Skocz do zawartości

Kilka pytanek dot. skrzydeł z ujemnym wzniosem

michcio88

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam skrzydła wykonane przez kolege (solidne skrzydla styropianowe oklejone papierem - solidna robota) jednak pod wpływem papieru i kleju dostały ujemnego

wzniosu

14b364f3f924e713m.jpg

czy to bardzo wpłynie na zachowanie sie modelu w powietrzu ? Czy można to jakoś naprostować ?

Kolejne pytanie dotyczy montowania płata chce dać 2 płytki z sklejki (3 warstwy z czego jedna zachodzi za listewki oznaczone kółkami na zdjęciu a 2 pomiędzy nimi) w płacie zrobić 2 dziury na śruby ( jakie użyć ?)

16d6f49b2cf34041m.jpg

a tak to ma wyglądać w przekroju

ae8437662b439495m.jpg

czy to rozwiązanie nie jest za delikatne ??

Jak mi sie coś przypomni to jeszcze dopytam :P

Opublikowano
czy to bardzo wpłynie na zachowanie sie modelu w powietrzu ? Czy można to jakoś naprostować ?

Górnopłat z delikatnie ujemnym wzniosem - to nic złego. Model będzie bardziej neutralny. Tzn będzie bardziej przypominał akrobata niż samostatecznego trenerka ze wzniosem. Kiedyś latałem takim depronowym piperkiem i latało się przyjemnie - nawet na plecach :P

Kolejne pytanie dotyczy montowania płata chce dać 2 płytki z sklejki (3 warstwy z czego jedna zachodzi za listewki oznaczone kółkami na zdjęciu a 2 pomiędzy nimi) w płacie zrobić 2 dziury na śruby ( jakie użyć ?)

Pomysł dobry. Jaką rozpiętość ma model?

Tą najszerszą płytkę, która będzie "opierać się" na listewkach daj sklejkową, a "wypełnienie" między listewkami daj z balsy - zaoszczędzisz na masie. Rozmiar śrub także jest podyktowany rozpiętością. Powiedzmy, że do 1.4 m można dać 2 śruby nylonowe M5.

Co prawda do trenerków lepiej pasują gumy - ale wtedy dyskusja o płytkach jest zbędna.

Opublikowano

Kołki musiałbyś umieścić we wzmocnieniach. Wzmocnienia najlepiej dać w postaci trójkątów, bo i tak obecnie ta górna listewka to trzyma się chyba na słowo honoru. Te trójkąty wklejasz tak aby tworzyły większą powierzchnie styku między listwami kratownicy. Nawiercasz je i przekładasz przez nie kołki. W moim depronowym trenerku używałem gumy do majtek :) była bardzo miękka, ale jednocześnie mocno trzymała.

Opublikowano

Mam jeszcze kilka drobnych pytanek: Czy półka pod serwo (SW) może byc wykonana z sklejki 1,5 mm czy wystarczy np listewka sosnowa 5x3 ?? Serwo lepiej wklejać na silikon czy żywicą ? To samo pytanie tyle że serwa w skrzydle [styropianowe] ( mam zrobione 2 otwory pod serwka czy mogę je bezpośrednio przykleić na silikon / żwywice ?? ). Jeszcze pytanie co do foli : Posiadam folie firmy Oracover Transparent jaką temperaturę żelazka powinienem użyć ??

Opublikowano
Czy półka pod serwo (SW) może byc wykonana z sklejki 1,5 mm czy wystarczy np listewka sosnowa 5x3 ??
Jeśli ta listewka z obu stron serwa (tam gdzie mocowania) to po mojemu wystarczy...
Serwo lepiej wklejać na silikon czy żywicą ?
A nie lepiej, skoro mocowane w sklejce lub na listewkach, przykręcić? Każde serwo ma otwory pod wkręty. Przynajmniej połączenie bez problemu demontowalne...
To samo pytanie tyle że serwa w skrzydle [styropianowe] ( mam zrobione 2 otwory pod serwka czy mogę je bezpośrednio przykleić na silikon / żwywice ?? ).
Ja w elaporze (podobne) wsadzam na wcisk, od zewnątrz kleję klejem na gorąco i dla wszystkiego zaklejam taśmą zbrojoną. Połączenie mocne i bez problemu demontowalne (po wycięciu kleju na gorąco). Polecam.
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Temperaturę najlepiej odpowiednią, czyli ani za niska ani za wysoką ;)

Zajrzyj np. na forum alexa, dział warsztat, temat okłejanie folią oracower.

Mysle że znajdziesz tam wszystko co na ten temat potrzebujesz.

Pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.