MLITEK Opublikowano 14 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2017 Witam Posiadam śrubę 28mm średnicy trójłopatową i dysze korta. I tu moje pytanie ile obrotów powinna mieć taka śruba maksymalnie? Jest mi to potrzebne bo łódka nie będzie na silnik szczotkowy tylko bez szczotkowy i nie wiem ile KV kupić. W szczotkowych napędach obroty wynoszą od około 11000-17000rpm. W teorii żeby uzyskać podobne obroty przy 12V powinno się zastosować silnik około 1100KV. Nie wiem czy dobrze myślę, nie znam się na szkutnictwie, proszę o jakąś podpowiedz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mike217 Opublikowano 14 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2017 A co to za śruba i jaki model ma napędzać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MLITEK Opublikowano 14 Lutego 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2017 dwie śruby w łódce zanętowej śruba ta http://www.modele.sklep.pl/pl/Katalog/LODZIE/Akcesoria-do-budowy-lodzi/Sruby-napedowe-trzylopatowe/172-Sruby-PROFIL-SERVICE/PS-SRUBA-M2-28L-MICRO.html jedna lewa druga prawa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebka34 Opublikowano 14 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2017 Do łódki zanentowej nie pchaj sie w bezszczotki ,ten układ emituje koszty . Silniki szczotkowe 500 na aku gel i śruby conajmniej 50 spinasz to w jeden degulator i śmigasz az miło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MLITEK Opublikowano 14 Lutego 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2017 to trochę skomplikowana sprawa bo łódka nie ma być standardowa (to nie moja łódka i nie mój wymysł) po drugie nie ma żadnego steru i sterowanie jest śrubami więc regle dwa. Wszystko jest już przemyślane zastało tylko dobrać prędkość obrotową silników. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebka34 Opublikowano 14 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2017 To jest bardzo trudny dobór, najczęściej sie to robi metodą prób i błędów . Mósisz wybrać jakieś motory do nich dobrać regulatory i wtedy sprawdziś jakie dają obciążenie przy danej śrubie . I konkretnie na jakim napięciu chcesz pływać . Ja mimo wszystko poszedłbym w szczotkowy zestam silniki 40x2=80zł dwa regulatory po 112zł = 224zł. Razem to daje 304zł Jak ustawisz wsteczny na bezszczotce Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mike217 Opublikowano 14 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2017 Sprawdzona do takich łodzi konfiguracja to silnik outrunner średnicy 40-50mm o obrotach 550 na 1v napięcia i śruba dwułopatowa średnicy 45 mm. Zasilanie żelowym 12v. Śruba Polska czerwona. Wsteczny Sebastian to ma każdy regiel do auta a taki 35 amperowy jest tu idealny. Np Ez-run Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebka34 Opublikowano 14 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2017 Michał przedstaw koszty takiego zestawu napędowego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MLITEK Opublikowano 14 Lutego 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2017 Nie biorę pod uwagę kosztów bo to nie mój sprzęt i nie ja za to płacę. Ale trochę zmienię formę pytania. Czy śruba 28mm z silnikiem 1100KV czyli przy 12V 13200rpm będzie miała optymalną sprawność - czy nie będzie mieliła w miejscu lub nie kręciła się za wolno? Regulatory mam z reversem. Dysze korda są już fabryczne od kadłuba i rozmiar śrub uzależniony od tego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mike217 Opublikowano 14 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2017 To są dysze korta czy zwykle kawałki rury? Bo jesli tak to te drugie znacznie pogarszaja sprawność śruby. O sprawności srubeczki 28mm ciężko nawet mówić bo to zabawka... Myślę że do łódki zanętowej z natury nie lekkiej tak małe śrubki to zła droga Sebastian nikt tu nie pyta o koszty.. A o obroty i dobór napędu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebka34 Opublikowano 14 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2017 Juz widze Michał ze nie chodzi o koszty Napęd Korta jast stosowany w jednostkach potrzebującej potężnej mocy np holowniki i ten układ napędowy nie daje zawrotnych prędkości. Czyli znasz średnice dysz ,wiec teraz już nie masz możliwości doboru wielkości śrub Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MLITEK Opublikowano 14 Lutego 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2017 tak tak to są dysze dokupione specjalnie do tej łódki nie jakieś kawałki rury. I niestety przez nie jest wymuszona średnica. No i oczywiście prędkość łódki nie jest ważna, nie ma pływać szybko, to żeby mogła pod wiatr płynąć bez większych oporów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zycior Opublikowano 14 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2017 Co to za łódka, z dyszami 28mm ? Z tego co mi wiadomo większość producentów stosuje w tej chwili śruby 3łopatowe 32mm. Popularne silniki szczotkowe to swift500, bezszczotkowe NTM2836 750kv 260W, lub turnigy 2836/11 750kv 210W 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mike217 Opublikowano 14 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2017 Na takich ogryzkach łódka będzie się wlokła na dużych obrotach kosztem dużego poboru prądu. O pływaniu pełną zanęty pod wiatr... To będzie męczarnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebka34 Opublikowano 14 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2017 Na napędzie korta tak czy siak bedzie sie wlokła . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mike217 Opublikowano 14 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2017 Ale na dużej sprawnej śrubie zyska to coś co jest potrzebne do pchania niezgrabnego kadłuba wypchanego kilogramami śrutu dla karpi... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MLITEK Opublikowano 14 Lutego 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2017 Frog 2 a dysze są kupione od producenta pod wymiar do kadłuba. Dzięki za informacje o tych popularnych silnikach. Już wszystko wiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi