myflu Opublikowano 30 Grudnia 2016 Opublikowano 30 Grudnia 2016 Witam,mam problem z aparaturą FlySky FS-TH9X. Firmware stockowy. Moduł stockowy. Odbiornik FS-R9B.Podłączyłem wczoraj swojego quada do librepilota, aby zmienić parę rzeczy.Po zmianie chciałem sprawdzić zmiany na sucho.W ekranie "Input" odczyty z aparatury zwariowały. Skaczą niemiłosiernie i zmieniły się całkowicie ich wartości na każdym kanale. Wcześniej miałem wartości robocze (channel value) ok. 1000-1900 i wszystko bardzo stabilne. Teraz wartości odczytu z apki przesunęły się w przedział 700-1500 i skaczą nawet w spoczynku. Nie idzie tego skalibrować. Wszystkie kanały ciągle coś nadają. Ruch drążków jest wykrywany, ale strasznie zakłócony.Bindowałem odbiornik kilka razy.Kalibrowałem aparaturę.Przywróciłem ustawienia fabryczne apki.Nawet zresetowałem ustawienia FC.Nic nie pomogło.FC odbiera sygnał z aparatury, ale w ten zwariowany sposób.Jeszcze we wtorek wszystko działało. Zasilania odwrotnie w apce nie podłączyłem.Byłoby super spotkać się z kimś w Krakowa i podłączyć jakąś inną, sprawną apkę, aby znaleźć winowajcę całego zamieszania.Jeśli to moduł lub odbiornik to pewnie nie ma sensu wymieniać na to samo, tylko od razu zainwestować w FrSky?Z góry dziękuję za pomoc.Poniżej zamieszczam link do nagrania. Tak to wygląda podczas kalibracji. Drążki w pozycji centralnej. Aparatura nie wskazuje żadnych ruchów.
Bodzioch Opublikowano 30 Grudnia 2016 Opublikowano 30 Grudnia 2016 A w nadajniku na displayu kanały też biegają? A serwa podpięte do odbiornika jak się zachowują, pracują stabilnie czy biegają w różne strony? Jakby co moduł 2,4GHz do nadajnika i odbiornik do sprawdzenia mam.
d2f Opublikowano 30 Grudnia 2016 Opublikowano 30 Grudnia 2016 Jak zasilasz aparaturę, odbiornik i kontroler? Mogę Ci pożyczyć apke 9x na test ale to w nowym roku - muszę jeszcze poczynić w niej małe lutowanie (dokończyć naprawę).
myflu Opublikowano 30 Grudnia 2016 Autor Opublikowano 30 Grudnia 2016 A w nadajniku na displayu kanały też biegają? A serwa podpięte do odbiornika jak się zachowują, pracują stabilnie czy biegają w różne strony? Jakby co moduł 2,4GHz do nadajnika i odbiornik do sprawdzenia mam. Dziękuję za chęć pomocy Na displayu wszystko stabilne. Wygląda normalnie. Niestety nie posiadam żadnego serwa. Ale zrobiłem inny test. Mój quad ma opcję włączenia świateł bezpośrednio z odbiornika (podpięcie kanału do płyty, z ominięciem FC). Włączenie świateł polega na przełączeniu przełącznika GEAR na CH5. Gdy wszystko działało, to po podłączeniu baterii światła nie świeciły. Po przełączeniu GEAR włączały się, zmieniały kolor tylnych świateł, a po zakończeniu cyklu wyłączały (jakieś 8 przełączeń). Teraz, nic nie robię i od razu po podłączeniu baterii światła zapalają się. Sprawdziłem też z wyłączoną apką - światła też się zapalają od razu, bez żadnego impulsu ze strony nadajnika. Podejrzenie pada więc na odbiornik. Sprawdzałem napięcie na wejściu i jest ok. 4,8-4,9 V - czyli FC podaje poprawne napięcie. Gdzieś chyba jest zwarcie albo coś padło w odbiorniku, gdyż cały czas delikwent podaje na każdym kanale jakieś dane. Moje umiejętności, możliwości i pomysły tu się wyczerpały. Jak zasilasz aparaturę, odbiornik i kontroler? Mogę Ci pożyczyć apke 9x na test ale to w nowym roku - muszę jeszcze poczynić w niej małe lutowanie (dokończyć naprawę). Apkę zasilam z oryginalnego koszyka na baterie. W tym momencie są tam baterie alkaiczne - napięcie ok. 11,5V Odbiornik zasilany jest z FC razem z pierwszym kanałem. Napięcie ok. 5V FC (CCD3) zasilany z płyty quada. Do płyty wpięta bateria 3S. FC wydaje się zachowywać normalnie. Telemetria działa. Silniki można uruchomić i sterować z poziomu komputera. Zmiany ustawień zapisują się. Jedynie cały czas pali się alarm w okienku Input. Teraz nie jestem w domu, ale było coś o FC w trybie Failsafe lub o problemie z kanałem accesory. Ale alarmy zmieniały się często w zależności od tego co robiłem. W zasadzie one są tylko opisem możliwej przyczyny, a nie konkretną informacją.
d2f Opublikowano 30 Grudnia 2016 Opublikowano 30 Grudnia 2016 Ja bym sprawdził jeszcze czy nie ma pętli masy i czy napewno jest wspólna masa w modelu i wszystkich jego elektronicznych elementach. Gdyby link był analogowy to łatwo byłoby to wytłumaczyć ;-) A tak do głowy przychodzi mi wstępnie to co wyżej. Ewentualnie pożyczyć odbiornik, serwa i potestować na oddzielnym komplecie.
Rekomendowane odpowiedzi