Irek M Opublikowano 24 Lipca 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2008 Ps. Gdy zobaczyłem kadłub od razu pomyślałem o wojskowych szybowcach z okresu drugiej wojny. Tak, teraz sie okaże, że wszyscy wiedzieli ale nie chcieli psuć zabawy W polskiej literat. znalazłem, że wspomniane silniki rakietowe służyły własnie do startu. Co do wersji Mistell - bo tak prawidłowo się pisze - wymagała by dwóch pilotów często trenujących ze sobą , a przy mojej czestotliwości bywania na lotnisku to nie bardzo to widzę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karlem Opublikowano 24 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2008 ... może i do startu, ale w p o l s k i e j "Samoloty Luftwaffe"t.1 Murawskiego jest podane, ze były trzy rakiety hamujące (Reimetall-Borsig) i skracały dobieg do 16 m. Takich użyto do uwolnienia B. Mussoliniego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Irek M Opublikowano 24 Lipca 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2008 Własnie mówiłem o tej pozycji :?: może wiec o czym innym czytałem :lol2: ? Ale w necie była fotka gdy startował i własnie rakiety dawały ciąg do startu tak jak w przypadku Me - Gigant czy Arado. nawet myślałem o nich w modelu ale chyba za słaby ciąg i za droga zabawa byłaby :evil: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karlem Opublikowano 24 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2008 ...str. 81-83 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Way Opublikowano 25 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2008 Hee, a czym Ci to przysłali? :mrgreen: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kreis84 Opublikowano 25 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2008 Tak, teraz sie okaże, że wszyscy wiedzieli ale nie chcieli psuć zabawy Przyłapałeś mnie, naprawdę myślałem że to będzie furmanka z zaprzęgiem dzikich świń :mrgreen: A wracając do tematu rakiet: http://pl.wikipedia.org/wiki/Mistel. Powstało wiele wersji eksperymentalnych (w sumie ponad 20), kombinowano przede wszystkim z różnymi samolotami 'napędowymi'. Nie wszystkie, a raczej mało które zestawy były w stanie samodzielnie latać, nie mówiąc już o starcie, więc na pewno w wielu rakiety były wykorzystywane przy wspomaganiu rozbiegu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.