Gość Opublikowano 17 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 17 Września 2008 Cześć Jakie będzie (jest) obciążenie powierzchni nośnej? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin Opublikowano 17 Września 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Września 2008 CześćJakie będzie (jest) obciążenie powierzchni nośnej? Nie mam pojęcia. Musiałbym powierzchnię policzyć a jakoś mi się nie chce Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
motyl Opublikowano 17 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 17 Września 2008 Jakie masz serwo na hamulce ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafal B. Opublikowano 17 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 17 Września 2008 Skoro zakładana waga ma być 4400 gram to obciążenie kształtuje się w okolicy 65,36 g/dm2. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 17 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 17 Września 2008 Interesuje mnie w jaki sposób wzbije się w powietrze (jeżeli holownik to podaj rozpiętość i pojemność silnika) i gdzie można zobaczyć oblot tego szybowca chętnie bym popodziwiał :shock: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-==PEGAZ==- Opublikowano 18 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 18 Września 2008 Ja przepraszam ... ale czy balast jest zrobiony z neodymów ???? Czy mi się przywidziało ???? Jeżeli tak, to czy ich pole magnetyczne nie zakłóci pracy elektroniki ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin Opublikowano 18 Września 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Września 2008 Po kolei: Serwa hamulcowe to http://nastik.pl/gws-micro2bbmg-p-337.html Sposób ulotnienia - jakiś holownik w Bielsku na początek, coś około 2.5m rozpiętości. Docelowo mam zamiar zbudować sobie własny holownik - Pilatus Porter PC6 również o rozpiętości 2.5m. Pegaz - to są stalowe odważniki do wyważania felg samochodowych, samoprzylepne. Kupiłem za 50 zł w swoim czasie 4 kg tego ustrojstwa w paskach po 10x5 g. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-==PEGAZ==- Opublikowano 18 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 18 Września 2008 heh ... sorki za pytanie Ale tyle dziwnych rzeczy ostatnio się widzi, że wolałem się upewnić ... :rotfl: :rotfl: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam B. Opublikowano 18 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 18 Września 2008 to są stalowe odważniki do wyważania felg samochodowych, samoprzylepne. a nie ołowiane? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raffik Opublikowano 18 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 18 Września 2008 olowiane pewnie (bo sam takich uzywam - "kupione" u mojego wulkanizatora za "dziekuje") Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin Opublikowano 18 Września 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Września 2008 Jak gadam stalowe to stalowe ;-) Olowiane byly drozsze i pewnie bym je przetopil :-P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Janusz P. Opublikowano 18 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 18 Września 2008 Jak będziesz ulatniał tą "bestię" na lotnisku w Bielsku to daj znac to przyjedzie kilku ludzi na pewno żeby zobaczyć jak lata a podejrzewam że będzie na co patrzeć bo wymiary szybowca są dość okazałe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam B. Opublikowano 18 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 18 Września 2008 Jak gadam stalowe to stalowe ;-)Olowiane byly drozsze i pewnie bym je przetopil :-P Marcin! Podaj wagę i rozmiary - mogę ci wytopić ładne płytki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
motyl Opublikowano 18 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 18 Września 2008 Serwa hamulcowe to http://nastik.pl/gws-micro2bbmg-p-337.html jeśli zaufać parametrom producenta to możne lecieć, ale jeśli trochę oszukał albo przekładnia na dźwigniach będzie 2 krotna (a raczej będzie ) to uważaj na korka jak go troszkę pogonisz :/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin Opublikowano 18 Września 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Września 2008 ehh, motyl, ty zawsze musisz marudzic i straszyc? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin Opublikowano 18 Września 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Września 2008 Adam B., waga balastu to 475 g - na razie niech zostanie stal, potem mozemy sie pobawic w lepsze ukrycie calosci w kadlubie. P.S Pilatus 2.5m zamówiony :twisted: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam B. Opublikowano 19 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2008 Pilatus 2.5m zamówiony :twisted: Marcin! Zastanawia mnie tylko jedno: jak Ty będziesz jednocześnie pilotował i szybowiec i holownik? :rotfl: Trzeba było jakiegoś kolegę namówić na tego Pilatusa 2,5m. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin Opublikowano 19 Września 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Września 2008 Justyna odmowila. Tomek z Rybnika ma 3m discusa wiec mozemy sie wzajemnie holowac. :-P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
motyl Opublikowano 19 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2008 ehh, motyl, ty zawsze musisz marudzic i straszyc? dobra to nic nie marudzę pamiętaj tylko że hamulce może łatwo wyssać, Zapytaj Piotrka z Rybnika ile razy mu wyssało. CAT tez rozglebił kilka sztuk właśnie przez hamulce. jak wyssie oba to spoko, ale najczęściej jednego tylko wysysa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin Opublikowano 20 Września 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Września 2008 Widzialem juz sporą ilość szybowców w locie i jakoś żadnemu nie wyssało Anyway... kilkanaście postów temu była dyskusja na temat opłacalności zakupu tego szybowca. Myślę, że teraz mogę się pokusić o podsumowanie kosztów tego modelu. No to liczymy: Szybowiec 400zł Nowe hamulce 120 zł Nowy statecznik poziomy wraz ze sterem wysokości 50zł Folia Oracover biała 6 m i czerwona 1m około 140zł Folia na kabinkę 30zł Galanteria - snapy, dźwigienki i inne pierdołki podciągnijmy pod 30 zł. Łącznie za pusty model ARF możnaby policzyć 770 zł. Zaokrąglijmy to do 800. Nie liczę oczywiście roboczogodzin. Myślę, że za 800zł nie dostanie się zbyt wielkiej ilości ponad 4metrowych półmakiet. Lecimy z kosztami dalej - teraz już do RTF: 3 serwa HS 475 HB - 150zł 2 serwa HS 125 MG - 180zł 2 serwa GWS 120 zł Pakiet odbiornika Sanyo NiCd 6V 1700 mAh - 70 zł Wyłącznik wraz z przewodem ładowania 20zł Odbiornik HFS 08 RO plus kwarc - 160 zł Balast - 10 zł Sumujemy: 1510 zł czyli możnaby zaokrąglić to do 1500zł. Nie liczę tutaj kosztów paliwa na dojazdy po różne rzeczy itp. Myślę, że wtedy za możliwość polecenia tym modelem całkowity koszt wyniósłby jakies 1800zł. Czy to była okazja? Myślę, że tak. Pozostaje pytanie jak poleci :arrow: wtedy będziemy mogli powiedzieć, czy się opłacało, czy nie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.