mass Opublikowano 22 Sierpnia 2016 Opublikowano 22 Sierpnia 2016 Cześć, od niedawna latam quadcopterkiem z APM i jeszcze wszystkiego nie skonfigurowałem, próbowałem ostatnio ogarnąć 2 tryby RTL oraz loty autonomiczne. Mam teraz kilka pytań skonfigurowałem RTL na powrót z wysokością 15m, następnie zawis przez 5s na wys. 5m przy miejscu startu i lądowanie. W praktyce wyszło trochę inaczej powrót na 15m obniżenie do 5m przy miejscu startu i zawis, bez automatycznego lądowania - wisi dopóki nie przejmę go z aparatury. I teraz tak rozumiem, że jeśli zmienię RTL_ALT_FINAL na 0 to on wyląduje, ale to będzie od razu z 15m tak? nie da się zrobić, żeby obniżył na 5m wys. - powisiał 5s i wylądował? Tutaj screen jak to jest obecnie skonfigurowane: I mam jeszcze jedno pytanie odnośnie Plannera do lotów autonomicznych, bo za bardzo nie mogę znaleźć informacji w internecie w jakich jednostkach podawany jest tam ALT i od czego są te inne parametry. W zakładce konfiguracji od plannera "Dist Unit" mam w metrach, czy to oznacza, że Alt też jest podawany w metrach w plannerze? Czyli jeśli ustawie np. Alt 10 to będzie leciał po punktach na wys. 10m Tutaj screen jak to wygląda: Z góry dzięki za pomoc, pewnie nie jest to nic trudnego - ale sami wiecie jak się coś robi pierwszy raz to nie chce się nic pochrzanić bo czasem za drobny błąd trzeba później dużo płacić, więc lepiej uniknąć jakiegoś kreta
PioDabro Opublikowano 23 Sierpnia 2016 Opublikowano 23 Sierpnia 2016 1. Tutaj: http://ardupilot.org/copter/docs/rtl-mode.html podano: RTL_ALT_FINAL: The altitude the copter will move to at the final stage of “Returning to Launch” or after completing a Mission. Set to zero to automatically land the copter. The final return altitude may be adjusted from 0 to 1000 centimeters. Czyli jak 0 to ląduje, jak nie 0 to wisi. Czas zawisu jest na wysokości RTL_ALT. 2. Jak masz w metrach to podajesz w metrach. 1
maxiiii Opublikowano 23 Sierpnia 2016 Opublikowano 23 Sierpnia 2016 Można to zrobić ale tylko jako misja.
mass Opublikowano 25 Sierpnia 2016 Autor Opublikowano 25 Sierpnia 2016 Panowie problem, od 2 dni nie mogę ogarnąć mojego quadcoptera. Zaczął się dziwnie zachowywać w powietrzu - dodam, że przez te 2 dni był lekki wiatr podczas lotów, ale nie wiem czy to by miało, aż taki duży wpływ bo wcześniej latał dobrze. Więc tak przy starcie w stabilize jest ok, podczas lotu w tym trybie również lata ładnie, problem zaczyna się gdy zmieniam mu pracę na jakiś inny tryb wtedy zaczyna delikatnie opadać i wpada w takie jakby wibracje i przy opadaniu tak jakby faluje najpierw lewa strona później prawa - po dodaniu gazu wznosi się, ale przy cofnięciu drążka na środek tak aby trzymał wysokość znów delikatnie opada (opisuję tutaj zachowanie w trybie Alt. Hold i Loiter), RTL_ALT_FINAL zmieniłem na 0 i teraz ląduje więc jest ok, ale przy powrocie również takie samo zachowanie jak powyżej w Alt. Hold i Loiter (tzn. tutaj już wysokość chyba trzyma, ale też ma takie jakby falowanie) Lot w trybie AUTO kompletnie mi nie wyszedł i prawie rozbiłem quadcopter - na początku ustawiłem kilka WP z wysokością ALT na 20, pierwszy WP to start, ostatni lądowanie - przełączyłem na aparaturze na AUTO próbowałem uzbroić silniki, ale nic, zmieniłem na STABLIZE uzbroiłem przeszedłem na AUTO - silniki się rozbroiły, czytałem, że w locie można ustawić na AUTO i jeżeli jest 1 punkt start to go pomija i leci po WP, więc wystartowałem na stabilize, przełączyłem na AUTO i quadcopter wzniósł się na chwile podleciał do punktu start (lub mety bo tam też było ustawione zakończenie lotu) i zaczął szybko opadać - w ostatnim momencie przeszedłem na stabilize i udało mi się go podciągnąć do góry tak, że w miarę wytracił prędkość i tylko lekko odbił się od ziemi. Co się mogło stać, macie jakieś pomysły - sprawdziłem połączenia silników z reglami wszystko raczej łączy, wtyczki od FC do odbiornika też ładnie siedzą w gniazdach.
PioDabro Opublikowano 25 Sierpnia 2016 Opublikowano 25 Sierpnia 2016 Masz to samo co ja nie wystrojone PIDy.U mnie dostaje drgawek przy szybkim schodzeniu w dół w pionie. Muszę w końcu się zabrać gdzieś na jakieś bezwietrzne pole i spróbować AutoTune zrobić.Szukaj pod hasłem APM AutoTune na YT, jest pełno filmików.A tutaj masz instrukcję od twórców ArduCopter'a: http://ardupilot.org/copter/docs/autotune.html 1
mass Opublikowano 25 Sierpnia 2016 Autor Opublikowano 25 Sierpnia 2016 Dzięki wielkie, rzeczywiście AutoTune nie robiłem jeszcze, tylko AutoTrim i jest tak jak piszesz przy schodzeniu w dół w pionie drgawki są. Pakiet doładuje i jutro się tym zajmę Miejmy nadzieję, że będzie ok - w między czasie jeszcze go dzisiaj skalibruje od nowa.
mass Opublikowano 1 Września 2016 Autor Opublikowano 1 Września 2016 Niestety próby konfiguracji AutoTune się nie powiodły Skalibrowałem od nowa APM i zrobiłem AutoTrim i jest lepiej da się latać, jednak widać przy opadaniu te lekkie zawirowania, dlatego chciałbym wykonać ten AutoTune jeszcze.Robił ktoś już z Was ten AutoTune na ArduCopterze? Ja postępuję tak jak w instrukcji, ale coś nie działa - może ktoś by mi poradził co z tego źle zrobiłem, że ten AutoTune się nie włączaZrobiłem tak:1. Skonfigurowałem w MissionPlanner CH7 Opt na "AutoTune"2. Sprawdziłem w MP jaka następuje zmiana pod przełącznikiem CH7 na mojej aparaturze - wartości w programie są takie: Przełącznik w pozycji OFF - "1000", w pozycji ON - "2000" 3. Wyszedłem z MP 4. Wieczorem w bezwietrzny dzień wychodzę z quadcopterem na łąkę startuje w stabilize5. Zmieniam tryb na Alt. Hold i przełączam przełącznik CH7 odpowiadający za AutoTune na ON...i nic stoi w powietrzu jak stał, żadnych oznak rozpoczętej konfiguracji żadnego poruszania na bokiCzy wiecie co może być tego przyczyną? Bardzo będę wdzięczny za pomoc bo już 3ci dzień mija z tych moich prób i nic nie rusza Plus taki, że ogarnąłem misje AUTO i teraz bardzo fajnie startuje i leci po Waypointach tak jak trzeba, jeszcze tylko ten AutoTune i nic tylko cieszyć się lotami
wrepinski Opublikowano 1 Września 2016 Opublikowano 1 Września 2016 A czy w czasie autotune utrzymujesz drążek gazu dokładnie w połowie ??? [wysłane mobilnie] 1
mass Opublikowano 1 Września 2016 Autor Opublikowano 1 Września 2016 Hmm... no kurczę czy dokładnie to ręki nie dam uciąć mniej więcej w połowie to na pewno bo był ustawiony tak, żeby trzymał wysokość na Alt. HoldWydaje mi się, że był w połowie - ale żeby być pewnym naładuję pakiet i sprawdzę jeszcze raz jutro z ustawieniem idealnie w środku, jeśli macie jeszcze jakieś propozycje to bardzo proszę - chętnie wypróbuję jutro
mass Opublikowano 2 Września 2016 Autor Opublikowano 2 Września 2016 Patrzyłem dzisiaj tego AutoTune, zanim poszedłem na lot poczytałem jeszcze raz tą konfigurację AutoTune i udało się znaleźć przyczynę nie załączania kalibracjiNa stronie: http://ardupilot.org/copter/docs/autotune.htmlpod punktem nr. 5 Make sure that you do not have any trim set on your transmitter or the autotune may not get the signal that the sticks are centered. U siebie na aparaturze robiłem poprawki trymem, tak, żeby przy starcie ładnie się odrywał i przez to odczytywał błędne wychylenia drążków pomimo, że były na środku - po cofnięciu tych zmian na 0 w aparaturze jest już ok i procedura się rozpoczyna
Rekomendowane odpowiedzi