meloow Posted July 6, 2008 Posted July 6, 2008 Witam, Panowie mam pytanie o regulacje w/w silnika a mianowicie bawię się z regulacją i tzn. silnik zapala bez problemu "na palec" fajnie pracuje na wolnych obrotach i nawet raz udało mi się ustawić silnik ma max obrotach tek że dobrze wchodził na obroty i schodził z nich ale jak jo zgasiłem i ponownie uruchomiłem ale wolne obroty OK ale w wysokie już nie wchodził jak wcześniej i się dławił. Kręcę wszystkimi śrubkami choć nie do końca wiem po co są takie dwie małe tzn. 1/ iglica (zwiększasz skład mieszanki) 2/ śrubka po przeciwnej stronie do iglicy /pozioma/ (do czego służy ? - jak się ją odkręci silnik dostaje za dużo powietrza i się dławi. 3/ śrubka na górze gaźnika /pionowa/ czyżby ustawienie max. zamknięcia przepustnicy czy coś innego. teraz najważniejsze pytanie jak mają być (wkręcone lub wykręcone) te śruby aby było poprawnie przynajmniej na starcie używam paliwa A1/20TLR - 5 litrów (Aero 1% nitrometanu/20% rycyny)
motyl Posted July 6, 2008 Posted July 6, 2008 AD2) do regulacji składu mieszanki na wolnych obrotach AD3) jest to zwykły kołek ustalający aby przepustnica poruszała się ruchem posuwisto-obrotowym i nie wypadała z gaźnika. Po odpaleniu otwórz przepustnice na MAX i głuwna iglicą ustaw max obroty jaki możesz uzyskać. Później powoli zamykaj przepustnice i ew. koryguj tą małą śrubką tak aby uzyskać też najwyższe możliwe obroty. Dojdziesz do tego to później można ustawiać "przejście" Zasada jest taka, jeśli po dodaniu z wolnych na wysokie silnik krztusi się ale z czasem wejdzie na obroty to trzeba przykręcić iglice wolnych obrotów, jeśli odrazu zgaśnie to trzeba odkręcić.
marcin133 Posted July 6, 2008 Posted July 6, 2008 ad1) tylko tą iglicą regulujesz silnik - ustawiasz max obroty i nic więcej. ad2) chodź mam silniki FP i LA (gaźniki jednoiglicowe) nie miałem okazji nigdy tego ruszać. (u mnie wkręcone) ad3) tak jak przypuszczasz. W tych silnikach nie ustawiasz przejścia obrotów, paliwo do silników dwusuwowych wbrew panującej tendencji najlepsze jest z zawartością min 5% nitrometanu oraz oparte na oleju który jest mieszaniną oleju syntetycznego i rycynowego.
meloow Posted July 7, 2008 Author Posted July 7, 2008 Witam, silnik działa poprawnie a co było przyczyną dziwnego zachowania "śmieci" w dyszy poprowadzającej paliwo" i przez to paliwo nie było zasysane po wyczyszczeniu regulacja nie była taka skomplikowana
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.