dawid180 Opublikowano 13 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2008 Mam zasilacz od starego kompa :jupi: . Wiem ze w sieci jest wiele opisów jak takie zasilacze przerobić ale ja mam jakiś inny. Firma- ASTEC Model- SA147-3506 Maximum Continous Output Power Is 145W Input- 100-127-4A 200-240 50/60Hz Output- + 12V 4,2A max + 5V 18A max +3,52V 10A max -5V 0,3A max -12 0,4A max +5V SB 0,72A max Wychodzi z niego mnóstwo kabli- 18 czarnych 4 pomarańczowe 7 czerwonych 7 brązowych 1 niebieski 1 biały 1 żółty 2 zielone 2 granatowe Nie wiem czy ten zasilacz byłby przydatny do czegoś (wycinarka do styropianu),(ładowarka)? Proszę o pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madrian Opublikowano 13 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2008 Wygląda na AT-ciaka Może to pomoże: http://przytom1.w.interia.pl/at.html http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic150717.html http://www.hal.trzepak.net/faq/winxp/usterki.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dawid180 Opublikowano 13 Sierpnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2008 Próbowałem z podłączaniem kabelków jak podłączam zielony z czarnym to coś się dzieje. Dziwny odgłos w zasilaczu a wentylator drgnie ale nie chodzi i dalej nic. :? Gdy jest podłączony zasilacz i kable (zielony-czarny) nie działa wentylator a w kablach (czarny-granatowy) jest 25V Gdzie jest 12? :?: :?: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meloow Opublikowano 13 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2008 Witam a wiec tak jeseli ten twój zasilacz nie ma czarnego grubego kabla i na końcu włącznika to masz zasilacz ATX jego uruchamia sie poprez zwarcie kabla zielonego i czarnego. 12V masz na kablu żółtym i czarnym 5V ma czerwonym i czarnym resztey odetnij przy samej płytce. (tylko pamietaj aby zasilacz był wyłączony jak bedziesz to robił !!!) pozostaw tylko żółty, zielony, czarny i ewnetulanie czerwony ! jeżeli masz ten gruby czarny kabel to masz zasilacz AT jego włącza się poprzez włącznik i podanie 220V na zasilacz. wyprowadzenia jak w poprzednim. ale te 145W to troche mało taka 300-400 to już jest OK. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dawid180 Opublikowano 13 Sierpnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2008 Zrobiłem tak jak mi doradziłeś meloow tylko po złączeniu (czarny-zielony) działa tylko pod kablami (granatowy-czarny) 25V,wentylatorek obróci się ok. 2 razy i stanie w miejscu. W kablach (czarny-czerwony), (czarny-żółty) niema żadnego napięcia oczywiście z podłączonymi (czarny-zielony). Czy jest możliwe żeby się spalił moim zdaniem nie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meloow Opublikowano 13 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2008 na 99% ten zasilacz jest walnięty !!! .... ja miałem kilka z takimi objawami i własnie tak działały, ale może ktoś z kolegów wie jak to naparawić ja nienstety nie. jak jesteś lub ktođ innz zainteresowany ma mam na sprzedaż chyba ze 20 szt. zasilaczy ATX oraz AT różne 150-350W jak co to pisać na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamil_rc Opublikowano 13 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2008 Moze poszedł bezpiecznik w zasilaczu?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meloow Opublikowano 14 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2008 napewno nie bo nie dośc ze ma napięcie na jednym z kabli to jeszcze wetylator zaczyna sie kręić. PS. przypomniałem sobie że niektóre zasilacze załączają się tylko pod obciążeniem, tak więc spróbuj podłączyć żarówki do 5V oraz do 12V i wtedy zwerzyj zielony i czarny ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raffik Opublikowano 14 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2008 no i ATXy trzeba "wyzwolic" zeby zadzialaly (sterowanie z plyty) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dawid180 Opublikowano 14 Sierpnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2008 Bezpiecznik jest ok. Ale chyba dam sobie spokój z zasilaczami . Może kiedyś wytrzasnę jakąś 300-tkę. :roll: Jak go można (wyzwolić)? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meloow Opublikowano 14 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2008 no i ATXy trzeba "wyzwolic" zeby zadzialaly (sterowanie z plyty) no właśnie zewżenie kabelków zielonego i czarnego to takie "ręczne sterowanie" ale bez udziału płyty gł. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dawid180 Opublikowano 14 Sierpnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2008 Jakiej płyty??? :?: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cobra Opublikowano 14 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2008 Płyty głównej PC. Z płyty idzie sygnał zwrotny do zasilacza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dawid180 Opublikowano 14 Sierpnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2008 A można to jakoś tak zrobić żeby działał bez tej płyty??? :?: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raffik Opublikowano 14 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2008 no i ATXy trzeba "wyzwolic" zeby zadzialaly (sterowanie z plyty) no właśnie zewżenie kabelków zielonego i czarnego to takie "ręczne sterowanie" ale bez udziału płyty gł. wlasnie tak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzechu Opublikowano 14 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2008 Dawid, Melow w ostanim poście właśnie to napisał "no właśnie zewżenie kabelków zielonego i czarnego to takie "ręczne sterowanie" ale bez udziału płyty gł." A ja zadam pytanie, przełącznik kołyskowy między czarny i zielony umieścić? Bo gdzieś czytałem, że te dwa zalutować, a włącznik między 22V (a może w oczach coś mi się pomyliło...) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meloow Opublikowano 14 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2008 ja np. stsowałem przełącznik na zielonym i czarnym i nie tylko po to aby włączać zasilacz, ale jak zrobisz przypadkowe zwarcie na wyjsciu to właśnie trzeba "zresetować zasilacz" po przez rozwarcie i ponowne zwarcie zielonego i czarnego ! mój wyglada tak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.