Skocz do zawartości

Multiplex Gemini

cobra

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dziś na Pałacowej nastąpił oblot mojego najnowszego modelu: Multiplex Gemini.

gemini-010.jpg

gemini-011.jpg

Lata jak to Multiplex - bez niespodzianek, jak po sznurku. Niezbędne był tylko kilka klików trymerami. Chwilowo jeszcze brak kołpaka.

Wyposażenie:

- 4 serwa HXT900

- silnik KD A22-20L; śmigło 10x6

- regulator 36A

- odbiornik Rex7mpd

- pakiet A123 4s

Waga do lotu 1045 g.

• Odpowiedzi 98
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

Napisz coś więcej, jak możesz. Szczególnie ciekawią mnie Twoje odczucia dotyczące napędu, czy jesteś w stanie "zaisnąć" przy tej wadze i jak z długotrwałościa lotu. Pytam bo sam mam zamiar ten silnik wstawić do ToTo-8.

Opublikowano

Niewiele jeszcze mogę napisać na ten temat. Ze śmigłem GWS10x6 ciąg wynosi koło 110% masy.

Czasu lotu jeszcze nie znam, bo wykonałem tylko jeden 5 minutowy lot. Okazało się, że napięcie odcięcia w regulatorze było niewłaściwie zaprogramowane i zaczął ograniczać moc. Regulator programowany przez usb i na lotnisku nie mogłem nic zrobić.

Generalnie, wydaje mi się, że w tym modelu powinien być mocniejszy silnik. Niby spokojnie lata się na 60% mocy, ale po locie silnik mocno ciepły. To był po prostu najmocniejszy silnik, jaki w tej chwili miałem.

Opublikowano

Wczoraj wylatałem trzy pakiety. Model lata bardzo stabilnie i przewidywalnie. Wyważył się z ciężkim przecież pakietem A123 4s 1 cm za sugerowanym przez multiplexa SC, ale taki SC jest ok.

Do lotu poziomego wystarczy 55% mocy. Przy max mocy ciąg wynosi około 110% masy modelu. Normalnie latając i kręcąc trochę akrobacji, latałem do 11 minut :shock: .

Jedzie już do mnie jednak nieco mocniejszy motor: TGY AerodriveXp SK Series 35-30 1100Kv - będzie nadwyżka mocy!

Z modelu jestem bardzo zadowolony.

Mam dobrze zaprogramowany regulator - napięcie odcięcia 8,4V ładnie ogranicza moc silnika tuż przed całkowitym rozładowaniem pakietu. Jest jeszcze trochę mocy na lądowanie. Po takim rozładowaniu w pakiet wchodzi 2210 mAh.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Dziś zmieniłem śmigło z GWS 10x6 na APC 11x5.5. Model lata lepiej, jest bardziej dynamiczny, lata wolniej i jakoś tak bardziej realnie. W takiej konfiguracji jest unlimited vertical, aczkolwiek prawie na styk. Niestety większe śmigło + miękkie podwozie + kępa trawy przy starcie spowodowały zaczepienie śmigłem. Skutkiem tego pękła u nasady, w rowku na segera, oś silnika :evil:, a śmigło całe! I to już drugi raz w silniku KEDA - oś jest zbyt mocno hartowana. Poza tym silnik ponad 200W powinien już mieć oś przynajmniej 4 mm.

No ale przynajmniej jest pretekst do wymiany silnika na taki:

silnik_turnigy.jpg

Opublikowano

Myślałem, że w niedzielę na Pałacowej uda się polatać w duecie z innym Gemini:

gem-001.jpg

Niestety, po kilkudziesięciu sekundach lotu, od modelu oddzielił się górny płat. Uszkodzenia niewielkie, ale wspólne latanie nie doszło do skutku.

gem-003.jpg

Wracając do mojego Gemini, dziś testowałem nowy napęd. Spalony regulator zastąpiłem WOW 40A, a latałem ze śmigłem 11x5.5. Powinno być chyba 12 cali, bo silnik nie jest do końca wykorzystany. Na pełnym gazie, statycznie, tylko 23 A.

W tej chwili, jedyny ewidentny zysk to brak grzania się silnika - poprzedni grzał się mocno.

Jest też trochę za miękkie podwozie. Ugina się (model waży 1050 g) i śmigło 12" będzie chyba zahaczać o kępy trawy. To było przyczyną pęknięcia wału w poprzednim silniku.

Opublikowano

Ja mam śmigło 12x6E i nie narzekam z tym, że lubię startowac i lądować na asfalcie. Ew. ląduje szybując w zboże :D Co do górnego płata to tulejki mocujące w styropianie to niestety niedoróbka multipleksa. Tną materiał jak noże przy skrecaniu śrub aż w końcu górny płat nie ma się czego trzymać. Trzeba na góre wstawić coś dodatkowego do zabezpieczenia. ja tez miałem ten problem.

Opublikowano

Plastikowe gniazdo przeszło przez elapor i wyrwało jego część. Możnaby podlaminować fragment płata wokół gniazda śruby mocującej. Teraz tego nie widzę, ale jutro przyjżę się konstrukcji i zweryfikuję, co teraz napisałem.

Opublikowano

Miałem ten model i po kilkunastu lotach miałem ten sam problem, że plastikowe giniazdo wychodziło z materiału. wystarczyło je konkretniej wkleic ;) i latam dalej ;)

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Fajnie :) Ja jestem ciekaw z kolei jak kolega od tego czerwonego sobie poradził z tym płatem bo przy prędkościach i zwrotności gemini jakoś tu klejenia nie widzę :/ Teoretycznie można kupić sam płat ale gdzie? żaden dystrybutor się w to nie bawi a za granicą są o dziwo dość drogie.

I pytanie do Cobry: czy Twój gemini też zadziera dzioba przy wyższych prędkościach czy to tylko mój problem? :mrgreen:

• 3 tygodnie później...
  • 1 rok później...
Opublikowano

A jakieś wskazówki dotyczące poprawek? jak ta z mocowaniem płata. Co jeszcze oprócz CA kupić ? :wink:

edit: Hymm a tak z ciekawości zapytam, może zna ktoś jakaś maszynkę do pełnej akrobacji z którą współgrało by w/w wyposażenie? Taka alternatywa dla gemini.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.