Tuco Opublikowano 11 Października 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Października 2016 Puenta moich poszukiwań jest taka że po obejrzeniu interesujących mnie nadajników (Flash 8, Taranis, Spektrum 8 i Futaba T10J) kupiłem w końcu Aurorę 9X. Trochę przekroczyłem planowany budżet ale radio wygląda i działa świtanie w przeciwieństwo do polecanego Taranisa który wizualnie jest bardzo "plastikowy". Dzięki za Wasze uwagi i przeskakuję teraz do innego działu bo aktualnie walczę z montażem silnika TURNIGY D2826-6 w Easy Starze II a wszystko co piękne rodzi się w bólach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oko 007 Opublikowano 11 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2016 Piotrze mam nadzieję że trafiłeś na dobry egzemplarz i tego ci życzę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tuco Opublikowano 11 Października 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Października 2016 Również mam taka nadzieje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek Piękoś Opublikowano 11 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2016 Co przeważyło w Aurorze X nad Aurorą bez "X"? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tuco Opublikowano 11 Października 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Października 2016 Kolor i rysik Panowie nie wiem..., kupiłem po prostu nowszy model. Wyjdzie w praniu czy dobrze wybrałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oko 007 Opublikowano 11 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2016 W nowych Aurorach bez X też jest rysik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SeKLeŚ Opublikowano 11 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2016 Ale moja bez X nie gada Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Jerzy Markiton Opublikowano 11 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2016 Po co rysik ? Kredka, śrubokręt, wkręt do drewna (płyty gipsowej) (i.t.p.) - też działa ! Sprawdzone ! ---------------------------------- Faktem jest, że kto nie miał w ręce 9x to wyłączniki w 9 też mu pasują i nie odczuwa dyskomfortu. Ale, kto polatał 9x na 9 nie chce się przesiąść ! Nie wiem co ma na myśli Tomasz. Faktem jest, że miałem przez 2 dni egzemplarz 9x w rękach i po założeniu do modelu serwa dostały choroby Parkinsona.... Wszystkie 6 !! Na szybko założyłem swoje stare radio - i nic, zupełny, 100% spokój.... Nie dane mi było sprawdzić co było przyczyną. Ale do dziś jestem przekonany, że to jedna z lepszych aparatur na rynku ! Poleciłem ją (9) chłopakowi kilka lat temu. Kupił i do dziś nie ma z nią problemu. Lata dużymi benzynami, a w nich jest problem (z "odkłóceniem zapłonu). Jest zadowolony! 2 tygodnie temu sprawdzałem (Jego radio w moim modelu) w terenie, na którym inne "markowe" sobie nie radziły - "0" problemów ! Działała tak, jak oczekiwałem ! Jak chciałem, żeby sprawowała się aparatura do zdalnego kierowania modeli !!! Pozdrawiam - Jurek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oko 007 Opublikowano 12 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 12 Października 2016 Panie Jerzy miałem na myśli to że miałem 3 sz i były z nimi problemy. Ale to były nadajniki jedne z pierwszych sztuk produkcyjnych i liczę że Hitec poprawił jakość sprzętu. A ten Parkinson to na jakim odbiorniku Hiteca występował ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tuco Opublikowano 12 Października 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Października 2016 Nadajnik kupiłem nowy, z gwarancja więc zasadniczo przez dwa sezony śpię spokojnie. Na razie ciesze się dużym i przejrzystym wyświetlaczem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek Piękoś Opublikowano 12 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 12 Października 2016 Będziesz dokupywał Optimy, żeby używać serw analogowych i telemetrii? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kapral Opublikowano 12 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 12 Października 2016 Bartek Aurora 9 nie 9x, bo ..., ponieważ ..., gdyż ... ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tuco Opublikowano 12 Października 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Października 2016 Bartku radio kupiłem z odbiornikiem Optima. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek Piękoś Opublikowano 12 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 12 Października 2016 Józef, 9 współpracuje z Minimami i Optimami, które współpracują z serwami analogowymi, oraz są (Optimy) dwukierunkowe, czyli wspierają telemetrię. 9X i Maximy nie daje telemetrii i eliminuje serwa analogowe. 9X ma bardzo szybkie próbkowanie sygnału (niech mnie ktoś poprawi jak przekręciłem), ale to podobno fajna rzeczy przy lataniu wyczynowym/zawodniczym i 90% z nas tego nie zauważy. 9X ma też trymowanie klap, przy czym ja w 9 też mogę trymować klapy, ale może ta f-ja w 9X jest bardziej zaawansowana. 9X ma niewymienne moduły (choć dla niektórych to zaleta) i jest droższa. Bartku radio kupiłem z odbiornikiem Optima. To chyba dobre rozwiązanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Jerzy Markiton Opublikowano 12 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 12 Października 2016 Szybkie próbkowanie - z Maximą. 9X też współpracuje z wszystkimi Optimami. Rozdzielczość 4000 kroków ? Chwyt marketingowy ! Prawdopodobnie przetwornik ma taką rozdzielczość ale po spojrzeniu do wnętrza na potencjometry drągów - śmiech na sali ! Które serwo jest to w stanie połknąć ? Który model z tymi najlepszymi serwami to zauważy ? Który silnik w serwie jest w stanie ruszyć i przestawić dźwignię o 50 kroków ? Bez obciążenia, bo z obciążeniem to tak 500 - 700 kroków (te najlepsze) ?? Tylko mały drobiazg - 200 EU/1 szt. może braknąć. Ale i tak będę 9 i 9X wszystkim polecał ! Mimo nieprzyzwoicie wysokiej ceny. W moim odczuciu 180 - 200$ za komplet (tak, jak kiedyś kosztował Aristokrat - 160 ?) byłoby w sam raz. ------------------------------------------ Parkinson objawił się na Optimie 7 (9 ?). Podejrzewam, że pojawiły się śmieci po zasilaniu serw z którymi ten odbiornik, który miałem do dyspozycji sobie nie poradził. Ale to tylko wróżenie z fusów. - Jurek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek Piękoś Opublikowano 12 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 12 Października 2016 Aurora kosztuje nieprzyzwoicie dużo? Uważam, że to jedna z sensowniejszych kalkulacji na rynku. Znam dwie osoby, które pozostały/wróciły z 9X do Aurory 9. I jeszcze mam pytanie Jerzy: na czym polega różnica w przełącznikach (i których) między 9 i 9X, że te drugie lepsze? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tuco Opublikowano 12 Października 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Października 2016 Panowie "warzyłem" aparatury przez kilka miesięcy biorąc pod uwagę cenę, możliwości, wyposażenie, dostępność zamienników, itp. i wg mnie poza Chińskimi nadajnikami Aurora to mistrzostwo świata w dyscyplinie jakość/cena/możliwości. Dodam jeszcze że Aurora składana jest na Filipinach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Jerzy Markiton Opublikowano 12 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 12 Października 2016 Trójpozycyjne. Jeśli takie testy: jakość/cena/możliwości są robione podobnie, jak chociażby Multiplex w RCPM - to ...... Nie, nie ! Rozpętam kolejna wojnę ! - Jurek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek Piękoś Opublikowano 12 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 12 Października 2016 Zaintrygowałeś mnie tymi trójpozycyjnymi. Zwłaszcza, że one jakoby miałyby mnie odwieźć od 9 na rzecz 9X. To musi być jakieś cudo. Przy najbliższej okazji sprawdzę. A może miłość jest ślepa ? Ten fragment wątku należałoby chyba przenieść do istniejącego wątku o różnicach między 9 a 9X. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tuco Opublikowano 12 Października 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Października 2016 Nie..., nie to mój wątek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi