miałem takiego turnigy i latałem na śmigle 8x4 bo takie miałem pod ręką ale na 3s
Elkojote Opublikowano 4 Marca 2016 Autor Opublikowano 4 Marca 2016 A ile ważył model w którym był ten silnik ?? Jakie ty masz śmigło w Soliusie i ile waży gotowy do lotu ??
Łukasz.S Opublikowano 4 Marca 2016 Opublikowano 4 Marca 2016 Miałem ESA z tym silnikiem i ważył chyba z 300g i fajnie latał a Solius ma chyba śmigło 10x4 i silnik 1450kv na 3s idzie prawie pionowo w górę a waży około 1,5kg do lotu.
Elkojote Opublikowano 4 Marca 2016 Autor Opublikowano 4 Marca 2016 Hmm 300g to niewiele , on miał by Sowę napędzić a ona będzie więcej ważyć tyle że nie musi iść pionowo do góry ... pewnie by się złożyła w locie .
Łukasz.S Opublikowano 4 Marca 2016 Opublikowano 4 Marca 2016 Jak nie spróbujesz to się nie przekonasz. Ja miałem w Easy Gliderze silnik KD A22-20L regulator 30A pakiet 3s i śmigło ... nie pamiętam i latałem do bólu karku
skrzydlaty smok Opublikowano 8 Marca 2016 Opublikowano 8 Marca 2016 no on byl juz gotowy tylko pokolorowac zostalo,i ja chcialem elektryke mu dac,zostawilem na moment bo zapilem i pies go tracil lekko.
skrzydlaty smok Opublikowano 13 Marca 2016 Opublikowano 13 Marca 2016 A tego widziales? czeka na swoja kolej
Elkojote Opublikowano 13 Marca 2016 Autor Opublikowano 13 Marca 2016 Smieszny , taka mniejsza Sowa , pewnikiem do zbudowania dużo łatwiejszy . Ty to klepiesz tych modeli w roku srogo !
Rekomendowane odpowiedzi