Spook Opublikowano 20 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2016 Hej!Próbuję właśnie nauczyć się pidować model (do tej pory latałem na presetach dla ZMR250). Korzystam z TxPID. Model to ZMR 250, silniki - ABC-Power MX-1804, śmigła 5x3, CC3D, ESC 12A SimonK.Na początku podpiąłem się do Roll and pitch Kp, I i D ustawione na 0. W trybie rate nie dało się praktycznie wystartować - modelem szarpało we wszystkie możliwe strony pomimo zwiększania wartości Kp z aparatury (zakres 0.002~0.009). Przełączyłem w LibrePilot tryb na stabilizowany i dopiero wtedy udało się wystartować, ale model strasznie ściągało do tyłu przy starcie. Mogę podejrzewać, że to jest kwestia środka ciężkości - miałem zdjętą kamerkę, a akumulator leży nieco z tyłu.Zwiększałem Kp do momentu oscylacji, które pojawiły się bardzo szybko - i to mnie dosyć zdziwiło, bo odczytałem potem na notebooku wartość Kp ~0.00350, a preset na którym latałem miał 0.00450. Próbowałem potem skompensować to przez Ki, tym razem sprawdzałem, czy model "odbija" przy gwałtownych manewrach. Odbijał już przy Ki rzędu 0.002, a w presecie mam 0.006.Do Kd już nie doszedłem (zabrakło czasu wolnego), ale generalnie osiągnąłem dosyć konkretną porażkę Moje pytania:- Z czego wynika taka niestabilność modelu w trybie rate? Praktycznie nie da się wystartować i utrzymać modelu stabilnie.- Dlaczego model łapie oscylacje przy Kp rzędu 3/4 wartości, która jest w presecie i która nie powoduje już oscylacji? To samo z Ki? Kd z presetu to 0.000045- Czy da się spidować model w trybie atti?- W Kp zwracam uwagę na oscylacje przy zawisie, w Ki - przy manewrach, na co zwracać uwagę przy Kd?Powiem szczerze, że bardzo chętnie umówiłbym się z kimś we Wrocku, żeby mnie nauczył pidować modele - buduję 450tkę i chcę ją już spidować ręcznie, nie latać na presetach. Jeżeli ktoś się zna i ma ochotę na sześciopak, proszę o PW albo email (wojciechsura na gmailu) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
japim Opublikowano 20 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2016 Tryb rate nie ma stabilizacji. To jest lot manualny. Dobrze opisal pojecie P, I, D ostatnio gosc z RC model reviews. P - jak bardzo model reaguje na aktualne odchylki. Za duzo - bedzie przestrzelal i bedziesz mial oscylacje, za malo - bedzie sie slimaczyl I - wplywa szczegolnie na male odchylki i z czasem wyrownuje. Male - male odchylki beda sie calkowiac (sumowac) w nieskonczonosc. Duze - model za szybko bedzie dodawal sobie male odchylki o duzych nie wspominajac i beda oscylacje. D - przewiduje przyszlosc. Za duze Kd to model ma szanse przestrzelic spodziewana pozycje. male Kd - model nie dostrzeliwuje pozycji i sie slimaczy. Bez kd (wartosc 0) kontroler nie wie kiedy ma zaczac zwalnianie inputow, aby uzyskac docelowa pozycje (np brak zmiany pozycji - wszystko jedno w jakiej orientacji). Dlatego sterowanie kp i ki z zerowym kd to troche bez sensu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Spook Opublikowano 20 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2016 Dzięki za odpowiedź Jeżeli chodzi o rate, to nie wyraziłem się może precyzyjnie. Ja wiem, że tam nie ma stabilizacji w sensie powrotu do poziomu po puszczeniu drążka, ale jest stabilizacja w sensie utrzymywania konkretnego przechyłu w stosunku do pionu. Jeżeli pchnę drążek do przodu, to model powinien przechylić się do przodu i tak pozostać. Gdyby w Rate nie było *żadnej* stabilizacji, to nie był by tam potrzebny żaden algorytm PID No chyba, że faktycznie nie ma tam nawet i takiej "stabilizacji", to wtedy wyprowadź mnie proszę z błędu. Chodziło mi o to, że model (jeszcze na ziemi) dosyć mocno świruje, ciężko nawet wystartować. Poza tym bardzo ściąga go do tyłu, co może być wytłumaczone położeniem akumulatora, ale z drugiej strony przecież właśnie PID ma za zadanie takie rzeczy niwelować. W Atti było tak samo, dopóki nie dorzuciłem składowej I. Przegrzebałem się trochę przez matematyczny model i multum różnych opisów PID, ale w sumie przytoczony przez Ciebie opis jest bardzo trafny. Bawiłem się nawet symulatorem: http://www.rentanadviser.com/en/pid-fuzzy-logic/pid-fuzzy-logic.aspx Jeżeli chodzi o algorytm, to znam taki: 1. Ustawić I i D na 0 2. Znaleźć taką wartość P, żeby model zaczął wpadać w oscylacje 3. Zmniejszyć trochę P i zapisać 4. Znaleźć takie I, żeby model zaczął wpadać w oscylacje 5. Zmniejszyć trochę I i zapisać 6. Znaleźć takie D żeby model zaczął wpadać w wolne oscylacje 7. Zmniejszyć, żeby oscylacje zniknęły i zapisać. Jeżeli mówisz, że Kd przy konfigurowaniu nie powinno być równe 0, to jak w takim razie powinienem przeprowadzić ten proces? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
japim Opublikowano 20 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2016 Jezeli nie ustawisz zadnego D to nie bedziesz zmial zadnego poczatkowego tlumienia (ktore bedzie zwalnialo reakcje) i wtedy nawet na najmniejszych P i I bedziesz wpadal w oscylacje (co zreszta widac po odchylce od poczatkowych setupow). Zacznij od czegos malego - 0.001 ale nie zero. Tak na prawde wszystkie P I D gadaja troche ze soba. I po ustawieniu jednej wartosci D powinienes powtorzyc pidowanie P i I i tak w kolko az otrzymasz zadowalajacy efekt. Nie da sie tego zrobic w jednym przejsciu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WhiteWhite Opublikowano 27 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2016 Witam. Gdy już połamałem 16 śmigiełek udało mi się wystartować w miarę płynnie. Tylko podczas startu ściąga do tyłu, w powietrzu nie idzie utrzymać go stabilnie w jednej pozycji. Trzeba cały czas korygować prawy drążek. Nie są to duże wahania ale jednak są. Dążę do tego aby zachowywał się tak jak syma X5 ale te PID-y mnie trochę przerastają. Mój model to taki jak na abc-rc http://abc-rc.pl/dron-qav250-artf#axzz4U3QzuJtM Była tam podstawka antywibracyjna pod CC3D gdy ją usunąłem jest o niebo lepiej. Czy wyważenie śmigieł może mieć tak duże znaczenie w stabilizacji ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
japim Opublikowano 28 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2016 Tak - wywazenie smigiel moze miec wplyw na stabilizacje. Kontroler poddany wibracjom bedzie glupial. Dlatego albo wywazac smigla albo dac podkladki antywibracyjne. Sciagac moze dlatego, ze nie zostaly skalibrowane akcelerometry i plytka kontrolera caly czas mysli ze jest pochylona i sciaga. Czy wlaczyles tryb stabilizacji czy latasz w trybie manual? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WhiteWhite Opublikowano 28 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2016 Latam w trybie stabilizowanym. Dzisiaj doczepiłem kamerę i stabilizacja jest bardzo poprawna ale mogło by być lepiej. Chyba że za dużo wymagam od tego wyposażenia. No i pierwszy raz wylatałem dwa akumulatory bez połamanych śmigieł. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi