Skocz do zawartości

Zmywanie farby akrylowej z epp

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jeśli model  fabryczny , gładki, z formy  - dobra taśma klejąca .

Jeśli EPP wycinane- papier scierny- ścierać  pod bierzącą wodą (gładszy efekt ) .

Opublikowano

Twin Star jest z formy i  większość farb zerwiesz z niego   taśmą klejącą .

Jeśli był matowiony przed malowaniem to papierem ściernym ,zazwyczaj wybieram grubość ziarna na oko   "pod palcem"  - EPP bywa różne jak i farby....

Chemicznych sposobów nie znam ,

Opublikowano

Ciekawe-farby zazwyczaj się średnio trzymają EPP/Elaporu .

Nie "czyściłem "  fabrycznych modeli  więc grubość papieru przetestuj na jakimś mało widocznym miejscu.

Przy odpowiednim papierze i ścieraniu pod kranem powinieneś otrzymać powierzchnie zbliżoną do weluru .

Jego mechowatość usuniesz :nowe malowanie,delikatne  szlifowanie i ponowne malowanie 

,lub żelazkiem poprzez śliski papier ,np po foli samoprzylepnej .

Ale wtedy będzie trudno o przyczepność ewentualnego nowego malowania .

PS  a mi w Pioneerze farba z kabiny schodzi pod paznokciem... (emalia Model Master)

czym to malowałeś??

Opublikowano

Zrobiłem przed chwilą test (napuściłem kilka kropel na powierzchnię równą powierzchni zakrętki od mineralnej) i te zmywacz

post-11729-0-42659300-1462225553.jpg

nie zrobił szkody mojemu EPP - zero uszkodzeń po kilku minutach, a jest bardzo lotny i należy przypuszczać, że jak nie będziemy modelu w nim kąpać to będzie o.k..

Bardzo mocny - zmywa większość farb akrylowych (zarówno wodnych jak i organicznych), oleje dla plastyków, o ile pamiętam niektóre emalie.

Dość tani, do nabycia na stoiskach modelarskich w sklepach zabawkarskich, w Empikach (przynajmniej jeszcze jakiś czas temu), w sklepach dla plastyków no i oczywiście w sklepach modelarskich.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.