DawidMikulski Opublikowano 14 Października 2016 Opublikowano 14 Października 2016 Dzień dobry,chciałbym zaopatrzyć się w ładowarkę do dwóch ogniw ZIPPY Flightmax - 5000mAh / 3s / 11.1v.Na allegro znalazłem zestaw z zasilaczem: Ładowarka IMAX B6 + zasilacz 15V 90W No i tutaj mam pytanie co do przybliżonego czasu ładowania.Zależy mi na tym aby można było jednocześnie ładować oba ogniwa i żeby nie trwało to więcej niż 4h. Baterię podłącze równolegle (bo nie ma innej opcji) czyli pojemność się sumuje, napięcie pozostanie 11,1V,więc przy prądzie ładowania 11,1V i zasilaczu 90W daje to 8,1A prądu ładowania.Według kalkulatora który znalazłem w internecie przy parametrach:-pojemność: 10000mAh-prąd ładowania: 8100mA-strata efektywności ładowania 50%ogniwa będą się ładowały 1 godzinę i 45 minut. Czy te dane pokrywają się z rzeczywistością? Musze zaopatrzyć się jeszcze w przejściówkę z 6s na 2x3s i to wszystko czego potrzebuje?Pozdrawiam!
bubu2 Opublikowano 14 Października 2016 Opublikowano 14 Października 2016 Zauważ, że ta ładowarka ma moc ładowania tylko 50W, a rozładowania 5W.
Bodzioch Opublikowano 16 Października 2016 Opublikowano 16 Października 2016 witam. Tylko przejściówka jest chyba po to aby z dwóch pakietów 3s zrobić pakiet 6s i podłączyć do ładowarki . Pakiety przy tej przejściówce muszą być w podłączeniu szeregowym 6s. Ważne też jest podpięcie tych wtyczek do przejściówki do wejścia do balansera ładowarki. Przy niewłaściwym podpięciu zrobi się zwarcie pakietu i smród. Dobrze by było aby oba pakiety były w miarę jednakowo rozładowane prze ładowaniem aby ładowarka nie męczyła się z balansowaniem ogniw.
Rekomendowane odpowiedzi