Skocz do zawartości

Sundowner Formula 50 ARF - reaktywacja

Marcin

Rekomendowane odpowiedzi

• 11 miesięcy temu...
Opublikowano

Po prawie roku czasu postanowiłem dać modelowi drugą szansę. Wyposażenie zostanie 'przeszczepione' z mojego Kabriolina. Na dzień dzisiejszy serwa w kadłubie oraz odbiornik przeniesione. Jutro planuję (choć z czasem ciężko będzie) przenieść silnik. Pakiet odbiornika powędruje chyba za serwa - w pierwszych lotach model bez gazu bardzo nurkował w dół - 4takt na dziobie jednak swoje w SC narobił. Teraz postaram się choć trochę zniwelować to pakietem no i w ostateczności balastem na ogonie. Wymieniłem też śruby mocujące podwozie - oryginalne miały calowy gwint i w przypadku zgubienia takiej śruby byłoby sporo kłopotu. Teraz mam śruby metryczne imbusowe i jest super.

Jakie będzie 'najszybsze' śmigło do OS 70 Surpass II? Wziąść ze specyfikacji producenta najmniejszą dopuszczalną średnicę i największy skok?

Kilka zdjęć:

Dawca i biorca przeszczepu

p7231766.jpg

Wstępnie podłączone serwa - kable pójdą dołem dla większego porządku

p7231769.jpg

Opublikowano

Możesz rozwinąć pytanie? Wg specyfikacji producenta silnika 11x8 było smiglem które zalecał do niego, a wiadomo, że mniejsza srednica i wiekszy skok daja wieksza predkosc. Mam spory zakres smigiel do tego OS wiec moge eksperymentowac.

Opublikowano

Jeśli nie musisz stosowac małych śmigieł np11 cali ze względu np.niskie podwozie.To pomyśl o 13 calowych.Ten motorek najlepiej kręci śmigłem 13x6,13x5 ,na takich śmigłach lata Heniek S.Ja co prawda osmaxa 4t nie posiadam ale na 61asp latam na 13 od 4 do 6 cali.Czterotakty mają zbyt niskie obroty na śmigła o małej średnicy.Przynajmniej tak by wynikało z moich obserwacji.Do 70 na pewno będzi dobre i 14 calowe np 14x5.W 0.91asp mam 14x6 i gdyby nie kosiło trawy(niskie podwozie ) to dałbym 15x4 lub 5.

Opublikowano

Radek872

Pomieszalo Ci sie troche chyba:

duza srednica/maly skok = duze przyspieszenie + mala predkosc max

mala srednica/duzy skok = male przyspieszenie + duza (potencjalnie) predkosc max.

Pozdrowienia

Opublikowano

Mysle, ze Radek źle ubrał w słowa wypowiedz i o prędkość mu chodziło :) tak czy inaczej szukam śmigła, które da mi największą prędkość strumienia zaśmigłowego przy w miarę normalnych obrotach. Mam kilka śmigieł, to będę eksperymentował wraz z obrotomierzem. A potem kupie 55AX :)

Opublikowano

Marcin

Wyglada ze chcesz by model byl szybki co oznacza smigla o duzym skoku a to oznacza ze pomiar obrotow na ziemi mozna o kant roztrzasc.

Smiglo pracuje na zerwanym oplywie.

Jedyne co mozesz zrobic to mierzyc predkosc w locie z roznymi smiglami.

Pozdrowienia

Opublikowano

Marcin

Jest to wysoce prawdopodobne.

Regula w naszej zabawie jest: jezeli model leci znaczy ze sila nosna rownowazy ciezar modelu. Koniec reguly.

Wszystko inne to sa proby, zwykle niedokladne pomiary, bledy itd. Niestety.

Nie mamy do dyspozycji tunelu aerodynamicznego to i pomiary czegokolwiek sa w stylu - wyglada dobrze wiec pewnie bedzie dobrze.

Wracajac do tematu - skok smigla mierzony jest teoretycznie, w odniesieniu do osrodka gdzie smiglo zachowuje sie jak sruba w gwincie. Ale powietrze to nie gwint.

Na ziemi strugi na smigle sa zwykle zerwane, tak ze pomiary statyczne obrotow i ciagu sa . . . .

W locie wiele sie zmienia. Ze wzrostem predkosci skok efektywny maleje to i strugi sie przyklejaja do smigla, efektywnosc smigla rosnie - ale - ze wzrostem predkosci (i zmniejszaniem sie efektywnego skoku) maleje ciag, i tak bedzie malal az ciag zrownowazy opory modelu.

A przy jakiej predkosci to sie dzieje - czort znajet. Tylko telemetria moze pomoc.

Wypoleruj model, pochowaj co wystaje, zmniejszysz opory, mniejsze smiglo z wiekszym skokiem z pewnoscia bedzie lepsze.

Wystarczy

Pozdrowienia

Opublikowano

Dałem na początek 12x6.

Montaż serw HS 422 w skrzydłach - prościzna:

p7271771.jpg

Maska silnika założona

p7271773.jpg

Model jest już gotowy do lotu, jeszcze mu profilaktycznie dam trochę większe koła. Jutro wrzucę fotkę i może jakieś zdjęcia czy też film z oblotu.

• 5 tygodni później...
Opublikowano

Ani filmów ani fotek - żona nie chce się na lotnisko ze mną zabierać :(

A sam model poleciał. Z serwem wysokości w ogonie, silnikiem OS 55 AX i śmigłem 12x6 lata bardzo fajnie. Szybko, ale przewidywalnie. Awaryjne lądowania bez silnika wcale nnie muszą wyglądać jak podejście na lotniskowcu - model nawet nieźle szybuje, choć strach o korek na ostatnim zakręcie przed przyziemieniem był spory.

Jak coś nakręcę, nafocę, to tu wrzucę. Zdjęcia z podwórka i ogrodu raczej nie są potrzebne? ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.