mayster8405 Opublikowano 30 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2016 Od niedawna po Guppim pozostał mi cały nieuszkodzony płat.Niechciało mi się robić nowego kadłuba więc postanowiłem dorobić mu kadłub na podstawie pomniejszonych planów o 25% XITONA, którego wymiary kadłuba są podobne.Co prawda płat jest dłuższy o 25cm, przy tej samej cięciwie 150m/m i takim samym obrysie ale myślę że róznicy dużej nie będzie. Kadłub zrobiony jest z balsy 2.5m/m i belki ogonowej z węgla 6m/m średnicy.Narożniki kadłuba wzdłużnie są wzmocnione listwami balsy 4x4m/m w kadłub przewiduję serva SG 51 / 5gram/, popychacze zewnetrzne 0.8m/m Statecznik wykonany z listewek balsowych 4x4m/m w układzie V, lotki całobalsowe zawiasy zrobiłem z dyskietki, a dzwignienki z blaszki aluminiowej z długopisu .Statecznik oklejony folią.Cały kadłub i lotki pomalowałem lakierem bezbarwnym i tak już pozostaną.Wszystko klejone na żywicę 5-cio minutową. Pozostaje mi drobna kosmetyka, montaż silnika, wyważenie.Jak nic z tego nie wyjdzie,wykonam do kadłuba oryginalny płat. Gdyby kogoś interesowały plany Xitona zamieszczam poniżej Xiton.pdf Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro-er1 Opublikowano 30 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2016 Fajny bedzie. Duzy i ladny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarek1303 Opublikowano 30 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2016 Będę kibicował- czekam na więcej zdjęć. No i film z oblotu !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dawid Leśniewski Opublikowano 12 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2017 I jak udało się go ulotnić ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Toudi Opublikowano 20 Września 2018 Udostępnij Opublikowano 20 Września 2018 Podobno latał kadłub wisi teraz u mnie na ścianie i czeka aż moja technika modelarska pozwoli mi na zbudowanie konstrukcyjnego płata. Podobno latał kadłub wisi teraz u mnie na ścianie i czeka aż moja technika modelarska pozwoli mi na zbudowanie konstrukcyjnego płata. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mayster8405 Opublikowano 23 Września 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Września 2018 Nie latał !, bo brakowało mi silnika i zacząłem inny projekt ,ale wymiary są zachowane więc musi polecieć A skrzydło dostaniesz ! . Można byłoby się pokusić na lotki ale szkoda tego pokrycia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Toudi Opublikowano 9 Lutego Udostępnij Opublikowano 9 Lutego Nadal wisi w garażu ale w końcu się doczeka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi