piotrekrc Opublikowano 20 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2016 A gdzie planowany jest oblot?ale bym sie wprosił bo to blisko,no i poznać tak znakomitego modelarza to by był zaszczyt.no a latawce super nawet nie wiedziałem że tak ,,wymiatają,, naprawde sztuka latania Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mayster8405 Opublikowano 21 Lipca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2016 Piotrze, tak na marginesie, skąd wiesz o latawcach?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotrekrc Opublikowano 21 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2016 pisaliśmy kiedyś od Bercika,widziałem jego latawiec jak lata u nas na lotnisku więc wiem jaki Masz talent w skali naszego kraju uważam że Pan jest jedynym mistrzem w tej dziedzinie ,to unikat,bez przesady.no a te latawce do 3d to już sztuka,no i spadochron skoczka od Bercika?kto go uszył?jak dla mnie ma Pan złote rączki 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mayster8405 Opublikowano 24 Lipca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2016 Miniona sobota była idealna na wypróbowanie mojego Apogee- bezwietrze!! Pokładałem w tym modelu duże nadzieje ,nie widziałem żadnych kłopotów, wszystko poustawiane.Rzut normalny pokazał, że model szybuje pięknie tak jak pod wiatr jak i z wiatrem. Problem zaczął się od tego, że przy wyrzucie ze skrzydła model robi dziwną beczkę po linii wyrzutu i nie uzyskuje wysokości.Dobrze że nie robi tego w dół Film z normalnego wyrzutu 100_1292.MOV wyrzut ze skrzydła 100_1293.MOV i jeszcze jeden 100_1294.MOV Różne ustawienia nie pomagają. Doświadczenia w takich modelach nie mam, ale narazie nasuwają mi się takie wnioski- nie wiem czy właściwe; - albo kołek na skrzydle jest żle usytuowany - za słabe sprężynki lotek, i w trakcie wyrzutu nie mogą utrzymać stałej pozycji jaką wymuszają serwa. Nasuwa mi się myśl aby zamiast linek zastosować węglowe popychacze i sprawdzić czy jest poprawa. Jak nie, to model pójdzie w odstawkę i poczeka na okazję na jakimś stoku. Co do zasilania odbiornika pakiecikiem 3.7 V Kto posiada aparaturę turnigyTGY-i6 bez obawy można do odbiornika dać takie napięcie.Połowa dnia latania / z przerwami/ pakiet miał 3.97V / zrobiony z 2S 350mAh Balka kadłubowa koniecznie musi być cienkościenna bo jednak nie obyło się bez dołożenia na dziobek ołowiu i model przytył do 138 gram. Piotr wychwalałeś mnie niepotrzebnie bo dałem d..... na całej długości Może otrzymam jakieś dorady z Waszej strony. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotrekrc Opublikowano 27 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2016 spokojnie nie wychwalałem Cie bez powodu pierwsze koty za płoty tyle modeli,, wystrugałeś,, z tym też dasz rade.niemam żadnego doświadczenia w dlg więc niepomoge .może zbyt słaby wyrzut ?może te 138 gr? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mayster8405 Opublikowano 28 Lipca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2016 Ciekawe, że model jest wyważony właściwie, symetria, wyważone skrzydło, kąty. Niezakłócony lot poziomy z normalnego wyrzutu bez udziału sterowania. Na ten czas zmieniłem cięgła na węglowe 0.6m/m ,Nic się nie zmieniło lecz lotki teraz są sztywne w obie strony. Dzięki Mirku za poradę, dostosuję się do twoich wskazówek , tylko wezmę pod uwagę to, że jestem leworęczny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrews66 Opublikowano 28 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2016 A linki od kierunku nie powinieneś mieć po przeciwnej stronie jak kołek? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mayster8405 Opublikowano 29 Lipca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2016 Adrianie, linek już nie mam, zastąpiłem je popychaczami węglowymi a to już chyba wszystko jedno na której stronie, jakoś zawsze tak dawałem- tak myślę. Sprawdzę, odpiszę.Dzisiaj, po deszcze na łące gdzie latam była woda i potrzeba czasu aż wsiąknie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro-er1 Opublikowano 3 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2016 u mnie linka kierunku jest po tej samej stronie co kolek i jest ok ,tyle ze w fazie do rzutu kierunek mam dosc mocno wychylony w prawo i szybowiec przy wyrzucie leci prosto a nie jak kiedys , ze wykonywal beczke, i oczywiscie SW lekko w dół w fazie doi rzutu ,pozdrawiam . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mayster8405 Opublikowano 10 Sierpnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2016 No i stało się!!!, piątek był piękny!!!Naładowałem pakiecik do modelu i z samego rana na wieś.Pomęczyłem się trochę z regulacją mojego Apogee, sprawdziłem wyważenie i lot szybowy,Udało się, wszystko było cacy.Cieszyłem się jak dzieciak, Wykonałem kilkanaście wyrzutów , no i właśnie ten ostatni , model nie był wysoko, ale było coś nie tak, nagle zaczął się wznosić i to dość żwawo, więc zacząłem kombinować i chciałem skierować model do siebie.Coś się musiało stać, bo model nie reagował na sygnały z nadajnika i model sobie poleciał a ja za nim żeby go nie stracić z oczu.Jak zakładałem okulary słoneczne już go nie zobaczyłem. Mogę powiedzieć tylko tyle, że model leciał na hektary rosnącej kukurydzy. Straciłem model i wszystko co w nim było .Wczoraj pojechałem ponownie szukać modelu ale to była strata czasu, może sobie ktoś znajdzie lub go rozjedzie kombajn. SZKODA Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotrekrc Opublikowano 10 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2016 nieznasz kogoś z dronem z fpv?szkoda by było.ja kiedyś swój znalazłem po dwóch dniach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mayster8405 Opublikowano 11 Sierpnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2016 Nikogo takiego nie znam, kukurydza jest już dość wysoka.Mam sygnalizator, ale do tego modelu byłoby już za wiele.Trudno!!, strata nie jest tak duża w porównanniu z innymi modelami.Sprawdzałem aparaturę z innym odbiornikiem i nie straciłem kontaktu na odcinku 300..400m.Widocznie coś się musiało przemieścić w modelu i zablokować serwo a może padło!? No trudno będą następne ale już większe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro-er1 Opublikowano 15 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2016 szkoda , mi tez kiedys model wpadl w wysoka kukurydze i szukalem go z kolegą okol 2h , moze sprobuj jeszcze poszukac, przeczesac te pole kukurydzy w kilka osób i moze sie uda znależc, ja zaczolem juz swojego robic , mam juz kadlub oraz SW i SK, w nast weekend robie skrzydła. wspołczuje Ci Heniek, szkada tych bebechów, tanie nie były napewno. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro-er1 Opublikowano 29 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2016 witam , dziś skonczyłem budowe swojego APOGEE , waga bez pakietu 122g, ale bez ołowiu się nie obejdzie, jutro planuje trochę nim porzucać wieczorem, wiec napiszę wage koncową, tak wygląda na chwilę obecną. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro-er1 Opublikowano 30 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2016 Waga do lotu wynosi 152g, niestety doszlo okolo 15g olowiu, tył za ciezki , próbowałem porzucać trochę, ale jest zbyt porywisty wiatr, takze dalsze próby i regulacja bliżej wieczora, pozdrawiam . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro-er1 Opublikowano 31 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2016 witam, filmik nagrałem krótki, w drugim locie szybowiec uderzył w glebe i stracil przednią cześć kadłuba , bede robił go od nowa i zalaminuje bo słaby jest bardzo . a oto wspomniany filmik. https://youtu.be/EPJ99y6JPSg 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mayster8405 Opublikowano 12 Września 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Września 2016 EUREKA !!!!!!, model się znalazł !!! Myślę że to NIECODZIENNE zdarzenie!. Wczoraj z rana pojechałem na wieś , w to samo jak zawsze miejsce polatać sobie Magnumkiem.Widzę, idzie do mnie starszy gość z modelem w ręku i pyta mnie co to za zabawka którą ma.Ja mu na to, że to jest mój model który mi jakiś czas temu"uciekł".Pytam, co za niego chce, odparł, że na lekarstwa /dostał/.Model znalazł przy stacji CPN 3km od miejsca startu , nie jak myślałem w kukurydzy.Po obejrzeniu modelu stwierdziłem że jest cały, jedynie uszkodzeniu- wyłamaniu uległ dzób wykonany z jednego kawałka balsy i stracił obciążenie. Ciekawostka, był rozłączony pakiecik 1S /gość nic przy modelu nie robił/ i to mnie zastanawia jak się mógł sam rozłączyć . Ważne, i to mnie cieszy, że odbiornik jest sprawny, jak i serwa.Pakiet po naładowaniu trzyma napięcie. Przed chwilą skleiłem na zywicę dziobek i ulotnię go ponownie, a może zrobię nową podłużoną część dziobową aby ułatwić wyważanie i pozbyć się nadmiernego ołowianego balastu. W sumie ogromnie się cieszę Mirku !, modelik cacuszko aby dobrze latał i nie uciekał Ciekawe, jak to u Ciebie było, w moim był wyłamany nosek który jest wklejony w boki i dół kadłuba. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro-er1 Opublikowano 13 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2016 no ciesze sie ze znalazł sie model , w moim cały dziób odszedl , przy fazie do rzutu za mocno dalem SW w dół , silny rzut i dalej juz wiesz , lądowanie na "dzidę" dzis laminuje nowy kadlub , wydluzony o 3cm , mysle ze teraz bedzie znacznie mocniejszy i obejdzie sie bez ołowiu. czekam na nowe filmiki z lotu APOGEE SPORT. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mayster8405 Opublikowano 13 Września 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Września 2016 Dzisiejszy zabawa przy tak wspaniałej pogodzie była po prostu przyjemnością. Wiaterek był ale nie mocny.Modelik z wyrzutu zachowuje się bardzo fajnie /praktycznie ustawienia do wyrzutu na 0/ Wychylenie wysokości minimalne,i teraz model reaguję łagodnie, nie jak miałem na początku że zadzierał i jak by stawał w miejscu no i ku ziemi!!! Filmu żadnego nie mam bo nie było nikogo w pobliżu, jedynie fotka z bratem BUG którym też latałem. MOdele całe 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro-er1 Opublikowano 19 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2016 witam , nowy kadłub gotowy, zalaminowany i wydłużony przód o ok 3cm, miejsca na pakiet i BECa sporo, myslalem by go pomalowac sprayem na czarno , ale zobaczę ile pokaże waga. mam nadzieje ze obejdzie się bez ołowiu 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi