Rob84 Opublikowano 22 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2008 Witam wszystkich bardzo serdecznie , nazywam się Robert, od 2 miesięcy zaczęła się moja przygoda z samolotami Rc. Pierwszym moim modelem został Nemo firmy e-sky latało mi się nim bardzo dobrze. Niedawno jednak po jednym z niefartownych lądowań uszkodziłem mocowanie silnika, nie chciałem już go wymienia i latać na oryginalnym silniku, postanowiłem wyposażyć mój samolocik w coś "nowszego i lepszego". Za radą sprzedawcy w jednym z warszawskich sklepów wybrałem: silnik RAY C2830/15 * średnica silnika: 27,8 mm * długość silnika: 31 mm * średnica ośki: 3,17 mm * waga: 60g * liczba zwojów: 15 * moc max: do 210W * obroty na Volt (KV): 750 obr/V * zasilanie: 2-3 ogniwa Li-xx, 6-10 ogniw Ni-xx * zalecane śmigła: od 10x4 do 10x6 (2 Lixx/7 Nixx 10x6, 3 Lixx/10 Nixx 10x4) * obiążenie max: 20A/60s * zalecany regulator: 18A * zastosowanie: trenery do 600g, akrobatki do 550g, akrobatki 3D do 400g do tego regulator: Pulso - regulator DL22A+ (BEC 2A) Dane techniczne: Prad ciagły : 22 A Wymiary : 32*23*7 mm Masa : 16 g Liczba cel Li-Po : 2-3 Liczba cel Ni-Mh : 6-10 Wydajnos układu BEC : 2 A Czetsotliwosc PWM : 8 kHz Sposób programowania : karta programujaca lub nadajnik Funkcje regulatora:Safe start-up system,Auto power cut-off,Lost control protection,Over-heat protection,Over voltage protection,Low voltage cut-off,Timing mode,Programming card,Throtle curve. Zastosowałem według zaleceń zawartych w instrukcji silnika śmigło 9x5. Baterie pozostały oryginalne od Nemo: Ni-Mh, 9.6V, 650mAh, wszystko podłączyłem jak należy i tu zaczyna się PROBLEM silnik działa, wszystko niby w porządku ale mój Nemo ma problemy z lataniem po starcie przelecjał parę metrów i opada na ziemię jakby miał podwieszone "wiadro z kamieniami" albo silnik miał za mało mocy a gaz był na maxa.potem zastosowałem śmigło 9x7 było trochę lepiej ale tez lot trwał parę chwil Proszę o radę co mam zrobić, co może by nie tak?? silnik przecież jest mocniejszy od oryginalnego, czy coś może być żle zaprogramowane w regulatorze. Proszę o pomoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Barlu Opublikowano 22 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2008 Podejrzewam (z opisów twoich) że to akumulator za słaby... (.6v na taki silnik z takim śmigłem to może być odrobinę za mało, radził bym kupić li-pol 3s 1000mah, tak z 16C wystarczy, obciążenie troszkę spadnie, długość lotu wzrośnie i moc silnika podskoczy. Zakup takiego akumulatora z ładowarka to wydatek 100zł. Dane ze sklepu: # zalecane śmigła: od 10x4 do 10x6 (2 Lixx/7 Nixx 10x6, 3 Lixx/10 Nixx 10x4) Śmigło zalecają większe do takiego zasilania :twisted: Więc też jest możliwość że za małe śmigło... Ale ja bym wymienił na twoim miejscu śmigło i akumulator i powinien polecieć :wink: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meteor Opublikowano 22 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2008 dokładnie, pakiet nie wydala prądowo, ja celował bym w pakiet 1000-1300mAh 3S li-pol ale wydajność przynajmniej z 20A czyli dla pakietu 1000mAh jakieś 20C nie mniej, aby pakiet nie musiał się tak "pocić" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rob84 Opublikowano 23 Czerwca 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2008 Dziękuje za odpowiedzi i za dobre rady. Moglibyście jeszcze podać link do sklepu w którym znajdę tego typu aku z ładowarką w cenie o której była mowa czyli 100zl. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
antek116 Opublikowano 24 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2008 Witam. Ładowarka może być taka a pakiet taki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cobra Opublikowano 24 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2008 Masz na myśli 100 zł za ładowarkę + pakiet? Tu masz trochę tańsze rozwiązanie: ładowarka i pakiet. Nie twierdzę, że sugestia kolegi antek116 była zła, ale tu jesteś trochę bliżej zakładanej kwoty. Poza tym, proponowana przeze mnie ładowarka, może jest prostsza i nie pozwala ładować pakietów 4s, ale posiada balancer. Na początek taki zestaw na pewno wystarczy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.