FPV Olo Opublikowano 11 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2008 Nareszcie jest sprzęcik może nie z najwyższej polki ale na początek musi wystarczyć. Zakupu dokonałem w RANGE VIDEO. Kamerka KX 191 Nadajnik 500 mW 2.4 Ghz + 3dBi antena Odbiornik standard 2.4 Ghz + 8dBi antena panelowa Pierwsze przymiarki w zamontowaniu kamerki ,nadajnika i prowadzeniu kabli(z tym jest kłopot – trochę ich jest). Antena odbiornika RC będzie zamontowana na tyle ogona i pionowo w górę ,jak u kolegi Krzyska K1.Połączenia serw również tak samo (czy Wiecie gdzie można takie cieniutkie kable ekranowane dostać?). Tutaj kilka fotek [/img] Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
attyla Opublikowano 11 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2008 Jak pierwsze wrażenia z testów?, jedzie do mnie taki sam zestaw Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FPV Olo Opublikowano 11 Lipca 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2008 Jak pierwsze wrażenia z testów?, jedzie do mnie taki sam zestaw Pierwsze testy jakie wykonałem to czas pracy nadajnika i kamerki z baterią 11.1V - 500mAh 10C i z drugiej strony odbiornik z własnym zasilaniem.Czas pracy platformy to 1,5h ,baza nadal pracowała . Nastepnie bede testował nowy naped RAY B2835/16 - Pelikan z róznymi smigłami. Jezeli wszystko dobrze pojdzie to zakładam kabine z kamerka i dopiero testy w powietrzu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SCRUBBY Opublikowano 11 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2008 bede testował nowy naped RAY B2835/16 - Pelikan Poczujesz różnicę jeżeli dotychczas latałeś tylko na 400SPEED. Z RAY'em ES idzie pod leciutki wiaterek ... pionowo w górę!!! Śmigło APC 5,5x4,5 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FPV Olo Opublikowano 11 Lipca 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2008 Poczujesz różnicę jeżeli dotychczas latałeś tylko na 400SPEED. Z RAY'em ES idzie pod leciutki wiaterek ... pionowo w górę!!! Śmigło APC 5,5x4,5 Zobaczymy jak to sie ma do udzwigu bo dodatkowo moj prawie ES dostanie 200g wiecej i tu mam obawy.Dokupiłem rózne smigła - zobaczymy. Juz sie nie moge doczekac a u nas leje i leje Przedtem latałem na silniku Tower Pro 2406-21 na smigłach 5x5 6x4 6x5 8x4 8x6. Najlepiej idzie na 6x5,nie pionowo ale najlepiej ze wszystkich.Te duze za bardzo obciązają regulator (mam 30A) do przetestowania mam jeszcze 7x4 i 7x6 ale bede je miał za tydzien. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Peter Opublikowano 11 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2008 Juz sie nie moge doczekac a u nas leje i leje To przyjedz do Nas-tu dopiero bedzie lalo. Na spotkanie zdazysz na luzie Zobaczymy jak to sie ma do udzwigu bo dodatkowo moj prawie ES dostanie 200g wiecej i tu mam obawy. Powiem tak. Smiglo 7-8x4-5 i kilo cukru poleci-sprawdzone. ES leci wtedy jak ...samolot,tyle ze szybciej (niewiele). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FPV Olo Opublikowano 11 Lipca 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2008 Na spotkanie zdazysz na luzie Gdybym tylko mieszkał bliżej... Dopiero za tydzień jadę do Polski Smiglo 7-8x4-5 i kilo cukru poleci-sprawdzone. Mam 8x4 i 7x4,bede testował na silniku # obroty / Volt: 2200 # moc: 220 W . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SCRUBBY Opublikowano 11 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2008 Ja mam regler 40A ale jest przewidziany do paralotni na PPG. Nic się nie grzeje. Ani silnik ani regler. Na pakiecie 3S 2250mAh winduję model 5 razy do góry (ze 100m) i latam na 1/3 silnika. Za mnie sie już śmieją, że latam: a) Z kamieniami po niebie (Peter) Z gandzią (Mirek) c) Z koksem przez granicę (Adam) Tymczasem ten woreczek to na prawdę nie jest "towar". To doważenie nosa piaskiem z ziemią. Tak więc od lewej: odważnik , pakiet do latania pakiet do FPV Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FPV Olo Opublikowano 11 Lipca 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2008 Za mnie sie już śmieją, że latam: Musiał byś widzieć jak wygląda mój "samolot" .Na zdjęciach to jeszcze super wyszedł - specjalna sesja zdjęciowa :rotfl: Co jak co ale mowisz ze z taka nadwaga poleci :?: No to sie nie martwie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Peter Opublikowano 11 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2008 moc: 220 W . Za malo !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SCRUBBY Opublikowano 11 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2008 Musiał byś widzieć jak wygląda mój "samolot" .Na zdjęciach to jeszcze super wyszedł Czyli sprawdza się to, co Peter powiedział. Im brzydszy samolot, tym lepsze umiejętności pilota. (czy jakoś tak). Z modelarnia.pl : Seria B - inrunner. Odpowiednik silnika szczotkowego klasy 400. "hotlinery" - do 800 g akrobaty - do 1000 g motoszybowce (z przekładnią) - 1200g DANE TECHNICZNE: * ilość ogniw zasilających: 2-3 Li-Pol / 6-10 Nixx * obroty / Volt: 2200 * moc: 220 W * max prąd (60s) - 25 A * rozmiary (średnica, długość) : 28,2 x 37 mm * średnica wału: 3,17 mm * waga: 65 g Zalecane śmigła: * 2 Lixx/7-8 Nixx bezpośrednio - 6"x4" * 3 Lixx/10 Nixx bezpośrednio - 5,5"x4,5" * 8 Nixx - przekładnia 2:1 - 9"x6" * 8 Nixx - przekładnia 3:1 - 11"x8" * 3 Lixx/10Nixx - przekładnia 3:1 - 10"x8" Peter, dlaczego te 200W to za mało? Mam załadowany cały sprzęt FPV, dwa pakiety, myślę o trzecim zamiast piachu ;-). Model nadal lata jak wściekły. Czemu jeszcze więcej mocy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FPV Olo Opublikowano 11 Lipca 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2008 Za mało !!! Do tej pory miałem 140W i jakoś polatałem,ciężkie wznoszenie i prawie na 80% lot - porażka.Ale początki takie bywają :? To oczywiście bez obciążenia... i na śmigle 5x5. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FPV Olo Opublikowano 12 Lipca 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2008 SCRUBBY ile wazy Twoj ES gotów do lotu? Mój gdzies 950g :? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SCRUBBY Opublikowano 13 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2008 Mój pewnie też coś koło tego. Nie mam wagi modelarskiej, gdyż nie walczę o gramy. Mam zapas mocy i (nadal) twarde skrzydła. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FPV Olo Opublikowano 28 Lipca 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2008 Pierwsze loty za mną.Wrazenia niesamowite . W pierwszym locie o mało nie straciłem modelu ale szybko zorientowałem sie w terenie a dokładniej w połlozeniu słonca i to mnie nie tylko uratowało ale dodało odwagi - taka naturalna latarnia nawigacyjna Potem to juz pakiet za pakietem.Wzbijałem sie na ok 200m i robiłe trojkąty z jednego punktu orientacyjnego do drugiego itd. Zasieg jaki do tej pory uzyskałem to ok 700m od bazy bez zakłocen RC czy video, jezeli antena od video zaczynała "kopac" to ustawiałem ja na model i spokoj - obraz super moze nie zyleta ale jak na poczatek to moze byc.Ogólnie odbyłem ok.2 h lotow i jestem pod ogromnym wrazeniem.Niestety nie mam jeszcze nagrywaczki. Ale kilka fotek bazy jest [/img] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SCRUBBY Opublikowano 28 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2008 Gratulacje i witamy "na pokładzie". P.S. Dotychczasowi latacze sa nadal "pod podkładem" ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FPV Olo Opublikowano 28 Lipca 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2008 Odnosnie silnika RAY B2835/16 , zalzyłem smigło 6x5 i bez obciązenia tzn.kamera nadajnik i bareria do nich idzie w góre pod kątem 45-50st z obciazeniem + ok200g to róznie ale przy wietrze ok 2-3m/s lata sie idealnie znaczy wysoko i zadnych problemów z wznoszeniem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SCRUBBY Opublikowano 28 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2008 RAY B2835/16 , zalzyłem smigło 6x5 a ja 5,5x4,5 i mam spokojny zapas mocy a co do wagi ... latam z workiem piachu w dziobie zamiast kamery/TX'a i do testów. model chodzi w tym układzie prawie pod kątem prostym w niebo... . Śmiga aż miło i choć chmur nie sięgnie, to robi bez problemu TOUCH & GO na niskiej trawie/piasku. Pakiet 2400 3S wystarcza na 5 wznoszeń i spokojnych zejść (max 1/3 mocy silnika) z ok. 200 m na ziemię. P.S. Mój INRUNNER siedzi wewnątrz oryginalnego miejsca na silnik. Grzeje się słabo (dziura wlotu powietrza powiększona). Przynajmniej jak ląduje jest tylko słabo ciepły. FOTO: WĄTEK: EASY STAR - napęd 3F Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.