sanczo804 Opublikowano 5 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2017 Buduje model katamaranu do zabawy wekendowej. Silnik jaki posiadam to Dane techniczne silnika Rocket 3650 3900kV który według danuch pobiera 69A, regulator to Regulator trójfazowy ICE 100A Boat, SBEC 6A - Sunrise Model, chce zastosować dwa pakiety lipol redox 3s 2600mAh 30C połączone równolegle. Moje pytanie brzmi czy akumulatorami nie spale regulatora. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mike217 Opublikowano 5 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2017 Na takim zasilaniu regulator podda się szybko a sinik zameczysz. I wszystko zależy od zabudowy wału w modelu i wielu innych czynników. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sanczo804 Opublikowano 5 Lutego 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2017 to ma być pływanie dla zabawy, więc jakie akumulatory łączone równolegle polecacie zamiast tych które napisałem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bodzioch Opublikowano 5 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2017 A dlaczego regulator i silnik ma się poddać? Silnik 3S prąd max 69A Regler 100A Pakiety 3S równolegle to 120A. Dobrać śrubę aby silnik nie pobierał więcej niż 50A i bawić się . Dorób chłodzenie wodne do silnika. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mike217 Opublikowano 5 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2017 Bo te obroty na trzy ogniwa są problematyczne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bodzioch Opublikowano 5 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2017 Fakt że o 1000 mogły by być mniejsze. To silnik raczej samochodowy do przekładni. Da małą śrubkę i rekreacyjnie popływa a potem zamieni silnik na wodny jak będzie słabo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mike217 Opublikowano 5 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2017 To są obroty i gabaryt silnika pod śrubę 36-38 i dwa ogniwa. To się sprawdzi dla półzanurzenia. To ile silnik pobierać będzie prądu wynika z jego obciążenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sanczo804 Opublikowano 6 Lutego 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2017 Silnik i regulator ma chłodzenie śruba będzie mała i pół zanurzona, a może lepiej pakiety redox 3s 2600mAh 20C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sanczo804 Opublikowano 6 Lutego 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2017 Myśle jeszcze żeby zastosować pakiety 2s 2600mah 20c będą mniejsze obroty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mike217 Opublikowano 6 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2017 Tak, będą mniejsze obroty ale prąd niewiele się zmieni. Na takim zestawie będzie pływać w miarę lekki model o długości do 60 cm-70 cm z odpowiednio zabudowanym wałem a to jest klucz do sukcesu. Dziesiąte mm wał będzie niżej niż być powinien i prąd zrobi się duży. Nie sugeruj się metką z silnika, że pobór maksymalny to ileś tam amperów. Jak akumulatory pozwolą to silnik przy rozruchu gdy śruba będzie cała pod wodą " łyknie" i dwa razy tyle. Myślę, że powinieneś zacząć od pokazania modelu i jego zabudowy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sanczo804 Opublikowano 20 Lutego 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2017 Dawno mnie nie było. Model pochodzi z firmy mast model jest to katamaran ID037. Masa sądzę że poniżej 2kg razem z pakietami. Niestety zdjęć nie mam jak wykonać. Wybór padł na akumulatory SLS XTRON 2400mAh 2S1P 7,4V 30C/60C. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mike217 Opublikowano 20 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2017 A jakie w końcu zastosowałeś silniki i jaką średnicę śrub będą kręcić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sanczo804 Opublikowano 20 Lutego 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2017 silnik zastosowalem jeden podany jest na początku wątku śruba 35 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mike217 Opublikowano 20 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2017 A co to za śruba jeśli to nie tajemnica? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sanczo804 Opublikowano 21 Lutego 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2017 Pewnie że nie tajemnica śruby kupione w sklepie rc4max jedna to [MSP9-MA3001DD] Śruba 35X typu Dog-Drive druga [MSP9-MA3025DD] Śruba 35 Standard typu Dog-Drive . Pewnie są kiepskie, ale chciałbym żeby to był katamaran do zabawy jak coś to napisz jakie śruby i gdzie kupić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mike217 Opublikowano 21 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2017 Potrzebujesz śruby o symbolu K np Graupner K series. Lub jakiejkolwiek innej do półzanurzenia np takiej http://www.rconline.pl/pl/p/Sruba-CNC-Tenshock-36mm-DD4-Mono-Hydro/815 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sanczo804 Opublikowano 21 Lutego 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2017 jeśli możesz podaj gdzie kupic śruby graupnera na drive dog Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mike217 Opublikowano 21 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2017 Nie mam pojęcia, kiedyś ich uzywaliśmy jak były słabsze silniki. Teraz stosujemy tylko i wyłącznie metalowe śruby. Wątpie, żeby 35mm występowała z mocowaniem na zamek. To jest za mała średnica i nie ma potrzeby stosowania zamka DD, wystarczy gwint M4 . Duzy wybór śrub w dobrych cenach masz na Ofshore electric , wysyłka jest bezproblemowa, towar dochodzi zawsze. Warto też, pokazać się na jakiś krajowych zawodach ślizgów, zawsze można coś kupić od zawodników. http://www.ebay.de/itm/Graupner-Carbon-Hydropropeller-K-2blatt-36mm-1-4-R-2318-36-/232126552441?hash=item360bd21979:g:v8oAAOSwHMJYLtzT Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sanczo804 Opublikowano 21 Lutego 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2017 co do zawodów to byłoby super tylko że w woj świętokrzyskim o takich nie słyszałem a nie mam za dużo czasu aby jeździć gdzieś daleko. Chyba że Pan ma jakieś informacje o zawodach w mojej okolicy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebka34 Opublikowano 21 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2017 Niestety ( a dla mnie stety ponieważ wiem ile zachodu i pracy kosztuje i dla tego to szanuje ) modelarstwo wymaga poświęceń , i czy w życiu chodzi o to by podsuniente mieć wszystko na żłotej tacy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi