DawidMikulski Opublikowano 14 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 14 Października 2016 Dzień dobry,chciałbym zaopatrzyć się w ładowarkę do dwóch ogniw ZIPPY Flightmax - 5000mAh / 3s / 11.1v.Na allegro znalazłem zestaw z zasilaczem: Ładowarka IMAX B6 + zasilacz 15V 90W No i tutaj mam pytanie co do przybliżonego czasu ładowania.Zależy mi na tym aby można było jednocześnie ładować oba ogniwa i żeby nie trwało to więcej niż 4h. Baterię podłącze równolegle (bo nie ma innej opcji) czyli pojemność się sumuje, napięcie pozostanie 11,1V,więc przy prądzie ładowania 11,1V i zasilaczu 90W daje to 8,1A prądu ładowania.Według kalkulatora który znalazłem w internecie przy parametrach:-pojemność: 10000mAh-prąd ładowania: 8100mA-strata efektywności ładowania 50%ogniwa będą się ładowały 1 godzinę i 45 minut. Czy te dane pokrywają się z rzeczywistością? Musze zaopatrzyć się jeszcze w przejściówkę z 6s na 2x3s i to wszystko czego potrzebuje?Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubu2 Opublikowano 14 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 14 Października 2016 Zauważ, że ta ładowarka ma moc ładowania tylko 50W, a rozładowania 5W. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bodzioch Opublikowano 16 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2016 witam. Tylko przejściówka jest chyba po to aby z dwóch pakietów 3s zrobić pakiet 6s i podłączyć do ładowarki . Pakiety przy tej przejściówce muszą być w podłączeniu szeregowym 6s. Ważne też jest podpięcie tych wtyczek do przejściówki do wejścia do balansera ładowarki. Przy niewłaściwym podpięciu zrobi się zwarcie pakietu i smród. Dobrze by było aby oba pakiety były w miarę jednakowo rozładowane prze ładowaniem aby ładowarka nie męczyła się z balansowaniem ogniw. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi