Skocz do zawartości

DLG APOGEE-Sport / relacja z budowy/

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

No fajnie thumbsup.gif, kadłub mocny i aż za mocny. Po zbudowaniu modelu i zanim go nie wyregulowałem, Apogee zaliczył kilka dobrych kretów. Słabym punktem kadłuba był styk boku kadłuba z balsowym  noskiem / mało klejonego mięska/.Laminowanie to wyeliminuje.Wypoleruj i daj jakiś wzorek z kolorowej folii. Tak myślę.eusa_clap.gif

Opublikowano

Witam,ale sie ciesze że sie znalazł :) ,taka telepatia że coś sie jeszcze zdaży w temacie.historia ucieczki mojego cularisa jest też na forum-uciekł i prrzeleciał 7200 m no i wylądował na polu kukurydzy 200 m od domu kolegi którego poznałem na lotnisku 1dzień wcześniej a znalazła go Jego żona ;) bez żadnych uszkodzeń.Panie Hendryku musimy kiedyś sie spotkać,przecież to tak blisko a nie tak daleko :) .gdzie Pan lata tak mniej więcej?

Opublikowano

witam , dziś zważyłem nowy kadłub , waga pokazała 68g z serwami , 125g w całosci , dojdzie waga pakietu , odbiornik i układ BEC, takze wyjdzie ok 160g do lotu. takze troche ciężkawo . :)

Opublikowano

Tak czy owak wg mnie waga Ci wyszła fajna ale czy ciężkawo?. Po lataniu w końcu  poprzedniego tygodnia i dwa ostatnie dni z dzisiejszym  doszedłem do wniosku że w warunkach bezwietrznych i delikatnym wiaterku "Apogee" lata świetnie i daje sobie z tym wiaterkiem radę. Ale przy większych podmuchach jest klapa, model przy ustawieniu na wiatr zatrzymuje się i stoi w miejscu , a przy skręcie trzeba uważać bo szybko traci wysokość zanim nie nabierze szybkości i loty są krótkie , wiatr robi swoje. W Warunkach ciszy na kilkadziesiąt rzutów udaje mi się kilkanaście lotów bliskich minuty.Do rzutów dla mnie ten modelik jest za lekki , nie można porządnie wyrzucić. Może ta wielkość modeli tak ma. W sumie jestem z niego bardzo zadowolony Na tapecie mam już 1.5 m Mantę to się zobaczy i porówna osiągi i własności lotne.

Odbiornik zasilam pakietem 3.7V/350 mAh/ 10 gram przerobiony z 2S , pozbyłem się stabilizatora, mam dwa mikroserwa 3.7gr które sprawują się bez zarzutu.

Opublikowano

witam. APOGEE juz jest gotowy do lotu , waga 155g , musiałem dodac 5g ołowiu bo lekko chylił sie ku tyłowi, dziś planuje oblot. filmik tez jakiś bedzie :) , pozdrawiam.

post-12400-0-88738900-1474952709_thumb.jpg

Opublikowano

co do ustawien fazy do rzutu to ci napisze wszystko dokladnie po próbach. ale kierunek mialem dosc mocno wychylony tak ok 7mm a SW ok 5mm , i to bylo sporo za duzo dlatego po silnym rzucie apogee poszedl ostrym łukiem w glebe, teraz mam zamiar ustawic ok 1mm w dół, i bede szukal najlepszych ustawien .

Opublikowano

r,ecznie na folji samoprzylepnej z tyłu na pakierze odrysowywuje szablon , potem skalpel w ręke i kilka minut i wycięte  :) , folia z papierniczego chyba 10 zl 120cm x80cm arkusz różne kolory. :)

ta folia jest dosc ciezka  , działa jak równoważnik skrzydełka bez kołka 

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

witam. APOGEE juz jest gotowy do lotu , waga 155g , musiałem dodac 5g ołowiu bo lekko chylił sie ku tyłowi, dziś planuje oblot. filmik tez jakiś bedzie :) , pozdrawiam.

Witam

Zainspirowany waszymi poczynaniami również zbudowałem swojego APOGEE, mój do lotu waży 132g, co prawda nie jest taki ładny jak wasze ale za to fajnie lata. Zbudowałem też drugie skrzydło z lotkami, teraz model waży 150g, co prawda jeszcze nim nie latałem, pogoda do bani, i tak myślę co by było gdyby...

Powiększyć plany o 125% wtedy model będzie miał około 1300 rozpiętości, jak sądzicie, warto się w to zagłębiać?

post-19443-0-23313800-1475671302_thumb.jpg

• Lubię to 2
Opublikowano

Andrzeju, nie bądz skromny model prezentuje się wyśmienicie.Po pierwsze, jeśli model jest pierwszym tego typu,  po drugie- że sam zbudowałeś go z planów / nie gotówka/, i po trzecie jeśli masz satysfakcję z jego zbudowania, no i nareszcie jak będzie  dobrze latał uważaj się za dumnego.

Na początki modelik super i tani.Czy będzie zal ,  jak go  "zjedzą"  krety, chyba nie tak bardzo jak byś miał model 1.5 m kupiony już za poważniejsze pieniądze.

Ciekawi mnie twoja wersja z lotkami i jak to technicznie rozwiązałeś.Może się podzielisz!? i wyposażenie Mój może byłby jeszcze lżejszy gdybym użył węglowej rurki ogonowej ze szczytówki wędkarskiej /stożkowa/ 6x80cm lub 5x80 i odciąć na porządaną długość.Wyszło by średnicą jak 6 -4.5m/m.Będąc u mnie w salonie wędkarskim zobaczyłem taką za 25 zł , na oko byłaby jak w sam raz Na Allegro są takie po 15zł.Co by to dało, to że na nosku byłoby mniej ołowiu i model mógłby ważyć mniej.

Co do powiększania planów  i z tego efektów, nie wypowiem się, bo wykonałem tylko dwa modele czyli BUG-a i Apogee, ale już poważniejszy to w pełnym wymiarze 1.5m.

Tak myślę ;)

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.