Jacek T Opublikowano 31 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2016 Witam, Utworzyłem ten wątek, ponieważ mam pewien problem. Posiadam rzuty w skali 1/35 i formacie pdf i chciałbym je przeskalować do skali 1/72. Czy mógłby mi ktoś doradzić jakiś darmowy program, który może wykonać te operacje? Z poważaniem, Jacek T PS. Przydałby mi się też program do skalowania JPG – ków. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vesla Opublikowano 31 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2016 Witaj Zazwyczaj do prac z planami wykorzystuję Inkscape. Jest to darmowy program do grafiki wektorowej z dużymi możliwościami. Podobny do Corela. Nie jest może łatwy i szybki ale pozwala na wiele. Możesz wrzucić dowolny plik graficzny (jpg czy nawet plany w pdf) i przeskalować. Ja w takiej sytuacji zawsze rysuję sobie prostokąt o wymiarze obiektu jaki ma być po przeskalowaniu. np. rozpiętość skrzydła, długość kadłuba itp. I do tego obiektu porównuję zmniejszany (powiększany) rysunek. Tu masz link do wersji dla windy. https://inkscape.org/en/download/windows/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
modelarz115 Opublikowano 31 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2016 Jeśli chodzi o druk to polecam najnowsze adobe reader w wersji free a skale dobierasz na zasadzie proporcji, czyli kartka i ołówek Potem wciskasz drukuj i w okienko wpisujesz skalę (% oryginału) w jakiej ma być wydrukowane. Wychodzi bardzo dokładnie. A jeśli chodzi o sam plik to również polecę inkscape :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bodzioch Opublikowano 1 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2016 witam. A ja używam Excela. Kopiuje plik gif. jpg. pdf. Wklejam do Excela i formatuje obraz do potrzebnego rozmiaru. druk na kartkach A4 bo taką mam drukarkę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KRUUP Opublikowano 1 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2016 Inkscape jest dużo lepszy do tekich prac i co najważniejsze darmowy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacek T Opublikowano 10 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2016 Bardzo dziękuję za odpowiedzi. Pozdrawiam, Jacek T Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi