Lukis Opublikowano 26 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2008 Ostatnio na prośbę kolegi zaprojektowałem dla niego pewien układ, który steruje oświetleniem w jego modelu Wilgi Sterowanie odbywa sie poprzez odbiornik do którego podłączamy nasz układ. Oświetlenie oparte jest na procesorze Atmega8, wiem że mógłby być mniejszy ale akurat te procesory lubię najbardziej i są łatwo dostępne. Program do obsługi napisany jest w assemblerze. Krótki opis działania : Jak na razie napisana jest wersja pod przełącznik dwu pozycyjny ale będzie też pod trzy pozycyjny. Przyjmijmy że stan "0" to sygnał od 1ms do 1.5ms a stan "1" to sygnał od 1.5ms do 2ms 0 - układ nie działa 1 - włączenie świateł głównych 0 - nic sie nie dzieje, światła nie gasną 1 - włączają się dodatkowo światła lądowania 0 - wyłączenie wszystkich świateł I sekwencja powtarza się w kółko Układ posiada w sumie 6 wyjść sterujących 2 wyjścia światła ciągłego 1 wyjście gdzie dioda świeci przez 1sek i nie świeci przez 1 sek 1 wyjście gdzie dioda świeci przez 1sek i nie świeci przez 2 sek 1 wyjście gdzie dioda świeci przez 1sek i nie świeci przez 3 sek 1 wyjście na światła lądowania Poniżej zamieszczam wsad do procesora i schematy płytek: Światełka i mirror: Światełka mirror Oraz spis potrzebnych elementów: - procesor Atmega8 obudowa smd TQFP x1 - kondensator 100nF obudowa smd 0805 x1 - rezystor około 3k obudowa smd 0805 x6 - tranzystor BC847 lub inny NPN obudowa smd SOT-23 x6 - listwa goldpin Koszt takiego układu to niecałe 10zł Schemat płytki to lustrzane odbicie ponieważ to smd, nic nie trzeba zmieniać tylko wydrukować, przed wytrawieniem najlepiej sprawdzić czy skala pasuje, na mojej drukarce wychodzi ładnie ale u kogoś może nie pasować. Jak tylko przekaże układ koledze w sobotę to mam nadzieję że porobi zdjęcia i może jakiś filmik z działania układu zamieści , ale układ działa i był testowany przeze mnie. W razie jakichkolwiek wątpliwości albo pytań proszę pisać a postaram sie odpowiedzieć jak najwcześniej Układ może znaleźć również inne zastosowanie, to już zależy od was Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
extream Opublikowano 14 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2008 Obiecany film : http://pl.youtube.com/watch?v=JB1xPSknE-I Przepraszam że tak długo go nie było. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawel4090 Opublikowano 14 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2008 Witam, pięknie wykonane, na pewno będą chętni , ja na pewno,proszę pomyśleć o szkutnikach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek1707 Opublikowano 23 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2008 Ja kiedyś zrobiłem taki sterownik oświetlenia ale był projektowany pod samoloty. Jakie cechy powinien mieć układ specjalnie dla modeli pływających ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robraf Opublikowano 23 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2008 ja tez bym byl chętny! gdzie można kupić te elementy w jednym miejscu? chodzi mi tutaj o sklep jak to takie tanie to mógłbym sam spróbować polutować , ale ktoś musialby mi powiedziec co i jak bo na elektronice to sie malo znam chyba że ktos by takie cos zrobil a ja bym odkupil są chętni ??? p.s. teraz zobaczylem że tam trzeba wytrawic plytke a tego nie umniem a nawet nie wiem co to znaczy!! z tego co się domyslam to jest to ustawienie odpowiednio ścieżek jak to się robi i czym? reasumujac jestem chętny kupić takie cudo za rozsądne pieniądze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robraf Opublikowano 14 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2008 odswiezam temat bo troche sie zastał Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lukis Opublikowano 18 Sierpnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2008 Przepraszam za tak późną odpowiedź ale byłem na wakacjach Co do sklepu to ja kupuje u siebie w mieście, mam na miejscu i jest tanio, jeśli byś chciał to prowadzą tez sprzedaż wysyłkową. Adres sklepu to: Sklep Jeśli chcesz to mógłbym dla Ciebie wykonać taki układ, jeśli Cię to interesuje to możemy się dogadać, napisz pm'a to ustalimy szczegóły. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawelec Opublikowano 18 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2008 Witam Na allegro jest pełno ofert sklepów z częściami elektronicznymi jak chociażby tutaj http://www.allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=9015460 Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
diem Opublikowano 18 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2008 Lukis a moze byc zrobil kilka takich ukladow? Na pewno znajda sie chetni jesli dasz przyzwoita cene. Ty sobie przyrobisz, my bedziemy mieli gotowce. Wszyscy zadowoleni. Ja przyznam szczerze ze jestem z elektroniki zielony. Moje lutowanie jest na strasznym poziomie Wczoraj od kolegi remzibiego kupilem uklad monitorowania lipoli podczas lotu. Jego dzielo kosztuje 23zl z najmocniejszymi ledami i 5zl przesylka. Wylicz ile kosztowalby Twoj uklad i czy jestes w ogole zainteresowany. Zrobimy zbiorke chetnych i bedziesz wiedzial ile robic na poczatek pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lukis Opublikowano 18 Sierpnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2008 Jak to policzę dokładniej to dam znać, ale wydaje mi się że z przesyłką to wyjdzie w okolicach 30zł, może mniej. W sumie jak tylko naprawię moją wytrawiarkę do płytek to mógłbym się tym zająć jak byli by chętni. Edit: Policzyłem koszty gotowego układu, wyszło by 22zł za sam układ bez diod lub 27zł z diodami super jasnymi plus przesyłka około 5zł. Na początek mógłbym wykonać 10 szt. jeśli oczywiście byli by chętni na ten układ. Proszę pisać w tym wątku czy ktoś chciałby taki układ, jeśli będzie zainteresowanie to zamówię wszystkie potrzebne elementy. Jeżeli będzie więcej chętnych niż 10 to nie ma problemu, wykona się więcej układów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
diem Opublikowano 19 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2008 Ok. Jako ze wyskoczylem z tym pomyslem to pisze sie na nr. 1 full opcje poprosze Wkrotce chce rekreacyjnego extrima a ze dzien coraz krotszy to na pewno tam wloze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lukis Opublikowano 19 Sierpnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2008 Tak jeszcze w ramach opisu full opcji, to tak: Zestaw zawierał by: - zmontowany układ gotowy do użycia - zestaw 6 diod: * zielona - jasność 10cd x1 * czerwona - jasność 8cd x2 * niebieska - jasność 7cd x1 * biała - jasność 11cd x2 Chyba że ktoś chce inne kolory, ale to muszę wiedzieć przed zamówieniem, bo zamawiałbym części na więcej zestawów, gdyż u mnie w mieście nie dostanę wszystkich potrzebnych elementów i muszę zamawiać droga pocztową. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
attyla Opublikowano 19 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2008 tez jestem chętny na 2 zestawy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andych Opublikowano 19 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2008 Aż mam ochotę zamówić drugie skrzydło do Wilgi. Piszę się też na taki układzik. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mammuth Opublikowano 19 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2008 Ile kosztowalaby wysylka do UK ? szczegoly na PW Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lukis Opublikowano 21 Sierpnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2008 Widzę, że zainteresowanie układem jest , więc na chwilę obecną zamówię części na 10 układów, ale jeśli oczywiście będzie więcej chętnych to zrobi się kolejne zamówienie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pablo_433 Opublikowano 21 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2008 wejdz na pw Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Geralt Opublikowano 21 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2008 Ja jestem chętny na opcję Full. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lukis Opublikowano 21 Sierpnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2008 Zamówiłem części na 10 układów, 9 już zarezerwowanych, więc została ostatnia sztuka. Kolejna partia będzie mogła być zamówiona za około tydz. jak się wyrobie z tymi Edit: Wszystkie układy zarezerwowane, kolejne będą dostępne za tydz. około. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pablo_433 Opublikowano 21 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2008 moja oferta kupna aktualna nawet za tydzień jak pisałem na PW Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.