Skocz do zawartości

Mój nowy projekt - Górnopłat

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Z powodu kraksy Fokkera zacząłem robić nowy model.

Oto wyniki dotychczasowej pracy:

dsc007954jt.jpg

dsc007969my.jpg

dsc008232sr.jpg

dsc008224km.jpg

Rozpiętość : 95 cm

Długość : 75 cm - 80 cm (zalerzy od steru wysokości)

Sterowanie: kierunek i wysokość.

Jakiej wielkości polecacie statecznik pionowy i poziomy?

• Odpowiedzi 42
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

w sprawie statecznikow Ci nie poradze. Ale jak na moj gust to kadlub jest za szeroki a skrzydlo za slabe. Taki model powienien miec wzmocienie na calej dlugosci plata. jezeli nie chcesz juz dawac sosny to po "zamkneciu" skrzydl daj 2 paski rowilnku na zywice od gory i od spodu skrzydla.

Opublikowano

Skrzydło jest wzmocnione na całej długości listwą sosnową to są zdjęcia tylko z wklejonym dżwigarem. Teraz schnie wzmocnienie i jeszcze nie zdążyłem zrobić zdjęć.

Opublikowano

aha :) No to ok. Jakim klejem skleiles laczenie dzwigara sosnowego z "katawonikiem" ( laczeniem polowek) ?? Od pewnego czasu lubie dwawac rowling - jest stosunkowo lekki a bardzo wsmacnia konstrukcje

Opublikowano

Ja kleje zwykłym kejem polimerowym firmy dragon. Opakowanie jest na zdjęciu z płatem.A łaczenie jest na wrędze.

A reszta zostanie dodatkowo wzmocniona jak przykleje dórną część płata.

A jaki wy klej polecacie do depronu i styro bo ten długo schnie. Okolo 12h żeby pożądnie trzymał.

Opublikowano

hm... To zalezy jakie modele budujesz. Ja budujac Moona uzywalem tylko i wylacznie cieplego "gluta" . Schcnie w ciagu kilkunastu sekund. Jego wada jest to ze jest stosunkowo ciezki wiec do lekkich i bardzo lekkich modeli nie polecam. Patryk tez uzywal w wiekszosci Gluta do Akrobata.

Opublikowano

Do montażu poszczególnych elementów kadłuba, żeber itp. używam UHU Por. Jak dla mnie - rewelacja. Ma tylko jedną wadę. Jeśli stosować go zdognie z zaleceniami producenta, nie daje szans na poprawę źle wklejonego elementu. Staje się mocno kontaktowy :) Ale pozwala szybko i bezboleśnie pokleić elementy. Do innych elementów, takich które wymagają dokładnego spasowania lub do oklejania skrzydeł, używam polimerowego lub montażowego do paneli. I jeszcze coś - polimerowy, rozcieńczony denaturatem to świetny "lakier" do styro :wink: Zwykle wzmacniam w ten sposób konstrukcję kadłuba - od wewnątrz

Co do statecznika - zajrzyj tutaj

Opublikowano

W zasadzie klej polimerowy również działa jak kontaktowy. Obie powierzchnie klejone smaruję niezbyt grubo polimerem, odczekam parę minut i łączę. Łapie szybko, zależnie od ilości zbędnego nadmiaru kleju. Do pianek bardzo dobre są też kleje poliuretanowe Purex (Rapid, Standard), Soudal itd.

Opublikowano

Siemka przemo (odezwij sie na gg ) ja używam takich klejów. Lepidlo na drevo ( czeski klej) Purex. Drugi w kolejnosci to klej do styropianu i kasetonów w tubce do pistoletu (sylikonowego) jest to klej firmy dragon nazywa sie DRAGONMONT super klej naprawde mocno trzyma a na ostatbnim miejscu 3 uzywam UHU por-a ale ja osobiscie go nie lubie. Pozdrawiam.

Opublikowano

I akurat Krychol ma racje rzeczywiscie zdzierstwo w castoramie widziałem po 9zł niewiem czemu negujesz jego wypowiedz nie udzielając swojej właściwej

pozdrawiam

Opublikowano

Będę się przyglądał twojem postowi bo sam rozpocząłem podobną budowę

Z tego co widzę po zdjęciach to chyba pomyliłeś się i jeden bok kadłuba wyszedł ci (hm.. jak to się nazywa) rowkowany

Zrobiłeś pewnie tak jak ja, że wyciąłeś tylko jeden szablon dla dwóch boków , tylko że przy drugim boku trzeba szablon przyłożyć po stronie rowkowanej :)

apropo kleju to ja używam Soudal 66A, polecił mi go jeden taki modelarz... i miał rację :)

Opublikowano

Co do wycięcia kadłuba to masz racje. Zapomniałem obrucić depron na drugą stronę, ale jak przyjdzie taśma to i tak nie będzie tego widać, więc nie ma się czym zbytnio przejmować :)

A co do kleju to szybko schnie? I gdzie go można kupić?

Narazie kupie chyba uhu por i trzeba będzie jeszcze zainwestować w pistolet do kleju na gorąco.

Opublikowano

klej kupiłem w Praktikerze

Na butelce napisane jest że schnie 3h

Ja dzisiaj pokleiłem listewki i poszedłem wypić flaszkę do szwagra :wink:

Wróciłem i zdążyłem jeszcze usunąć nadmiar w miejscu gdzie skrzydło będzie się stykało z kadłubem

klej był już suchy ale jeszcze dał się odcinać nożykiem

Jego zaletą jest to że podczas wysychania zwiększa swoją objętość co na przykład przy rowkowanym depronie pozwala wniknąć w rowki

P.S. Jeśli chodzi o klej typu "glue gun" to zauważyłem że kleji się bardzo dobrze zawsze tam gdzie nie trzeba

Przykleili mi kiedyś kubek do stołu i nie mogłem go oderwać, postanowiłem nalać do kubka wrzątek aby rozpuścić klej pod spodem

...Kubek odszedł razem z laminatem ze stołu :D

Patrzyłem na ten klej chytrze, ale narazie w modelarstwie wolę go unikać

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.