psioter5 Opublikowano 21 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2008 Witam! jestem posiadaczem silnika do samolociku o pojemnisci1.5cm silnik jest produkcji rosyjskiej, ma on urwany korbowód który bez problemu bym dorobił lecz problem w tym że tłok utkwił w cylindrze i nie wiem jak go wyciągnąć, czy naprawa tego silnika jest opłacalna? jeśli tak to w jaki sposób wyjąć tłok (w tłoku jest trzpień od korbowodu a tłok się zastał). silni ten wygląda tak samo jak silnik ,,Jaskóła,, Z góry dziękuję za pomoc, Piotrek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robraf Opublikowano 21 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2008 wrzuc tlok do nafty i zakręć szczelnie. zostaw to na pare tygodni az nafta wejdzie wszędzie i rozpuści smar potem spróbój wyciagnąc tłok kombinerkami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Karol93 Opublikowano 21 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2008 Naprawić nigdy nie zaszkodzi, ale opłacalność naprawde marna . Taki silniczek w sklepie to koszt ~150zł ,a masz już gaźnik RC no i na normalne paliwo(czytaj: łatwiej dostępne:P) . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
psioter5 Opublikowano 21 Sierpnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2008 szczerze powiedziawszy nie ma pojęcia na co on nawet chodzi ale myślałem o mieszance z nitrometanem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karlem Opublikowano 21 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2008 ...czyli nawet nie wiesz jaki zapłon... Jeśli ma srubę kompresyjną - samozapłon (diesel), paliwo: eter, nafta i olej: są gotowe, ale ciut drogie. Jeśli ma wkręconą świecę - żarowy, paliwo dostępne w cenie ok 10PLN za litr. Moim skromnym zdaniem wie warto się tym paprać; jak pisał Karol93 nówka za sto parę PLN i dostępne paliwo. Niektórzy stosują gotowanie w glikolu (chłodziwo do silników spalinowych) celem usunięcia nagarów, laków i innych paskudztw zaklejających silnik. Twoja decyzja Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
psioter5 Opublikowano 21 Sierpnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2008 silnik ten nie posiada na pewno świecy ale posiada śrubę pionowo wkręcaną w głowice Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karlem Opublikowano 21 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2008 ...czyli samozapłon = same kłopoty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
psioter5 Opublikowano 21 Sierpnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2008 posłucham się pana radzie i wygotuję go w płynie petrygo. Jeśli nawet naprawa się powiedzie i zdobędę paliwo to jak się odpala takie coś? naprawiałem już wiele silników samochodowych motocyklowych itp ale nigdy nie coś tak małego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karlem Opublikowano 21 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2008 ...tylko ostrożnie z tym gotowaniem - żeby nie wybuchło, czy zapaliło się :!: Śmigło do niego, to ok. 7x4...3,5...3. Paliwo może być eter, nafta i jakiś olej do dwusuwów po 1/3 opbjętości. Niedawno dość dokładnie było opisywane odpalanie silnika samozapłonowego - poszukaj. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
psioter5 Opublikowano 21 Sierpnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2008 śmigło mam oryginalne ale nie wiem czy paliwo ma bć pod ciśnieniem cz ma być podawane grawitacyjnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam P. Opublikowano 21 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2008 Ani tak, ani tak. Paliwo w zbiorniku powinno być na poziomie iglicy, a silnik powinien sam je zasysać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
psioter5 Opublikowano 21 Sierpnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2008 dobrze i jeszcze jedna ostatnia prośba niech ktoś mi poda link do zdjęcia gaźnika takiego silnika lub podobnego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
psioter5 Opublikowano 21 Sierpnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2008 Chcę powiedzieć że od godziny 15.50 do 18 udało mi się naprawić silnik, lecz jednak naprawa ta przyniosła więcej pytań np czy tan silnik jest kompletny? wygląda on jak silnik ,, jaskółka,, który nie posiada gaźnika ale nie wiem czy mój wschodni odpowiednik też go nie ma wprawdzie mam mocowanie do wężyka z paliwem ale powyżej jest około 8-10 milimetrowa gardziel sam nie wiem do czego? czy ktoś wie o co tu chodzi? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pavelm Opublikowano 21 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2008 Zrób mu jakieś zdjęcie, może ktoś rozpozna. Jedno zdjęcie zastąpi stronę opisu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
psioter5 Opublikowano 21 Sierpnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2008 Potrzeboje kogoś kto zna się na silnikach samozaplonowych, chciałbym wysłać mu zdięcie silnika na gg żeby odpowiedział mi na 2 pytanka, jesli ktoś chce mi pomoc niech napisze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karlem Opublikowano 22 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2008 ..daj na forum, może się innym przydać informacja Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Janeczek Opublikowano 22 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2008 Psioter -przeslij zdjecie to zobaczymy co sie da zrobic ...moze znajda sie czesci zapasowe ? JC Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.