radek_w Opublikowano 25 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2008 Czy ktoś ma i używa tej ładowarki oraz byłby chętny do podzielenia się spostrzeżeniami ? Zastanawiam się nad zakupem. Bardzo ciekawa jest opcja monitoringu przez PC ( ocena stanu akumulatorów ) i możliwości samodzielnego upgrade softu urządzenia ! Ponadto wbudowany balanser + sonda temperatury pakietu + obsługa ogniw LiFe za cene $130 bardzo kusi. Nawet doliczając VAT i koszty przesyłki mieścimy się nadal w 400 PLN. Dla nie znających urządzenia link do strony producenta http://www.maxprotechnic.com/Maxpro/Technic/MaxproX6-1.html Pozdrawiam Radek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darek Jakubiak Opublikowano 5 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 5 Września 2008 Witam, Radek na RCGroups masz "trochę" do poczytania na temat tej ładowarki. Ja też mam ją od 4-5 tygodni. Ze względu na okres urlopowy nie miałem okazji dłużej jej potestować. Ładowałem 2 razy 3 celowy pakiet i po sprawdzeniu napięć multimetrem i balancerem MKS-a napięcia między ww. urządzeniami nie różniły się znacznie. Jak dobrze pamiętam bo testowałem to 3 tygodnie temu - różnica końcowa pokazywana przez multimetr, balancer i ładowarkę była 0,01-0,02V. Również balancer prawidłowo balansuje ogniwa (sprawdzone multimetrem, balancerem MKS) - róźnica max 0,01V między ogniwami. Postaram się przez weekend przetestować i opisać szczegółowo jak się zachowuje. Dość długo się zastanawiałem jeszcze nad iCharger 106, ale cena, kurs dolara (wtedy gdy kupowałem około 2 zł) no i oczywiście parametry, które mi odpowiadały zdecydowało, że ją kupiłem. Jedyna wada - to pewnie wyczytasz na rcgroups - chociaż nie wiem czy to wada to taka, że ładowarka nie wykrywa pakietu, jeżeli nie jest podłączona wtyczka do balancera. Program na PC do obsługi ładowarki pokazuje napięcia z dokładnością do 0,001V. Kabelek do połączenia ładowarki z komputerem jest na port COM (tu trzeba wziąć pod uwagę, że dość dużo nowych notebooków już nie ma tego portu). Można spokojnie zrobić upgrade softu. Moja ładowarka przyszła z aktualnym ostatnim oprogramowaniem. Jedynie program do komputera musiałem ściągnąć ze strony (wersja 3.02) bo na dołączonej płytce była wersja 3.00 PS. Po zalogowaniu do HC cena tej ładowarki to 86,95USD - ale ja już tam trochę zakupów robiłem i nie wiem jaką cenę mają inni Do tego koszt przesyłki 14,99USD - mnie to wszystko razem kosztowało około 210zł. Pozdrawiam, Darek, Oława. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darek Jakubiak Opublikowano 7 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 7 Września 2008 Zrobiłem mały test na dwóch pakietach: 1. Pakiet Fullymax 1350mAh - 2S: przed ładowaniem: - multimetr DT9208A (niskobudżetowy - ale porównywałem wskazania z miernikiem z serii UNI-T UD70T i pokazywał takie same napięcia) 1 cela: 3,85V 2 cela: 3,86V - balancer MKS Propo (pokazuje napięcia na poszczególnych celach): 1 cela: 3,86V 2 cela: 3,87/3,88V (pokazuje za przemian raz 3,87 raz 3,88) - ładowarka Maxpro X-6: 1 cela: 3,85V 2 cela: 3,87V Po ładowaniu: Odczyt z programu: 1 cela: 4,196V 2 cela: 4,203V i napięcia po 10-15 minutach od zakończenia ładowania: - multimetr DT9208A: 1 cela: 4,16/4,17V 2 cela: 4,17V - balancer MKS Propo: 1 cela: 4,17/4,18V 2 cela: 4,18V - ładowarka Maxpro X-6: 1 cela: 4,17V 2 cela: 4,17V 2. Pakiet ZIPPY-H 1450mAh - 2S: - Pakiet praktycznie po każdym locie się rozjeżdza. przed ładowaniem: - multimetr DT9208A 1 cela: 3,90V 2 cela: 3,79V - balancer MKS Propo: 1 cela: 3,91V 2 cela: 3,79V - ładowarka Maxpro X-6: 1 cela: 3,90V 2 cela: 3,79V Odczyt z programu na PC przed podłączeniem: 1 cela: 3,909V 2 cela: 3,796V i po zakończeniu ładowania: 1 cela: 4,191V 2 cela: 4,201V i napięcia po 10-15 minutach od zakończenia ładowania: - multimetr DT9208A: 1 cela: 4,17V 2 cela: 4,19V - balancer MKS Propo: 1 cela: 4,18V 2 cela: 4,20V - ładowarka Maxpro X-6: 1 cela: 4,17V 2 cela: 4,19V Różnica 0,02V na tym pakiecie to normalka - pakiet po prostu nie daje się balansować (to pozostałość po pakiecie 3S, który uległ kraksie i musiałem usunąć jedną celę bo lekko spuchła; jak widać jedna z tych pozostałych 2 cel chyba też do końca nie jest sprawna) Mam jeszcze jeden pakiet 3S Fullymax-a i 2S Kokam-a - jeżeli ktoś będzie chętny mogę przetestować też na tych pakietach. Chociaż myślę, że test, który zrobiłem wystarcza do stwierdzenia, że ładowarka i wbudowany balancer działa prawidłowo i prawidłowo pokazuje napięcia. Próbowałem dzisiaj naładować 2 akumulatorki AA Ni-Mh od myszki - ładowarka nie wykryła ich. Sprawdziłem miernikiem napięcie dwóch akku i było 0,79V. Nie wiem jak wymusić ręczne podanie wartości pakietu - chyba trzeba do instrukcji zajrzeć :wink: Dopiero po podładowaniu moją poprzednią ładowarką (CHARBOX) MAXPRO wykrył prawidłowo pakiet. Wydaje mi się, że za cenę około 100USD (łącznie z przesyłką) jest to dobry wybór i spełnia moje oczekiwania. To moja druga ładowarka po samodzielnie zrobionym CHARBOXie dlatego trochę ciężko mi ją porównywać z innymi ładowarkami tej klasy. Można sobie ściągnąć program ze strony producenta i zobaczyć jakie ma możliwości, również instrukcja jest dostępna na stronie www. Jeżeli macie inne pytania chętnie odpowiem. Pozdrawiam, Darek, Oława Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darek Jakubiak Opublikowano 30 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 30 Września 2008 No i nacieszyłem się ładowarką W sobotę chciałem naładować pakiet i niestety nie udało się. Pierwszy kanał w balancerze nie wykrywa celi. Próbowałem na 4 różnych pakietach (2S i 3S). Mam takie coś: I po kilkunastu sekundach ładowarka zaczyna sama (bez mojej ingerencji) pokazywać różne cuda: Poza powyższym ładowarka - w zakresie ładowania NiMh, NiCd - działa prawidłowo. Wynika, że padł jeden kanał w balancerze. Dostałem już odpowiedź z HC z sugestią odesłania do reklamacji. Pytanie jak to zrobić? Pamiętam, że ktoś opisywał ładnie jak to zrobić i nie mogę znaleźć. Może ktoś pamięta kto i gdzie?. Opcja "szukaj" zwraca dużo różnych wyników - a próbuje już drugi dzień. Pozdrawiam, Darek. Edit: Chyba znalazłem: http://pfmrc.eu/viewtopic.php?t=8438 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ładziak Opublikowano 30 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 30 Września 2008 I jeszcze tu jest trochę o sposobie reklamacji: http://pfmrc.eu/viewtopic.php?p=112004 :-) Wysyłka poleconym będzię Cie kosztowała ok. 50 zł. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darek Jakubiak Opublikowano 30 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 30 Września 2008 Dzięki Paweł, tak mi się coś kojarzyło z forum, że wysyłka będzie kosztowała 30-40 zł. Z tym RMA już wiem, bo dostałem odpowiedź na maila, który napisałem do "supportu". Proszą o zarejestrowanie formularza RMA i odesłanie towaru. Pozdrawiam, Darek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meteor Opublikowano 30 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 30 Września 2008 polecony priorytet 29zł z groszem, wysyłałem niedawno iChargera 106b Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darek Jakubiak Opublikowano 1 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 1 Października 2008 Polecony priorytet 50,30 zł :? Waga: 856g. Za tanio kupiłem, trudno... poleciała do reklamacji. Teraz się zastanawiam, czy nie warto było zajrzeć do środka i zobaczyć co jest uszkodzone (mam znajomego elektronika). Dziękuję wszystkim za informację. Darek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meteor Opublikowano 1 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 1 Października 2008 moja była lekka, paczka ważyła coś koło 0,5kg i mnie to kosztowało 29,40zł Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darek Jakubiak Opublikowano 15 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2008 Mała aktualizacja do tego co się dzieje z moją ładowarką (może komuś się przyda przy okazji reklamacji innego sprzętu). Ładowarkę wysłałem 1.10.2008, czyli dwa tygodnie temu. Ponieważ nie dostałem żadnej informacji, w poniedziałek wysłałem maila z pytaniem co z moją ładowarką. Dzisiaj dostałem odpowiedź, że ze względu na braki kadrowe muszę się uzbroić w cierpliwość. Hmmm... braki kadrowe w Chinach Niech będzie, że to braki kadrowe. Poczekam. Pozdrawiam, Darek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.