Maybach Opublikowano 31 Stycznia 2007 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2007 Witam! Dzisiaj sprawdziłem zasięg w HITEC ZEBRA 4 FM na polu (na ziemi) i wyniósł on ok 100m dalej serwa zaczynały powoli wariować. Czy to jest przyzwoity wynik i czy w powietrzu zasięg będzie większy? Zasięg aparatury zależy od odbiornika czy nadajnika (wiadomo, ze od obydwóch, ale od którego więcej)? Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarekJ Opublikowano 31 Stycznia 2007 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2007 Nic nie mówisz o warunkach pomiaru, które są w tym przypadku bardzo istotne. 100 m jest bardzo dobrym wynikiem ze złożoną antena nadajnika i bardzo kiepskim przy pełnej antenie. Oczywiście w powietrzu zasięg będzie przynajmniej dwukrotnie wiekszy. Zasięg zależy od mocy wypromieniowanej nadajnika oraz od czułości odbiornika i wzajemnego położenia anten. Istotne jest aby antena odbiornika była z dala od wszelkich metalowych czy węglowych elementów modelu (bowdeny, węglowa belka ogonowa itp.). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maybach Opublikowano 31 Stycznia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2007 Nie no pogoda była idealna... Antena od nadajnika była wyciągnięta na max za to odbiornik miał zwiniętą (tak jak zwiają fabrycznie). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarekJ Opublikowano 31 Stycznia 2007 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2007 To uzyskałeś dobry wynik. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacqubes Opublikowano 31 Stycznia 2007 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2007 A ja jak bawiłem się (raczej testowałem) swoim Opticem i odbiornikiem E-sky przy czym antena nadajnika była złożona i sam nadajnik stał na dachu samochodu, to przeszedłem jakieś 60metrów i serwa świerczały To chyba nie najlepszy wynik, ale jak bym rozłożył antene to z 0,5km będzie ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek Opublikowano 31 Stycznia 2007 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2007 Odbiornik e-sky to odbiornik o nienadzwyczajnym zasiegu i latanie nim powyżej 300metrów raczej nie jest zalecane. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Diakon Opublikowano 31 Stycznia 2007 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2007 Tak na uwadze - antena od odbiornika nie powinna być zwinięta w kłębek tylko "odwrócona" (nie najlepsze określenie) w stronę nadajnika jak największą powierzchnią (długością). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarekJ Opublikowano 31 Stycznia 2007 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2007 To chyba nie najlepszy wynikTak, to nie jest najlepszy wynik ale mieści się jeszcze w normie. Tak jak napisał Tomek, możesz spokojnie latać w promieniu 300 m - to jest naprawdę sporo dla modelu przeciętnej wielkości. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukaszeq Opublikowano 31 Stycznia 2007 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2007 A co powiecie o odbiorniku rex?? podobno bardzo dobry ?? I jak to może działać ze flashem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacqubes Opublikowano 31 Stycznia 2007 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2007 Już baaardzo dużo było opowiadane o tym odbiorniku Duzo osób go stosuje. Z Flashem, czy z Opticem będzie działo OK. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
modelarzkobi Opublikowano 31 Stycznia 2007 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2007 Ja kiedyś sprawdzałem zasięk na mojej pierwszej aparaturze Hitec Ranger II N i zaszedłem na ok.600 m i zasięk był sprawdziłem to bo kolega który stał przy odbiorniku rozmawiał ze mną przez komurke. Zasięk napewno był by więkrzy tylko niechciąło mi się dalej iść. A tak na marginesie kto lata na wysokości 600 metrów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacqubes Opublikowano 31 Stycznia 2007 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2007 Może nie na wysokości 600m, ale na odległości 600 to jest różnica... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ginall Opublikowano 1 Lutego 2007 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2007 Siema! Jesli masz zamiar robic spaliniaki to lepiej kup cos wiekszego od rex'a nie dosc ze bedzie mial wstrzasy od silnika to do tego dojda zaklucenia ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacqubes Opublikowano 2 Lutego 2007 Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2007 Przypuszczam, ze jak narazie będzie latał elektrykami (w końcu kupił Sharka). Więc kup sobie Rexa. Później jak cie weźmie na spaliny to kupisz sobie jakąć cegiełke, ktora sie do spalin nadaje... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stefanek0910 Opublikowano 12 Lutego 2007 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2007 Nie chce zaczynać nowego tematu dlatego pisze tutaj Jak to jest z zasięgiem nadajników w heli??? Posiadam nadajnik z zestawu helikoptera który chcę zastosować w samolocie tylko nie wiem czy zasięg będzie odpowiedni.. :/ Wiem że głównie zależy to od odbiornika ale nadajnik chyba też ma znaczenie, prawda??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarekJ Opublikowano 13 Lutego 2007 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2007 Zasięg zależy od mocy wypromieniowanej nadajnika oraz od czułości odbiornika i wzajemnego położenia anten. Istotne jest aby antena odbiornika była z dala od wszelkich metalowych czy węglowych elementów modelu (bowdeny, węglowa belka ogonowa itp.). A może raczył byś przeczytać co nad tobą napisali. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.