Paweł_Konstruktor Opublikowano 23 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2016 Witam wszystkich! Jako,że mój poprzedni halowiec Su-26 został wycofany z powodu znacznego zużycia (nauka latania), stanąłem przed potrzebą zbudowania nowego modelu tej klasy. Wybór padł na Jaka-55M z powodu ładnych kształtów, zmodyfikowanych zresztą w celu zmniejszenia oporów, wszak samolot ten robiłem głównie z myślą o wyścigach F5K. Poniżej zamieszczam relację z budowy. Wzorniki wycięte z papieru podklejonego tekturą. Elementy wycięte z EPP 8 mm. Ścięta tylna krawędź statecznika, powstanie tu później zawias steru z "UHU-PORA". Część pozioma modelu w całości (bez sterów i lotek). Ster wysokości wzmocniony płaskownikiem węglowym 1x5 mm. Rurka węglowa 3 mm wklejona na żywicę w skrzydło. Pod rurkę rowek wycięto dremelem. Krawędzie są zaokrąglone, a cała konstrukcja wyprasowana przez papier do pieczenia. Zawias lotki z "UHU-PORA". Lotki i ster wysokości na swoim miejscu. Dolna część pionowa wklejona. Wzmocnienia węglowe spodu: zastrzały skrzydeł-pręt 2 mm; podwozie-rurka 2,5 mm+ drut stalowy 1 mm w środku; krzyżulce pod kadłubem i statecznikiem-pręt 1,5 mm. Metoda wklejenia krzyżulców węglowych. A tu już w całości, z malowaniem, serwami i cięgnami. Ten sam etap budowy, widok od spodu. Przelotki cięgien są zrobione z opasek kablowych. Efekt końcowy. Użyte wyposażenie: Serwa:1 Tower Pro SG90 na lotki, 2x Hitec HS-40 na ogon Silnik: DUALSKY 2204C 1800 Kv Regulator obrotów: Redox 12 A Odbiornik: Hobbyking HK-T6RA Akumulator: KRYPTONIUM 2S 450 mAh 30C Masa startowa: 214 g Moja modyfikacja polega na zwężeniu dziobu. Oblot odbędzie się prawdopodobnie w najbliższy weekend. 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasz D. Opublikowano 24 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2016 Za diabła nie udało mi się wygooglować co to jest za konkurencja F5K, ale robota wygląda na bardzo porządną. Skoro to jakiś rodzaj wyścigów, to z ciekawości pytam - jaką ten model może osiągnąć prędkość w hali i jaki dystans może przelecieć? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł_Konstruktor Opublikowano 24 Listopada 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2016 F5K polega w skrócie na tym, że 4 zawodników ściga się dookoła dwóch słupków ustawionych na przeciwległych końcach hali. Eliminacja-5 okrążeń Półfinał-7 okrążeń Finał-10 okrążeń +1 kółko, jeśli przelecisz między słupkami. W praktyce konkurencja jest bardzo "urazowa", rzadko do mety dolatują wszyscy (dużo kraks). Model nie testowany. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasz D. Opublikowano 24 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2016 Dziękuję za wyjaśnienia. Ty naprawdę masz 13 lat??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł_Konstruktor Opublikowano 25 Listopada 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2016 Potwierdzam :) . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasz D. Opublikowano 25 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2016 Zgrywus :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarkow Opublikowano 26 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2016 Super opis. Paweł oby tak dalej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sp350D Opublikowano 6 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2017 Czy są jakieś szanse na film z oblotów? Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł_Konstruktor Opublikowano 9 Lutego 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2017 Załączam film z latania Jakiem: https://youtu.be/cAi8Qbn4XzM Model jest dość szybki. Lata mi się nim bardzo fajnie. https://www.youtube.com/watch?v=cAi8Qbn4XzM&feature=youtu.be Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi