kinemax Opublikowano 12 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2016 Dla skrócenia czekania na Jantara zakupiłem to cudo.. Wykonanie wygląda bardzo przyzwoicie, jak będzie latał się okaże. A tutaj pierwsza przymiarka elementów - poza jednym łącznikiem wymagającym podszlifowania, reszta pasuje. Wyposażenie oczywiście z HK: - silnik Gliderdrive 3858 1120kV (bo akurat mam...), - regiel HK 60A, - serwa Corona DS-239MG na lotki, Turnigy TGY-777 na klapy i 380MG na stery - śmigło wg ecalc (mniej więcej) Jak porównuję z Odyssey-em, to pow skrzydeł wygląda na 2 razy większą, waga będzie też ok 2x większa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
matmax Opublikowano 14 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2016 Zapowiada się ciekawie i szykownie. Ten silnik rozszerzy funkcjonalność modelu o pionowy start Zasiadam i podziwiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kinemax Opublikowano 15 Czerwca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2016 Producent proponuje tu wersję silnika z niższym kV i większym smigłem, więc nie jest to duża różnica... Okablowałem skrzydła, założyłem serwa i za moment będę robił kadłub. Póki co wszystko bardzo przyzwoicie pasuje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kinemax Opublikowano 26 Czerwca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2016 Model złożony i oblatany... Film będzie jak mi go operator zmontuje, być może jutro lub pojutrze Pierwsze wnioski i porównania z fornirowym Arthobby Odyssey 2,7m (najbliższy rozmiarowo jakim latałem...): - model lata przyjemnie wolno (amatorzy zrozumieją ), dobrze reaguje na kierunek, trochę słabiej na lotki. - ładny i bardzo dobrze widoczny w powietrzu (dużo lepiej niż Odyssey), - wymaga dość precyzyjnego ustawienia SC (odyssey jest bardziej tolerancyjny), - klapy (również "butterfly") potrzebują silnej kontry wysokością, na początku ciężko mi się ladowało... - w wersji lekkiej (aktualnie 2550g, aku 3s 3300mAh), ciężko się lata przy troszke silniejszym wietrze (dzisiaj rano - pogoda przedburzowa), wi ęc będę ćwiczył pakiety 4000 i 5000mAh - do tego silnika śmigło 13x6,5 było za duże (przy kołpaku 50mm), dałem 12x6,5 i silnik przestał się grzać, ale rakieta to to nie jest - może spróbuję trochę silniejszy silnik np 3548.. - w sensie ogólnym trudno porównywać z Odyssejem - o etap nowsza technologia fornirowa daje wyraźnie doskonalszy model z większym zakresem użytecznych prędkości, natomiast ogólne wrażenie jest jak najbardziej pozytywne - niewielkie luzy tu i ówdzie na łącznikach nie przeszkadzają w lataniu, a model się łatwo rozkłada (skrzydła 6-częściowe!), przyjemni lata i robi wrażenie w powietrzu.... - prędkość opadania wypada podobnie do Odysseya ok. 0,7m/s Następne porównanie jak będę miał z czym (np. Jantarem ), chociaż trudno oczekiwać, żeby było tu co porównywać (na pewno nie w sensie przydatności sportowej). Tym nie mniej - model wart ceny i nie powinien nikogo rozczarować, jeśli się nie oczekuje cudów... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kinemax Opublikowano 28 Czerwca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2016 Obiecany film - https://youtu.be/0CHmBYVjwLs Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
psiwak Opublikowano 28 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2016 Dlaczego nie miałeś zaprogramowanego hamulca na śmigle ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kinemax Opublikowano 28 Czerwca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2016 Bo zapomniałem w ferworze walki :/ ... ale już jest .... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
young Opublikowano 28 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2016 Fajny model i dobry pilot szkoda że nie masz wykoszonego poletka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kinemax Opublikowano 28 Czerwca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2016 To zielsko świetnie amortyzuje trochę gorsze lądowania, a ten model (jak widać na filmie) na początku sprawiał mi pewne problemy przy lądowaniu... Tak czy siak, nie moje pole... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kinemax Opublikowano 18 Lipca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2016 Tak po trochę poważniejszym lataniu na górze Żar (piknik modelarski - pięknie było!) oraz u siebie na wsi: Lata ładnie, dostojnie, aczkolwiek do pionowego startu trochę brakuje (a może jest trochę za dużo ) Jak złapie termikę to hula (wznios ok 10:40 jest termiczny - nie silnikowy!, ale z motylkowymi hamulcami daję radę spokojnie i szybko zejść w dół (patrz log). Najważniejsze to ze nawet na wysokości 1100m nadal jest jako tako widoczny. Bez tego bym tak wysoko poleciał... 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dawid Leśniewski Opublikowano 19 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2016 Kolego Pawle - jesteśmy Sierpca (jest nas 3-ch )- dopiero jak mapkę zobaczyłem to spojrzałem na twój opis.... - kiedyś może polatamy wspólnie. Na razie mamy jednego pilota szybowca, ale po zimie może się to zmieni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kinemax Opublikowano 19 Lipca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2016 Oooo - to miło będzie mi Was gościć lub odwiedzić Co prawda do końca lipca mnie nie będzie, ale potem to co najmniej w weekendy, a mam nadzieję, że częściej. Tam u mnie jest pusto i spokojnie, tylko drzew trochę dużo... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dawid Leśniewski Opublikowano 19 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2016 My latamy najczęściej przy spokojnej drodze asfaltowej, z jednej strony trawa , z drugiej zboże, zero drzew, jest gdzie lądować. Jak jedziesz dziesiątką z Warszawy to na rondzie w prawo dajesz i z 500 m za ostatnimi zabudowaniami jest droga asfaltowa w prawo i znak DĄBRÓWKI. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi