Osa Opublikowano 28 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2017 Witajcie. Pojawiła się fajna możliwość pojeżdżenia jakimś modelem rc po sporym placyku. Nie nie przed Biedrą, czy innym Juanem Mam niedaleko i to już od dawna taki placyk który już sporo czasu jest pusty. O taki. A od paru lat jest pusty firma się wyniosła, a teren póki co leży nieużytkowany. Na model latający jest trochę za blisko domostw bo tuż obok są osiedla mieszkaniowe i teraz można by się komuś narazić. Dlatego wybrałem model kołowy napędzany wiatrem. Inspiracją jest thingiverse, a dokłoadniej http://www.thingiverse.com/thing:1706357. Pobrałem pliki i zacząłem drukować. Kółka projektowe odrzuciłem z miejsca bo nie miałem skąd wziąć opony za to postanowiłem dać drugie życie paskowi wieloklinowemu od Forda Focusa Felgi z obsadami łożysk narysowałem od podstaw i proszę oto kółeczko, jedno z trzech. Kółka porządne, łożyskowane łożyskami dwustronnie zamkniętymi. Opany niskoprofilowe :mrgreen: Kadłub to dwa boczki drukowane i skręcone razem i do belki z profilu 10x10 marketowego, miał być węgiel ale nie mam, w szufladzie taki znalazłem to dałem alu. Po jazdach próbnych może zmienię to i owo bo pewne rozwiązania nie bardzo mi pasują. Żagiel ma się dzisiaj pojawić bo kalka techniczna w drodze. Tak to wygląda w oczekiwaniu na żagiel Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stema Opublikowano 28 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2017 Dodrukuj jeszcze płozy bo jak zima wróci ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Osa Opublikowano 28 Lutego 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2017 A kysz siło nieczysta, eee znaczy zimo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kazikfer Opublikowano 4 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2017 Jak Ci się znudzi to polecam silnik i śmigło Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kazikfer Opublikowano 13 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2017 i jak progres ? zobaczymy jakis filmik ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mjs Opublikowano 13 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2017 Dobalastuj tylne kółka, bo mogą być przechyły. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Osa Opublikowano 13 Marca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2017 Obecnie lipa Panowie. Uwalony link RC uniemożliwia jakiekolwiek testy. Sam siedze jak na szpilkach czekając na przesyłkę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kazikfer Opublikowano 16 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2017 dawaj dawaj, nie udawaj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mankoot Opublikowano 23 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2017 Też sie pokusiłem o coś na kółkach. Konstrukcja - rurki pcv , koła z hulajnogi. Budowane na podstawie Wiało dość mocno, bez kamienia na tylnej osi przewracało go odrazu. Maszt ma jakieś 140 cm. Filmik z jazdy Niestety bez servo-savera nie bardzo da sie pojeździc dłużej - kilka zderzeń z krawężnikiem i padło serwo skrętu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
futaba Opublikowano 18 Kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2022 Też sobie poskładałem taki model i mam wielką frajdę bawiąc się nim. Tylko niestety, ze względu na swoją masę można się nim bawić przy bardzo słabym wietrze. Konstrukcja to kilka elementów wyciętych z plexi, rurki i pręty węglowe, oringi gumowe na kołach jako opony oraz kawałki rurki aluminiowej, trochę nici i drobiazgi, które można znaleźć u każdego modelarza RC. Szczegóły konstrukcyjne widać na fotach. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mjs Opublikowano 18 Kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2022 Dobalastuj tylne kółka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
futaba Opublikowano 18 Kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2022 Z tyłu siedzi akumulator, w tym prostokątnym wycięciu, więc kółka są trochę dobalastowane, ale ogólnie to model na prawie bezwietrzną pogodę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi