Skocz do zawartości

Który balanser/ładowarkę wybrać?

bartek-91

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Już od jakiegoś czasu planuję zakup balansera do li-poli. Przeszukałem forum jednak nie znalazłem tematów o interesujących mnie balanserach. Ładowarka z którą będzie współpracował to shark 10. Moje typy to:

- e-Station PB-6

- Balancer 2-6 LiPol Hyperion LBA10 LiFE

- MGM-compro BLCR4F

Najlepiej by mi pasowały 2 pierwsze propozycje ze względu na cenę. Co myślicie o tych balanserach? Który z nich lepiej wybrać? Może macie jeszcze inne propozycje?

Opublikowano

Jeśli chodzi o sharka pb-5 słyszałem że w czasie balansowania usypia się i aby zbalansować pod koniec ładowania trzeba go rozłączać i podłączać jeszcze raz. E-station pb6 i shark pb6 z tego co wiem to to samo. Głównie interesuje mnie opinia o hyperionie.

Opublikowano

Jeśli chodzi o PB5 to potwierdzam opinie o usypianiu zresztą mowa na forum już otym była. Teraz o hyperionie mam tę ładowarkę http://mixmodel.esco.pl/product_info.php?products_id=925 w której są wbudowane dwa takie balansery i ogniwa są zawsze zbalansowane wyśmienicie.Sądzę że sam balanser podłączony do innej ładowarki nie powinien sprawować się gorzej

Opublikowano

A co myślicie o ładowarkach BC6 i BC8? Czy zamawiał ktoś ładowarkę BC8 z hobbycity? I czy urzywa ktoś ładowarki 'Mega Power Infinity-960SR w/ Balancer 12S' Czy nie ma obawy że jedna sztuka balansuje lepiej druga gorzej?

Ps. pytam o ładowarki ponieważ mój shark nie obsługuje A123 i chyba nie warto pchać się w zakupy balanserów skoro i tak pewnie niedługo bym wymieniał ładowarkę

Opublikowano

od Siebie dodam, że pb5 potrafi się straszliwie rozjechać jak się nagrzeje.

Ładowałem dość mocno rozbalansowany pakiet małym prądem z podłączonym pb5.

W normalnych okolicznościach pb5 piszczał jak coś bylo nie tak. Tym jednak razem nie piszczał, tylko dzielnie balansował pakiet pozwalając na abicie 2 cell w pakiecie do 4,5V...

To nie było bezpieczne.

Jak wystygł znów pracował normalnie.

Opublikowano

Sharka prawdopodobnie będę sprzedawał w najbliższym czasie, tylko mam dylemat czy wziąć e-station BC8 czy mega power Infinity-960SR w/ Balancer 12S z hobbycity :roll:

Opublikowano

mam sharka 20 i PB5 i jakoś nie zauważyłem problemów z balansowaniem. Pakiet który był mocno rozjechany 0,9V ładowałem 500mA czyli 0,5C i dokładnie tyle ile może na siebie przyjąć balanser. Wyrównał napięcia pokazał 4,21V przy czym ładowarka twierdziła ze jest 12,60V. Cały proces przebiega pod kontrola laptopa:)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.