kojot Opublikowano 30 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2008 Cześć, Tak podjudzony waszymi filmami zastanawiam się czy by nie kupić czegoś do filmowania z powietrza. Jestem za leniwy na kompletowanie zestawu do kamery bezprzewodowej. Znalazłem takie urządzenie flip . Lekkie, trywialne w obsłudze, umiarkowane wymiary, jakość internetowa, dobre recenzje, lepsze podobno niż podobne choć tańsze urządzenie produkcji Creative. Cena do zaakceptowania. Może ktoś ma doświadczenia z tym urządzeniem lub podobnym? W porównaniu z aparatami kompaktowymi kuszący jest mały ciężar urządzenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leda_g Opublikowano 30 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2008 Tej kamerki nie znam, ale ja zacząłem od starszego modelu od tej http://cgi.ebay.pl/NEW-3-1-MP-DV-DIGITAL-VIDEO-CAMERA-CAMCORDER-1GB-CARD_W0QQitemZ160255618279QQihZ006QQcategoryZ48514QQssPageNameZWDVWQQrdZ1QQcmdZViewItem Filmy żadna rewelacja, jakieś robi, ale za to cena lepsza. lub lepsza jakość nagrywania (FULL HD) http://cgi.ebay.pl/3-0-Full-HD-1080P-Video-Camcorder-HDV-Digital-Camera_W0QQitemZ320268051393QQihZ011QQcategoryZ122611QQssPageNameZWDVWQQrdZ1QQcmdZViewItem tylko ta waga Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kojot Opublikowano 30 Czerwca 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2008 Obie te kamery to zupełnie inne urządzenia niestety. Też brałem coś takiego pod uwagę, ale ta waga :-( Flip powinien być ok klasę lepszy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SCRUBBY Opublikowano 30 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2008 Do sfilmowania z powietrza - to jest fajne. Ale dodatkowo proszę pamiętać o transmisji A/V na ziemię do bazy. P.S. Z kamer, to najlepiej obecnie "stoją" w cenie do jakości kamerki HD firmy AIPTEK (AHD 300 / AHD 200). TUTAJ filmik z kamerki HD Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leda_g Opublikowano 30 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2008 Z tego co wywnioskowałem z postu Krzyśka to chodzi mu o filmowanie bez przesyłania obrazu do bazy, ot taki sobie filmik z samolotu. Tutaj stronka o "Flipie" http://www.theflip.com/index.shtml EDIT i troche danych Flip Mino to prawdziwie kieszonkowe urządzenie - jego wymiary wynoszą bowiem zaledwie 10,16 x 5,08 x 1,52 cm, natomiast waga - 94 gramy. Jest ono dostępne w dwóch kolorach - białym oraz czarnym - i pozwala na rejestrowanie sekwencji wideo MPEG-4 AVI w rozdzielczości 640 x 480 pikseli (matryca CMOS, wbudowana pamięć flash o pojemności 2 GB powinna wystarczyć na nagranie 2-godzinnego materiału) z prędkością 30 klatek na sekundę. Możemy je podejrzeć na ekranie wbudowanego, 1,5-calowego wyświetlacza LCD o rozdzielczości 528 x 132 pikseli. Ta waga to nie jest znowu wielka rewelacja, choć jest już lipolek w tej wadze. Natomiast MPEG-4 w tej wadze to już coś. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SCRUBBY Opublikowano 30 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2008 Bez wysyłania obrazu to zdecydowanie najlepiej byłoby znaleźć jakieś małe HD (choćby 720 linii). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kojot Opublikowano 30 Czerwca 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2008 Ale właśnie na transmisji mi nie zależy. Ma nagrać, wysuwam wtyk USB, wtykam w laptopa i to wszystko. A ile ten Aiptek waży? Rozumiem, że podany film jest kręcony taką kamerą? Edit: 120$ w Amazonamazon za model 1280 x 720, Na model 1080 trzeba czekać 4 tygodnie. Ale według opisu waży ze 230g vs. niecałe 90g Flipa. Ćwierć kilo balastu ogranicza wielkość modelu, na którym można to zamontować :-). Czy ty na czymś montowałeś tę kamerę? Dane Flipa, recenzje i opinie oczywiście starannie przejrzałem, zanim zapytałem o doświadczenia z tym lub podobnym urządzeniem. Waga gotowego do pracy urządzenia w porównaniu z kompaktami lepsza o jakieś 40-50g Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mieczotronix Opublikowano 30 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2008 Ja kupiłem na aukcji canona ixusa ze słuczonym wyświetlaczem, 7 megapiskeli, za stokilkadziesiąt zeta. Nagrywa filmy 640x480 30 fps. Moim zdaniem markowy aparat zawsze będzie miał lepszą optykę, przetwornik i firmware, niż takie proste kamerki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Peter Opublikowano 1 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2008 Aiptek chyba nie wazy ponad 200g.Na moje ok tyle samo co flip. Zasilanie 1 lipol. Flipa mialem w lapce (w UK).Film z niego wyjdzie tradycyjny,czyli kolorowa plama. Aipteka 200 na Alegro kosztuje 466zl. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SCRUBBY Opublikowano 1 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2008 Aipteka 200 na Alegro kosztuje 466zl Aiptek 300 (Full HD 1080) na Allegro kosztuje 700 zl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kojot Opublikowano 1 Lipca 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2008 Peter - Nie odrobiłeś lekcji - Filp waży 90g gotowy do pracy, o jakości można dyskutować - sampli jest sporo, na pewno nie jest to kolorowa plama. Zresztą opinie są o nim dobre w przeciwieństwie do produktu Creative. Dodatkowo zapisuje film w formacie docelowym Jeżeli będę coś kupować to w ciągu kilku dni w USA, czyli za 50% cen na allegro ;-) Po dłuuugim przeglądzie kompakty odpadają - za duże i za ciężkie. Aiptek wygląda fajnie - jak pisałem 120$ za model 1280 x 720 - to co IMO może być problemem to ciężar - 200g to to muszę zamontować na 2m Falconie lub kupić sobie TwinStara, choć on pewnie te 200g już poczuje. Z drugiej strony może by mu odkręcić display? No i ma fajny kształt np do wsadzenia w TwinStara. Pytania - kto latał z Aiptekiem? Do jakiego modelu był wsadzony? Czy podany filmik jest Aipteka? Parę osób narzekało na forach na efekt braku jakiejkolwiek stabilizacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Peter Opublikowano 1 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2008 Pytania - kto latał z Aiptekiem? Ja Parę osób narzekało na forach na efekt braku jakiejkolwiek stabilizacji. To kwestia ,,miekkiego '' montazu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kojot Opublikowano 1 Lipca 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2008 I jak rozumiem z działania Aipteka jesteś zadowolony? Na czym miałeś go zamontowanego? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Peter Opublikowano 1 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2008 I jak rozumiem z działania Aipteka jesteś zadowolony? Zadowolony to nie,bo jest drogi,ale za to filmy sa super. Na czym miałeś go zamontowanego? ES i EG,silnik spalina OS 15.Mikroguma eliminuje calkowicie drgania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kojot Opublikowano 2 Lipca 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2008 120$ przeżyję, zwłaszcza przy dzisiejszym kursie, więc po takiej rekomendacji pewnie się skuszę. Dzięki! Dodano: Aiptek Aiptek A-HD 720 został zamówiony - 142$ z przesyłką, więc da się wytrzymać. Mam nadzieję, za ok. 3 tygodnie dać znać, co sądzę o waszych radach, jak przyczepię to do Falcona, a potem zgram na dysk. :wink: Jeszcze raz dziękuję za dyskusję. Dodano 2: Aiptek jest już w moich rękach. Niestety jego prawdziwa waga to aż 180g . W kiepskich warunkach oświetleniowych radzi sobie tak sobie, na słońcu nie testowałem. Właśnie laminuje się wieżyczka na kamerkę do Falcona. Bardzo praktyczne jest zrzucanie filmów zapisanych już jak pliki :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.