Pitlab Opublikowano 30 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2008 Kilka dni temu kolega Jiri z Czech swoim 3,7m szybowcem Volcano zaliczył pułap 1356m. Poniżej log z lotu oraz wątek źródłowy. Do niedawna rekordem było 1084m osiągnięte Przez Janiego z Finlandii również czeskim szybowcem Thermic Dream o rozpiętości 3m. Przy okazji widać klasę pilota, który potrafi utrzymać sięw powietrzu przez półtorej godziny. Link do wątku Zaledwie kilka dni temu na Pikniku Żar 2008 nasz kolega Rysiek Heinz swoim 3,5m Solo L33 wykonał 35-minutowy termiczny lot uciekając na hamulcach dopiero przy 1055m. Link do wątku Od kolegów słyszałem że rekordy bite w Polsce (co prawda nie szybowcem) osiągały pułap 2,5km, ale to było ze wsparciem w postaci solidnej lunety. Powyższe loty były wykonane bez żadnego wspomagania wzroku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tom.G.Raider Opublikowano 7 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2008 Jakby ktoś chciał się przekonać czy może pilotować takie modele na takiej wysokości to proszę sobie położyć 5-cio złotówkę na 10m i zobaczyć czy widzicie orzełka To mniej więcej taka skala. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SCRUBBY Opublikowano 8 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2008 A może 2700 metrów w górę? Można? TAK! Zobaczcie sami TUTAJ. Oczywiście użyto FPV. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin Opublikowano 8 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2008 ewentualnie mozna tak http://www.col-de-brouis.net/records/gain2003/rec-gain03.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stan Opublikowano 8 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2008 tszeba sprubowac FPV rekordy beda padaly coraz czesciej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pitlab Opublikowano 10 Sierpnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2008 A może 2700 metrów w górę?Można? TAK! Oczywiście użyto FPV. Jasne że można, ale to są rekordy ze wspomaganiem podglądu (tak samo cytowany przez Marcina lot przechwycony w górze przez pasażera paralotni). Loty, które wymieniłem na górze wątku są wykonane w warunkach standardowych, bez pomocników ani specjalnej aparatury. No, może wariometr też troche ułatwia wyczucie sytuacji ale w dalszym ciągu pilot bazuje głównie na swoim wzroku. A wiadomo aby sterować trzeba widzieć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meteor Opublikowano 10 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2008 A wiadomo aby sterować trzeba widzieć. klika razy zdarzyło mi się nie widzieć modelu, model zaś widział kolega i mówił mi jak i gdzie lecę i model bezpiecznie sprowadziłem do siebie, więc nie trzeba widzieć żeby sterować Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pitlab Opublikowano 10 Sierpnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2008 A wiadomo aby sterować trzeba widzieć. klika razy zdarzyło mi się nie widzieć modelu, model zaś widział kolega i mówił mi jak i gdzie lecę i model bezpiecznie sprowadziłem do siebie, więc nie trzeba widzieć żeby sterować Ale przecież kolega go widział i wywiązał się z zadania jako drugi pilot. Można sobie też wyobrazić sterowanie bez widoczności, typu model schował się w chmurkę, lub po prostu straciliśmy go z oczu i robimy pętelki próbując zejść w dół i odnaleźć go na niebie, tyle że to wszystko są sytuacje awaryjne a nie normalny lot. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Peter Opublikowano 10 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2008 tszeba sprubowac FPV rekordy beda padaly coraz czesciej Czas najwyzszy. Rekord masz gwarantowany-za kazdym razem 8) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
armand Opublikowano 10 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2008 Oczywiście, że można wyżej - autonomicznie, czy FPV, ale nie o to chodzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.