Elkojote Opublikowano 3 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2016 Witam , jak w temacie miało nie być ale jest . Budowę zacząłem już jakiś czas temu, ale co rusz mam jakieś pytania wiec stwierdziłem że prościej będzie zrobić relacje z budowy i tutaj pytać.Model który buduje to Hibou motoszybowiec (Oldtimer) ,podkładowo - depronowy . Rozpiętość 2050 mm Długość 1200 mm Profil Clark-Y mod. Sterowanie kierunek i wysokość . Waga 900-1200 g (zobaczymy jak będzie) Tak wygląda zbudowany przez kogoś kto się na tym zna Zacząłem od wycinania części kadłuba , miało być ze sklejki topolowej 4 mm a zostało zrobione ze sklejki brzozowej 3 mm . Plan przewiduje że powstanie on z dwóch połówek i tak też go robiłem ustawiając i mocując do planu na CA . Całość należało okleić depronem 6 mm ,ale okleiłem tym co było pod ręką .. podkłady 6 mm (potem żałowałem ) Druga połowa wyszła lepiej , koledzy doradzili żeby listwy sosnowe 3x3 moczyć i nadać im odpowiedni kształt przed wklejeniem we wręgi kadłuba . Pomimo że pierwsza połowa nie miała wielkich naprężeń to druga leżała zdecydowanie lepiej na stole Oklejoną całość udało się na próbę połączyć na taśmie klejącej . Schody zaczęły się w monecie gdy chciałem skleić dwie połowy ..... masakra . Podkłady wysmarowane UHU POR a jak wiemy on nie wybacza błędów, a zostaje jeszcze spasowanie wręg kadłuba .... jak by tego nie było dosyć ster wysokości jest dzielony wiec musiałem wkleić Bowden x2 i przeciągnąć go na lewą i prawą stronę kadłuba . C.D.N. Budowa jest posunięta dalej wiec wrzucę znowu hurtem. Całość dała się skleić, ale nie polecam smarować wszystkiego klejem jak leci . Ja kleiłem na trzy razy i moim zdaniem tylko tak można to ogarnąć . Na zdjęciu wstępnie pod szlifowany i wycięta kabina . Czas na stery tu poszło gładko . Zostało zabrać się za dalsze wycinane . Wydrukowałem , nakleiłem i wyciąłem żebra na jedną połowe skrzydła (posłuchałem Rafała i dałem sobie spokój ze sklejką brzozową ) ... wyszło całkiem nieźle . Druga połowa miała być analogicznie ale coś poszło nie tak , zaznaczyłem niechcący przy drukowaniu sam nie wiem co i oczywiście nie zauważyłem tego , w konsekwencji wyciąłem , oszlifowałem , dopieściłem i wyrzuciłem cały komplet . Okazało się że nie ma w planach drugiej polowy skrzydła ... co u mnie spowodowało już panikę i paraliż prac ,ale przerysowałem na kalkę techniczną i wyszły nawet dosyć podobne Na pokrycie skrzydła użyłem depronu 3mm , fajny materiał . Skrzydło powoli oklejam i zamykam . Dorobiłem też krawędź natarcia z balsy i brakło kleju... wiec to by było na tyle . Teraz pewnie pójdzie wolniej z relacją ale mam nadzieje że dobrnę do końca !! I jeszcze przymiarka do FunCuba . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz.S Opublikowano 3 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2016 Grzegorz nareszcie ujawniłeś projekt . Fajnie wygląda, a nie planujesz lotek w skrzydle? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Elkojote Opublikowano 3 Marca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2016 Teraz dopiero udało się wszystko wrzucić...., a co do pytania to był taki plan żeby wszystko przygotować pod lotki i wyciąć dopiero jak będzie taka potrzeba ale zrezygnowałem , zrobię drugie skrzydło z lotkami jak będzie ładnie latał . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz.S Opublikowano 3 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2016 Widzę że skrzydło masz i tak ze wzniosem to pewnie obejdzie się bez lotek a nie myślałeś go zrobić do holowania? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Elkojote Opublikowano 3 Marca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2016 Elektroniki jeszcze nie kupiłem wiec kawałek sznurka i możemy go holować , a tak na poważnie to bez silnika to pewnie musiał bym daleko po niego chodzić he he , raczej za mały level mam . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz.S Opublikowano 3 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2016 Ale macie FunCuby to już holownik jest... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skrzydlaty smok Opublikowano 3 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2016 O widze ze tez SOWE zbudowales,moja lezy i kurz zbiera,tylko ze ja zrobilem z depronu wszystko;no i niestety nie bylo kasy na elektronike,i potem nowe projekty byly;wiec czeka i czeka; Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Elkojote Opublikowano 3 Marca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2016 To chociaż foty pokaż jak Ci wyszła , robiłeś z lotkami ?? Ale macie FunCuby to już holownik jest... I jak to widzisz ja ciągnę Krzycha czy on mnie he he to by były cyrki .. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz.S Opublikowano 3 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2016 A czy to ważne kto kogo będzie holował ? Grunt żeby była dobra zabawa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Elkojote Opublikowano 4 Marca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2016 Łukasz zabawa jest zawsze , mam pytanie związane ze śmigłem składanym zalecanym do tego modelu i pod silnik Roxxy BL Outrunner 2827/26 (57 g / 930 KV) , oznaczenie czy też rozmiar i skok to 9,6" x 5" to chyba strasznie coś nietypowego bo ciężko znaleźć .Potrzebował bym coś podobnego pasującego do silnika Turnigy D2826 KV1400 czy źle dobrałem napęd pod to śmigło ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skrzydlaty smok Opublikowano 4 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2016 foto prosze bardzo,slabe bo tel.robione projekt na chwile obecna zaniechany brak sterow pies zjadl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Elkojote Opublikowano 4 Marca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2016 No ale to prawie gotowe było ... tyle pracy i pomimo złej jakości zdjęć wygląda na starannie zrobione ,pewnie by latało ! W sprawie śmigła o które pytałem nikt nie skieruje na dobrą drogę ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz.S Opublikowano 4 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2016 Grzegorz ja miałem takiego turnigy i latałem na śmigle 8x4 bo takie miałem pod ręką ale na 3s Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Elkojote Opublikowano 4 Marca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2016 A ile ważył model w którym był ten silnik ?? Jakie ty masz śmigło w Soliusie i ile waży gotowy do lotu ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz.S Opublikowano 4 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2016 Miałem ESA z tym silnikiem i ważył chyba z 300g i fajnie latał a Solius ma chyba śmigło 10x4 i silnik 1450kv na 3s idzie prawie pionowo w górę a waży około 1,5kg do lotu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Elkojote Opublikowano 4 Marca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2016 Hmm 300g to niewiele , on miał by Sowę napędzić a ona będzie więcej ważyć tyle że nie musi iść pionowo do góry ... pewnie by się złożyła w locie . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz.S Opublikowano 4 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2016 Jak nie spróbujesz to się nie przekonasz. Ja miałem w Easy Gliderze silnik KD A22-20L regulator 30A pakiet 3s i śmigło ... nie pamiętam i latałem do bólu karku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skrzydlaty smok Opublikowano 8 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2016 no on byl juz gotowy tylko pokolorowac zostalo,i ja chcialem elektryke mu dac,zostawilem na moment bo zapilem i pies go tracil lekko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skrzydlaty smok Opublikowano 13 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2016 A tego widziales? czeka na swoja kolej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Elkojote Opublikowano 13 Marca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2016 Smieszny , taka mniejsza Sowa , pewnikiem do zbudowania dużo łatwiejszy . Ty to klepiesz tych modeli w roku srogo ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi