wojtas3000 Opublikowano 2 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2016 Panowie czym zmyć farbę akrylową z epp? Bo woda i gąbka ciężko idzie ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sławek Opublikowano 2 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2016 Jeśli model fabryczny , gładki, z formy - dobra taśma klejąca . Jeśli EPP wycinane- papier scierny- ścierać pod bierzącą wodą (gładszy efekt ) . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojtas3000 Opublikowano 2 Maja 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2016 Mam twin stara malowalem sam więc papier ścierny też się nada ? Jaka grubość ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sławek Opublikowano 2 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2016 Twin Star jest z formy i większość farb zerwiesz z niego taśmą klejącą . Jeśli był matowiony przed malowaniem to papierem ściernym ,zazwyczaj wybieram grubość ziarna na oko "pod palcem" - EPP bywa różne jak i farby.... Chemicznych sposobów nie znam , Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojtas3000 Opublikowano 2 Maja 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2016 Taśma nie schodzi zostaje ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sławek Opublikowano 2 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2016 Ciekawe-farby zazwyczaj się średnio trzymają EPP/Elaporu . Nie "czyściłem " fabrycznych modeli więc grubość papieru przetestuj na jakimś mało widocznym miejscu. Przy odpowiednim papierze i ścieraniu pod kranem powinieneś otrzymać powierzchnie zbliżoną do weluru . Jego mechowatość usuniesz :nowe malowanie,delikatne szlifowanie i ponowne malowanie ,lub żelazkiem poprzez śliski papier ,np po foli samoprzylepnej . Ale wtedy będzie trudno o przyczepność ewentualnego nowego malowania . PS a mi w Pioneerze farba z kabiny schodzi pod paznokciem... (emalia Model Master) czym to malowałeś?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojtas3000 Opublikowano 2 Maja 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2016 W obi jest rozpuszczalnik akrylowy będę próbować tym Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sławek Opublikowano 2 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2016 Daj znać jak wyszło . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MareX Opublikowano 2 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2016 Obawiam się, że ten rozpuszczalnik rozpuści też epp. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
modelarz115 Opublikowano 2 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2016 Akrylowy jest strasznie agresywny, nie próbowałbym Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek Piękoś Opublikowano 2 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2016 Zrobiłem przed chwilą test (napuściłem kilka kropel na powierzchnię równą powierzchni zakrętki od mineralnej) i te zmywacz nie zrobił szkody mojemu EPP - zero uszkodzeń po kilku minutach, a jest bardzo lotny i należy przypuszczać, że jak nie będziemy modelu w nim kąpać to będzie o.k.. Bardzo mocny - zmywa większość farb akrylowych (zarówno wodnych jak i organicznych), oleje dla plastyków, o ile pamiętam niektóre emalie. Dość tani, do nabycia na stoiskach modelarskich w sklepach zabawkarskich, w Empikach (przynajmniej jeszcze jakiś czas temu), w sklepach dla plastyków no i oczywiście w sklepach modelarskich. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi