pjk11 Opublikowano 25 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2017 Witam Ma ktoś może schemat jak najprostszego regulatora silnika DC zasilanego z 4 baterii AA. Regulator powinien byc dwukierunkowy i sterowany z odbiornika RC. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
micro Opublikowano 25 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2017 Znalałem w archiwum coś takiego: Regulator dwukierunkowy.zip Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bodzioch Opublikowano 26 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2017 witam. Ja robie według tego schematu. Opis na mojej www http://modelhobby.republika.pl/regulator/reglerpic.htm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zycior Opublikowano 26 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2017 Trzeba by zacząć od pytania jaki prąd Przemka interesuje, może chce zasilać mikrosilniczek to wystarczyłoby wybebeszyć jakieś serwo. Ja robie według tego schematu. Andrzeju, do czego służą kondensatory C3 i C4 na Twoim schemacie ? Z pojemnościami bramki raczej się walczy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bodzioch Opublikowano 26 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2017 Z tym serwem to dobry pomysł. Przerabiałem serwa standardowe. Wszystko zależy co to za silniczek. Kondensatory zabezpieczają tranzystory przed przypadkowym załączeniem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zycior Opublikowano 26 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2017 Kondensatory zabezpieczają tranzystory przed przypadkowym załączeniem. Może to i jest jakiś sposób na eliminację impulsu przy załączeniu układu, ale wg mnie to zbędna pojemność którą trzeba przeładować, a dodatkowo w oprogramowaniu trzeba zapewnić wystarczająco długi czas martwy. Warto by też było podciągnąć bazy tranzystorów do masy, prędzej tu spodziewałbym się stanów nieustalonych zanim procesor wystartuje... ale to tylko moje rozważania (BTW. chyba mam właśnie Twój regulator rozbebeszony na biurku) No i przepraszam autora wątku za offtopa - już nie będę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pjk11 Opublikowano 28 Lutego 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2017 Przepraszam za nieobecnosć. A silniczek to chiński z zabawki nawet nie rc, tylko z jakiegoś miksera dla dziewczynek, bądź czegoś w tym stylu. Zasilanie pierwszy-2xAA, drugi 4xAA. Z tym serwem to ciekawy pomysł, mogę prosić o szczegóły? Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zycior Opublikowano 28 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2017 http://www.forbot.pl/forum/topics20/mechanika-serwa-modelarskie-w-robotyce-amatorskiej-kompendium-vt3902.htm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pjk11 Opublikowano 24 Marca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2017 A takie coś by się nadało? http://allegro.pl/show_item.php?item=6737398647&snapshot=MjAxNy0wMy0yM1QxNDo1Njo1OFo7YnV5ZXI7ZTY3ZmNhMjY5MjRlMGUxNDEzNTMzZDZkMTIxZTFkYzg1YWZkZmIxMzAxMTY3ZjE3OTA1ZDdmZWQzZWQ1Njg1NA== Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zycior Opublikowano 24 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2017 tak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi