Jump to content

Lutownica do modelarstwa

Krzycho

Recommended Posts

Posted

Cześć

Możecie mi powiedzieć jakich lutownic używacie do modelarstwa np.do zlutowania konektorów do pakietu ?bo bym kupił coś nie drogiego :wink:

Posted

to zależy do czego będziesz wykorzystywał:

jak do zwykłego lutowania kabli to taka jak TEQ pokazał jest idealna, przydaje się niekiedy regulacja mocy 40/75W

jak do lutowania precyzyjnego to potrzeba stacji lutowniczej i różnych grotów od lutowania punktowego do powierzchniowego

Posted

Ja używam zwykłej transformatorowej, jakiejś polskiej 65W. A jak mocy braknie, to sięgam po kolbę. Wtedy już problemy znikają :) .

Posted

Kiedyś używałem kolbowej ~100W, moim zdaniem dość nieporęczna, długo się nagrzewa, długo stygnie, nadaje się do lutowania czegoś większego. Teraz mam transformatorówkę 70W-chyba wystarczająca do konektorów, goldy 4mm lutuje bez problemu.

Posted

Robert nie jesteś inny ! też mam

Teq -transformatorówki nie do wszystkiego można użyć ,nawet tania, ale stacja jest lepsza

Posted

ja ma pistoletówke, stacje i kiedyś miałem gazóke ale użyłem kiepskiej jakości gazu i dysza się zatkała - niestety lutownica była do wywalenia :(

Posted

Ja do elektroniki i złącz używam kolby Elwika 18W/24V (z mocą to nie pomyłka i sprawdza się). Gazówki używam w terenie jak się nie chce ciągnąć 100m przedłużacza. Do lutowania dużych elementów radziecka kolba 150W. Nie używam transformatorówek, bo nie lubię jak mi lutownicę przyciąca do stalowych elementów, że o głośnikach nie wspomnę.

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.