Krzycho Opublikowano 18 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2008 Cześć Możecie mi powiedzieć jakich lutownic używacie do modelarstwa np.do zlutowania konektorów do pakietu ?bo bym kupił coś nie drogiego :wink: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcinmb Opublikowano 18 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2008 ja kupilem sobie za 19zl 'no name" z allegr.pl spisuje sie id 2 lat... http://www.allegro.pl/item414903637_lutownica_pistoletowa_z_przelacznikiem_30_70w.html ma TYLKO 70 w ale chyba ci wystarfczy... Jak nie to szukaj tutaj : http://www.allegro.pl/search.php?string=lutownica&sourceid=Mozilla-search Pomoglem?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
instruktor Opublikowano 18 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2008 http://www.cybor-tech.com.pl/info.php?id=27510 popatrz na tej stronie tam jest tego sporo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TEQ Opublikowano 18 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2008 Lutuję taką: http://www.allegro.pl/item413286161_lutownica_transformatorowa_lutola_l6c_45_75w.html I powiem że w życiu nie zamieniłbym jej na nic innego... Wcześniej lutowałem tanimi lutownicami i nie lubiłem lutować... I to bardzo! Ale od kiedy złapałem w rękę taką (właściwie to czerwoną ) to luty wychodzą piękne. Nie warto na takim sprzęcie oszczędzać 30-40 zł. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mammuth Opublikowano 18 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2008 Ja osobiscie polecam cos takiego http://www.ceneo.pl/;015655054-10.htm Za swoja zaplacilem ok 25 funtow - czyli ok 100zl. Nie zamienie na nic innego... Jedyny minus - jest to lutownica gazowa - posiada maly wylot z boku - trzeba uwazac aby nie skierowac go w strone modelu - bo sie kurcze dziurka moze zrobic XD Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniol310 Opublikowano 19 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2008 to zależy do czego będziesz wykorzystywał: jak do zwykłego lutowania kabli to taka jak TEQ pokazał jest idealna, przydaje się niekiedy regulacja mocy 40/75W jak do lutowania precyzyjnego to potrzeba stacji lutowniczej i różnych grotów od lutowania punktowego do powierzchniowego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Diakon Opublikowano 19 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2008 Ja używam zwykłej transformatorowej, jakiejś polskiej 65W. A jak mocy braknie, to sięgam po kolbę. Wtedy już problemy znikają . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam P. Opublikowano 19 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2008 Kiedyś używałem kolbowej ~100W, moim zdaniem dość nieporęczna, długo się nagrzewa, długo stygnie, nadaje się do lutowania czegoś większego. Teraz mam transformatorówkę 70W-chyba wystarczająca do konektorów, goldy 4mm lutuje bez problemu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mammuth Opublikowano 19 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2008 A czy uzywa ktos z Was gazowej ? oprocz mnie ??? - czy tylko ja taki "inny" jestem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
instruktor Opublikowano 19 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2008 Robert nie jesteś inny ! też mam Teq -transformatorówki nie do wszystkiego można użyć ,nawet tania, ale stacja jest lepsza Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mammuth Opublikowano 19 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2008 Robert nie jesteś inny ! też mam Bo juz sie martwilem I jak Ci sie nia lutuje ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
instruktor Opublikowano 19 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2008 Fantastycznie ale ale nie używam jej często ,tylko do lutowania kabli silnikowych Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meloow Opublikowano 19 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2008 ja ma pistoletówke, stacje i kiedyś miałem gazóke ale użyłem kiepskiej jakości gazu i dysza się zatkała - niestety lutownica była do wywalenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mareq Opublikowano 19 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2008 Ja do elektroniki i złącz używam kolby Elwika 18W/24V (z mocą to nie pomyłka i sprawdza się). Gazówki używam w terenie jak się nie chce ciągnąć 100m przedłużacza. Do lutowania dużych elementów radziecka kolba 150W. Nie używam transformatorówek, bo nie lubię jak mi lutownicę przyciąca do stalowych elementów, że o głośnikach nie wspomnę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.