mlody25 Opublikowano 20 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2008 Witam jak w temacie chciałbym zacząć przygodę z RC ale nie mam kasy. Znalazłem dzisiaj w piwnicy model zabawkę Wild whels nie mam zdjęć ale podam te z internetu Ale to oczywiście nie latało poza tym jest w częściach no i właśnie chciałbym wiedzieć czy te części się do czegoś nadają mianowicie nadajnik i niby "odbiornik" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin Opublikowano 20 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2008 Nic z tego nie zrobisz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mlody25 Opublikowano 20 Czerwca 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2008 szkoda w takim razie dzięki za pomoc aha i jeszcze jedno mój kumpel ma na sprzedaż aparaturę graupner MC-10 ale nie wiem czemu jak się nei dotyka drożków to są na środku nie ma tak jak w mode 2 czy 1 że daje drążek na np 70% puszczam a on stoi dalej na 70% a w tej apce od niego to daje na 70% puszczam i wraca do neutrum czemu tak się dzieje i jak to naprawić?? proszę o szybką odpowiedź bo on chce ją jak najszybciej sprzedać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin Opublikowano 20 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2008 Wg mnie sa po prostu zalozone wszystkie 4 sprężyny na drążkach i tyle. Wystarczyłoby chyba otworzyc aparaturę, odpiąć odpowiednią sprężynę i już. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mlody25 Opublikowano 20 Czerwca 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2008 Aha no tak ale wtedy silnik będzie kręcił od -100% do +100% a jak zrobić żeby silnik kręcił od 0-100% na całym drągu?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin Opublikowano 20 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2008 silnik będzie kręcił od -100% do +100% wątpię, chyba, że masz regulator 2kierunkowy, co do samolotów akurat nie ma znaczenia. Zasada jest taka - drągi sterujące ruchem modelu pracują w podanym przez Ciebie zakresie, w ich przypadku środek oznacza zero wychylenia. Drążek gazu działa inaczej. Jesli w aparaturze ustawisz MODE 1 to prawy drążek gazu będzie mial zakres 0-100%. Wtedy połozenie srodkowe drążka będzie dla regulatora 50% gazu. Tak więc najpierw w aparaturze wybierz pasujący Ci MODE, następnie poluzuj odpowiedni drążek i będziesz miał 3 kanały pracujące w zakresie -100%-0-100% i jeden kanał, gazu, pracujący w zakresie 0 - 100%. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mlody25 Opublikowano 25 Czerwca 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2008 Dziękuję serdecznie w takim razie kupuję ją no i pomógł Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość kruchy Opublikowano 26 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2008 hmm podepnę się trochę pod temat. Interesuje mnie czy możliwe jest zwiększenie zasięgu aparatury z samochodu zabawki RC. Taki prosty sprzęt pasowałby mi do modelu okrętu, ale ma za mały zasięg. Gdzieś zaginęła antena przy odbiorniku i zastąpiona została drutem ze sprężyny ;D Czy to ma wpływ na zasięg aparatury? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cobra Opublikowano 26 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2008 Zabawka to zabawka :?. Antena odbiornika powinna mieć odpowiednią długość, taką jak oryginalna - to wpływa na zasięg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość kruchy Opublikowano 26 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2008 no tak, ale sprzęt profesjonalny kosztuje ;] ja potrzebuję bardzo prostej aparatury, nie musi być nawet lekka. Chodzi jedynie o zasięg, bo wskakiwanie do wody po dryfujący statek nie jest ciekawą opcją. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piejar Opublikowano 26 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2008 Test zasięgu robi się na lądzie :-). Antena w odbiorniku to przeważnie "jakiś drucik". W latających jest miękki bo ciągnie się za samolotem. W pływających czy jeżdżących przeważnie jest to sprężysty drut żeby stał jak komin fabryczny. Anteny dla 35 MHz mają ok 85 cm. Dla innych pasm - nie wiem, ja bym policzył. długość fali=300 000 000/częstotliwość w hercach. Jako długość przyjmuje się ułamek długości fali np 1/2 czy 1/4 czy 1/10 długości. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.