Marcin Opublikowano 27 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2008 Here we go: Miejsce akcji - Bielsko, sklep Nastik.pl Godzina:13:35. Opis akcji : Czarny Nissan Note podjeżdza pod sklep, wysiada z niego koleś i idzie do sklepu. Tam czeka na niego już pudełko z modelem. Koleś dodatkowo bierze średni CA i żywicę 15minutową, gada trochę z właścicielem, płaci i wraca do domu. Godzina 17:00 Po skończeniu malowania płotu i wpakowania w siebie obiadu czas na otwarcie bagażnika. W środku znajduje się upragniony model. Koleś (nazwijmy go enigmatycznie ''M'') idzie do naprędce zaimprowizowanej modelarni w drugim garażu, rozkłada dwa kozły i płytę i zaczyna wyjmować elementy z pudełka. A w nim : komplet naklejek, instrukcja wraz z kartą gwarancyjną (gdyby jakiś element był uszkodzony), woreczki drobnicy oraz zapakowany w pudełko z Elaporu model w kilku częściach do złożenia. M rozpakowuje pudło, rzut oka na elementy składowe: Buciki :-) No i czym to będziemy składać: M otwiera instrukcję i zaczyna wg niej składać model. Właściwie to wystarcza obrazkowa część instrukcji, żeby model złożyć. Na początek idzie ster wysokości - trzeba wyciąć z długiego odcinka wzmocnienia (wygląda na pręcik szklany) odpowiednie dwa odcinki i wkleić je na CA we właściwe rowki a także zamontować dźwignię. Ta sama procedura dla steru kierunku, jedynie bez wzmocnień. Tutaj widać, że producent pokusił się nawet o zaznaczenie miejsca gdzie wyciąć rowki na przyszłe zawiasy. Lotki czeka to samo. Następnie do kadłuba wklejane są dwa plastikowe elementy - do nich będzie potem mocowany silnik, ale wszystko w swoim czasie... Wzdłuż całego kadłuba, na CA, zostają wklejone kolejne odcinki szkła, dla wzmocnienia konstrukcji modelu. Tak więc M wkleja je, klnąc przy okazji na swe palce i łzawiąc z oczu W tym miejscu instrukcja kazała wmontować serwa,co też M uczynił ''na wcisk''. Później się jednak okazuje, że niepotrzebnie. Nad serwami widać pręcik szklany - wzmocnienie. M zabiera się za podwozie. Nawet koła są z EPP. Ciekawostka - w środku metalowa ośka. Model już na nogach. Czas zabrać się za skrzydło. Skrzydło skleja się łatwo - łącząc na CA dwie pasujące idealnie połówki. Skrzydło wchodzi ''na wcisk'' i na próbę tak zostaje. Model zaczyna nabierać kształtów, M przyspiesza tempo. W tym miejscu minęło około 60 min pracy. Jest godzina 18:00 M zabiera się za wklejanie zawiasów w uprzednio wycięte dziury. Zawiasy plastikowe (?) łatwo łapią się na CA. Po 4 zawiasy na lotkę, 4 na wysokość i 4 na kierunek. Jest co kleić. Ale i model zaczyna coraz lepiej wyglądać i nabierać kształtów. Następnie M dokłada ster kierunku (nie załapał się na fotkę) i zabiera się za wyposażenie RC. Goły model waży 210g. W międzyczasie M ma krótką wizytę forumowego kolegi Grzegorza, który załamuje się, że M znów coś ''przysmyczył'' :rotfl: Czas na montaż RC Serwa i odbiornik. Lotki HS55, wysokość Hextronik 900, kierunek E-Sky (hex padł) Serwa w lotkach na dwustronnej taśmie samoprzylepnej. W ogonie ''na wcisk''. Z odbiornikiem i serwami waga wzrasta do 270g. M zabiera się za silnik. Na biurku znajduje starą wysłużoną KEDA. Przygotowuje świetnie rozwiązane mocowanie silnika i montuje z przodu modelu. Potem M wkłada pakiet i uśmiechnięty kończy pracę. Model, gotowy do lotu, waży 515g. Oblot, jak tylko pogoda pozwoli i M znajdzie czas. Żywicy 15minutowej w ogóle M nie zużył. Tylko CA i sporo taśmy samoprzylepnej bezbarwnej (kable,serwa itp). Cała zabawa kończy się około 21wszej. Uff. Mam nadzieję, że podobał się Wam opis. ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kreis84 Opublikowano 27 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2008 Opis bardzo, ale modelik jeszcze bardziej (mimo że za sylwetkowymi nie przepadam). Się Multiplex popisał jakością widzę. Ale kolega M zapomniał ceny podać :!: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin Opublikowano 27 Czerwca 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2008 Cena oscyluje w granicach 330-350 zł w zależności od sklepu. Widziałem go już w Riku też w ofercie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Barlu Opublikowano 28 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2008 Model ciekawy, a opis pomysłowy :wink: Tylko ja mam pytanie, będzie ona jakoś pomalowany czy tylko biały model z naklejkami? Szkoda zostawić taki modelik nie pomalowany :twisted: EDIT: Teraz się dopatrzyłem na zdjęciu ze te malunki na skrzydłach są jako naklejka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin Opublikowano 28 Czerwca 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2008 model poleciał. Na pakiecie 1700 mAh mam około 15 minut spokojnego lotu, lub 10 wariowania. Muszę wymienić śmigło, bo 9x4.7 SF GWS-a nie wytrzymało obciążeń. Kilka fotek: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raffik Opublikowano 28 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2008 hmm Marcin... to ty latales? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin Opublikowano 28 Czerwca 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2008 Na zmianę z kumplem - jeden lot on, drugi ja. Musiałem robić fotki i filmy Poza tym ja na razie nie wykorzystuję 50% możliwości modelu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mammuth Opublikowano 28 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2008 Musiałem robić fotki i filmy To gdzie te filmy ?!?! ps. ale z malowaniem to ... hmm nie postarales sie - wyglada prawie tak jakbym to ja malowal XD Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin Opublikowano 28 Czerwca 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2008 Malowanie zepsute- wiem :/ Malowałem za pomocą sprayu i trochę nie wyszło. Choć lepiej to niż biały Film ładuje się na Vimeo już... No i mamy pierwszy film Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin Opublikowano 29 Czerwca 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2008 Pierwsza wada modelu ujawniona - mocowanie podwozia jest bezposrednio w EPP (zrobię fotkę jutro) - po kilku lądowaniach na asfalcie (koła!) podwozie zaczyna się b. ruszać. Laminat w ruch Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lord Rzeźnik Opublikowano 29 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2008 Malowanie zepsute- wiem :/ I ja bym cos z tym zrobil, bo to serio psuje efekt ;/ Razi w oczy .Ale poza tym to podoba mi sie ten model BTW. 350 złotych ? Ździerstwo !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Barlu Opublikowano 29 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2008 Zauważ że wszystkie modele MPX są w przedziale 300zł+cena wyposażenia. Płacisz tu również pewnie i za nazwę że to MPX ale też jakość lotu i innych czynników. Ale z opisów ludzi wynika że modele MPX mimo ceny są godne uwagi :wink: EDIT: Nie licząc małego foxa za 35zł :mrgreen: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin Opublikowano 29 Czerwca 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2008 Zauważ że wszystkie modele MPX są w przedziale 300zł+cena wyposażenia Bzdura. Zobacz sobie np. Twister, Magister, Mentor, Cargo itp. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin Opublikowano 30 Czerwca 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2008 Jak się nie czyta instrukcji, to się nie wie Te 4 wkręty : służą do ustawienia wykłonu silnika. Zero babrania się z podkładkami. Wyrobiło się mocowanie podwozia - sklejone na żywicę, zobaczymy ile wytrzyma. Zdemontowałem też owiewki kół - może i wygląd fajny, ale z funkcjonalnością gorzej. Powiększyłem trochę miejsce na pakiet - można dać bardziej z tyłu no i większe pakiety - ja latam na 2200 mAh i 1700 mAh. Silnik bierze max 15A prądu. No i dałem z drutu płozę na ogon, żeby nie targać SK za każdym razem. Dalsze loty będą już chyba ostatnimi pod kątem poprawek Idę go pomalować jeszcze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kwijatkowski Opublikowano 21 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2008 hej! Jak masz srodek ciezkosci? Zgodnie z instrukcja? Skladam swojego i jestem ciekaw. :wink: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin Opublikowano 21 Lipca 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2008 SC wg instrukcji. Jest ok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slawko_k Opublikowano 21 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2008 Tak z ciekawości Marcin to jaka wyszła ci waga, czy to keda a22-15, a22-10 czy jeszcze jakaś inna , ile ma skrzydło z lotkami cięciwy i gdzie zalecają SC Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kwijatkowski Opublikowano 26 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2008 Haha!! Oblatalem swojego! Po 3 lotach powiem tyle: zepomnijcie o tych Artexowych gownach extrimem zwanych Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin Opublikowano 26 Lipca 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2008 Mocne Wrzuc jakies fotki swojego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ładziak Opublikowano 26 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2008 zepomnijcie o tych Artexowych gownach extrimem zwanych A co ma piernik do wiatraka? :shock: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.