Leszek Mróz Opublikowano 7 Lutego 2017 Opublikowano 7 Lutego 2017 Witam, Jak to oczywiście w umyśle młodego modelarza zdarza się głupi pomysł. Wsadziłem elektronikę z samolotu do skonstruowanej przeze mnie łodzi, no i stało się. Wpadła do wody i mam problem Co ratować, co mogę jeszcze używać, a co zutylizować. Dokładniej chodzi mi oto (regulator i akumulator spłonął)czy mogę używać jeszcze serv i odbiornika. z góry dziękuję za odpowiedzi (Mogę załączyć link do parametrów poszczególnych części)
Bodzioch Opublikowano 7 Lutego 2017 Opublikowano 7 Lutego 2017 A coś z tego jeszcze działa? Czasem pomaga przemycie elektroniki denaturatem i wysuszenie.
Leszek Mróz Opublikowano 7 Lutego 2017 Autor Opublikowano 7 Lutego 2017 akumulator napuchł, regulator ma ślady sadzy(spalił się) serwa i odbiornik nie wiem bo nie sprawdzałem ( boję się że będzie jeszcze gorzej. No a silnik sprawny.
micro Opublikowano 7 Lutego 2017 Opublikowano 7 Lutego 2017 Wysusz, przemyj izopropanolem (w ostateczności jak napisał Andrzej denaturatem).
kapi0908 Opublikowano 7 Lutego 2017 Opublikowano 7 Lutego 2017 Moim skromnym zdaniem, jest jeszcze taka możliwość, że gdy regulator się spalił to bec też oberwał i mógł puścić na odbiornik takie napięcie jakie ma akumulator czyi w przypadku 3s to ponad 11V. Miałem taki przypadek, że z nieuwagi spaliłem regulator, gdy potem sprawdziłem jakie napięcie puszczał na odbiornik, okazało się, że było to ponad 7V, jakimś cudem odbiornikowi nic się nie stało ale warto sprawdzić ten regulator, oczywiście zanim podepniesz do niego jakieś zasilanie, sprawdź, czy na wejściu nie ma zwarcia. a resztę elektroniki polecam przemyć spirytusem i wysuszyć.
Bodzioch Opublikowano 7 Lutego 2017 Opublikowano 7 Lutego 2017 Aceton rozpuszcza plastik. Może ci kapnąć na obudowy serw ,odbiornika lub inne elementy plastikowe i zdeformuje.
kapi0908 Opublikowano 7 Lutego 2017 Opublikowano 7 Lutego 2017 Oczywiście odbiornik przed oczyszczeniem należało by wyjąć z obudowy, tak jak i elektronikę serwa.
MLITEK Opublikowano 10 Lutego 2017 Opublikowano 10 Lutego 2017 Trochę mało możliwe że bec przepuścił większe napięcie bo zwykle układ po przepaleniu (a komponenty w bec nie są przystosowane to 12V) ma przerwę a nie zwarcie. Uszkodzenie odbiornika i serv jest spowodowane najczęściej odwróceniem polaryzacji. A tak szczerze to tower pro te niebieskie przy 7,5V chodziło dobrze, nie wiem jak inne bo nie testowałem. Nawet pakiet w moim szybowcu na pełnym naładowaniu ma około 7,2V. to ten https://hobbyking.com/en_us/turnigy-receiver-pack-2300mah-6-0v-nimh.html . I podpinam go bezpośrednio do odbiornika.
kapi0908 Opublikowano 11 Lutego 2017 Opublikowano 11 Lutego 2017 No to widocznie mój miernik jest tak rozkalibrowany, że zamiast 5V pokazał niecałe 8 .
d2f Opublikowano 11 Lutego 2017 Opublikowano 11 Lutego 2017 Często wymiana baterii (na nową) w mierniku powoduje powrót prawidłowych pomiarów.
Rekomendowane odpowiedzi